fbpx

Portret Sašo Rebolj

Moderatorji, Zanimivo, Zdravje

Dr. Sašo Rebolj, energičen urgentni zdravnik, ljubitelj potovanj, narave, življenja in vsega lepega, kar le to prinaša.

Sašo Rebolj,  dr. med., spec. druž. med.

Sašo Rebolj, dr. med., je leta 2010 ob imenovanju za novega v.d. direktorja Zdravstvenega doma dr. Julija Polca v Kamniku; nemudoma zavihal rokave in v izjemno kratkem času reorganiziral svoje življenje skladno z novimi dolžnostmi. Poleg dela urgentnega zdravnika, ki ga opravlja že več kot desetletje, ažurnega odgovarjanja na Med.Over.Net-ovem forumu Urgenca, ki ga je pod svoje okrilje prevzel pred več kot štirimi leti, je po novem tako tudi direktor Zdravstvenega doma Kamnik.

Je izjemen ljubitelj kolesarjenja, adrenalinskih spustov po strminah in dolgih tur.

Urgentni zdravnik, ki je svojemu poklicu predan z dušo in telesom, si poleg pomoči ljudem stalno prizadeva za uvajanje izboljšav, ne le na svojem področju, ampak tudi širše. Kot je pred časom povedal za kamniški časnik (Kamniški občan št. 20, str 7) , si ne želi opravljati svojega poklica samo zaradi poklica samega, ampak želi imeti pri prevzemu zadevnih funkcij tudi pristojnosti za sprejemanje odločitev, ki bi lahko izboljšale razmere na področju, ki ga pokriva.

5612987C-6C1F-11E1-8BDB-B74F66B94067

Navdušen je nad sodobno tehnologijo in družabnimi omrežji, kjer s prijatelji pogosto deli svoje prigode, misli in upanja. Dostop do profila ambulante Rebolj; na enem od zelo priljubljenih družabnih omrežij, je omogočil tudi obiskovalcem foruma Urgenca. V želji, da bi jim skrajša pot iskanja, je v svoj podpis na forumu dodal kar neposredno povezavo do profila.

Čeprav Sašo Rebolj ceni prednosti, ki jih omogoča sodobna tehnologija, saj lahko preko foruma pomaga marsikomu, ostaja vrednost neposrednega stika z osebo, ki potrebuje pomoč, nekaj nenadomestljivega. Svetovni splet omogoča veliko obveščenost, ki pa je lahko včasih tudi dvorezen meč. Tendenca postati samooklicani strokovnjak za postavitev diagnoze na podlagi branja določene literature in vnašanja prepoznanih simptomov v opisani kontekst ter morebitnega iskanja še manjkajočih; pogosto ni produktivna. Na kontraproduktivnost tovrstnega ravnanja pogosto opozarja v svojih odgovorih tudi sam, ko poskuša pomiriti zaskrbljene uporabnike.

Sašo Rebolj je zdravnik, ki mu uspe preko foruma v nekaj besedah tako pomiriti; kot preusmeriti pozornost tja, kjer je upravičeno, da je pozornost usmerjena. Z izjemno sposobnostjo branja med vrsticami in ugotavljanja tudi tega, kar si marsikdo morda sprva ni želel in kar naj bi ostalo med zapisom zamolčano, lahko svetuje ne samo o tem, o čemer oseba sprašuje, ampak tudi širše.

Presoditi, kdaj si oseba želi več, kot zgolj odgovor na vprašanje, kdaj pa želi le odgovor na to, po čemer dejansko sprašuje, včasih ni preprosto. Logično sklepanje in zmožnost omejitve na največjo verjetnost, sta prednosti, ki ju delno omogoča izjemno poznavanje področja, delno pa je tovrstno odločanje tudi stvar značaja posameznika.

FE911D94-6C1E-11E1-8BDB-B74F66B94067

In če je skrb pred morebitno smrtjo postala svojevrstna virtualna prigoda, ki se je začela z oddanim sporočilom na forumu in se pozneje znašla med e-naslovi v  spletnem poštnem predalu marsikoga; ter tako približala Sašo Rebolja vsem, ki ga do tedaj še niso poznali, je bilo ravnanje v temi, v kateri je dekle z bolečo preteklostjo pisalo o smrti, povsem drugačno.

Izjemna senzibilnost na eni strani, odločnost, neposrednost, skrb in poštenost na drugi; so vrline, ki omogočajo urgentnemu zdravniku, da ohrani mirno kri, jasen pregled in nadzor nad primerom tudi tedaj, ko se je po pomoč na forum obrnilo dekle, ki je že večkrat poskusilo storiti samomor.

Odgovori, ki z nekaj izbranimi besedami stvar opredelijo tako, kot jo morajo, so poleg posebnega humorja in občasnega slenga, ki ga v pogovoru na forumu uporablja z najstniki, postali zaščitni znak Saša Rebolja.

Izjemen realist, ljubitelj potovanj, narave, življenja in vsega lepega, kar to prinaša, se na forumu Urgenca kot kameleon prilagodi načinu komunikacije, ki ga ima posameznik.

E1D55476-6C1F-11E1-9638-B74F66B94067

Na forumu nanj pogosto naslovijo vprašanja najstniki, ki zaskrbljeni zaradi svoje anatomije in pomena nekaterih elementov pri navezovanju stika z dekleti, prosijo zdravnika za mnenje ali nasvet. Čeprav je tema za marsikoga lahko občutljiva in posledično občuti sram ter nelagodje, da bi svojo stisko in težave komu zaupal, sam pa zaradi tega izjemno trpi, se prav zaradi pristopa; Saša Rebolja primer reši tako, da je najstnikom blizu. Uporaba slenga, ki premosti začetne ovire in prežene zadrego, najstnika, ko svojo intimno težavo zaupa nekomu, pomaga Sašu Rebolju, da se lažje izrazi; in najstniku, da se počuti sprejetega v svoji težavi. Ne samo fantje, svoje dileme, pomisleke, skrbi in intimne frustracije na področju spolnosti, Sašu Rebolju zaupajo tudi predstavnice nežnejšega spola.

Energičen urgentni zdravnik, ki se z mlajšimi na forumu Urgenca pogovarja, tako, kot bi bil njihov starejši brat, iskren prijatelj, brez dlake na jeziku in na kogar se lahko oseba vedno obrne po nasvet, svetuje tudi starejšim, ki se na forum Urgenca obrnejo s povsem drugačnimi vprašanji.

Čeprav je ime foruma Urgenca in je v opisu specificirano, da je namenjen vsesplošnim urgentnim vprašanjem, predvsem pa bolečinam, je nabor vprašanj izjemno raznovrsten. Presoditi, kdaj težava zahteva urgentno posredovanje in kdaj stanje ni tako resno, da bi zahtevalo takojšen ukrep, včasih ni preprosto. Še posebej ne tedaj, ko poteka komunikacija samo prek spleta. Občutek za resnost stanja, brez neposrednega stika s pacientom, in poznavanja njegove anamneze, je svojevrsten izziv, ki se v nekaterih primerih pojavi tudi na forumu Urgenca, kjer lahko zdravnik svetuje predvsem na podlagi poznavanja področja, razumevanja napisanega in logičnega sklepanja, na kar pogosto opozarja tudi Sašo Rebolj sam.

87F44646-6C20-11E1-923D-B74F66B94067

Dobro poznavanje lastnega telesa, njegovih potreb in delovanja, so prednosti, ki lahko posamezniku pomagajo pri prepoznavanju nekaterih anomalij. Neupoštevanje naštetega in takojšnje sklepanje na najhujše, ob pojavu nečesa novega, pa lahko povsem zmede posameznika, povzroči strah in zmedo, ki sta pa povsem odveč. V takšnih primerih je pogled na zadevo nekoga tretjega, ki v to vnese red, nekaj izjemno zaželenega.

Želja po spoznavanju vzgibov, v ozadju človeškega ravnanja in navad, se včasih hudomušno skriva med vrsticami v odgovorih Saša Rebolja. Ob branju nekaterih odgovorov se pri bralcu namreč včasih pojavi dvom,ali je delček retoričnega vprašanja le skrita spodbuda za več informacij, ali preprosto posreden način za izražanje lastnega delnega mnenja o neki stvari, ali morebiti celo prikrita želja, da bi se oseba zamislila nad upravičenostjo in ustreznostjo ravnanja.

848E024A-6C1F-11E1-8AE7-B74F66B94067

Razumevanje nekaterih fenomenov in razlogov, ki so vzroki pojava nekega stanja, ter tega, kako bi se bilo mogoče izogniti nevšečnostim v prihodnje, je najverjetneje skupna želja uporabnikov foruma Urgenca. Tudi na tovrstna vprašanja je Sašo Rebolj že podal svoje mnenje in v preprosti ter širši množici razumljiv jezik prevedel že marsikateri zapleten izvid.

Prav tako je pogosto na plastičen način prikazal marsikatero vsakdanjo situacijo, ki jo ljudje pogosto prezremo, vendar brana in razumljena v okviru drugačnega, širšega konteksta dobi povsem nov pomen.

Stavki, ki jim ni mogoče ničesar dodati ali odvzeti in ki morda neredko sprva uporabnika šokirajo, nato pa ga pustijo nemočnega in brez besed, dosežejo svoj namen. Preprečijo namreč nadaljnjo polemiko in razpravljanje o stvareh, na katere ni mogoče vplivati ali so preprosto nepomembne in kot takšne nevredne pozornosti.

S posebnih humorjem dopolnjeni odgovori, ki z nekaj izbranimi besedami stvar opredelijo  tako, kot jo morajo, so poleg posebnega humorja in uporabe občasnega slenga; zaščitni znak Saša Rebolja. Ali gre v zgornjem opisu iskati razloge, zakaj osebe na forumu Urgenca naslovijo vprašanja zdravniku na zelo domač način? Ali si je vprašanje sploh vredno zastaviti? Najverjetneje ni.

Vsekakor je pomembo ter si zasluži našo pozornost in misel izjemna zahvala, ki jo uporabniki in ekipa Zavoda Med.Over.Net namenjamo Sašu Rebolju za njegovo pomoč, trud in dragocenost, ki jo imajo odgovori za vse, ki se nanj obrnejo po pomoč.

Iskrena hvala Sašu Rebolju v imenu obiskovalcev foruma Urgenca in ekipe Zavoda Med.Over.Net.


Sledite nam