fbpx

Portret Janko Kersnik

Moderatorji

Predstavljamo vam prim. prof. dr. Janka Kersnika,dr.med., moderatorja foruma Družinska medicina.

6AD1518C-6142-11E1-BDF3-199C65B94067

Prim. prof. dr. Janko Kersnik, dr. med. OZG OE ZD Jesenice, ZP Kranjska Gora. Strokovni vodja OZG, predsednik Združenja zdravnikov družinske medicine, predstojnik Katedre za družinsko medicino MF Maribor, vodja raziskovalne skupine Katedre za družinsko medicino MF Ljubljana, predsednik EURACT-a, član izvršilnega odbora WONCA Europe …

Prim. prof. dr. Janko Kersnik, dr. med. je bil prvi strokovnjaki, ki se je pridružil portalu Med.Over.Net in davnega leta 2000 pod svoje okrilje prevzel moderiranje foruma Družinska medicina. Od samega začetka, pa vse tja do danes, si tako po številu odgovorov, kot tudi po obiskanosti, deli zmagovalne “stopničke” skupaj s forumom Abc ginekologije in porodništva, kjer na vprašanja zaskrbljenih predstavnica nežnejšega spola odgovarja  mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar in forumom Pediatrija, kjer prestrašenim mamicam z nasveti in usmeritvami pomaga Tatjana Grmek Martinjaš, dr. med., specialistka pediatrije in specialistka šolske medicine.

Forum Družinska medicina, s 1.762 odgovori in 139.773 obiskovalci letno, pokriva izjemno široko in razvejano področje splošne medicine. V 11 letih delovanja, je dr. Kersnik zaskrbljenim uporabnikom odgovarjal na številna vprašanja, ki si jih marsikdo izmed nas ne upa, želi, ali preprosto zmore zastaviti svojemu izbranemu zdravniku v ordinaciji. Obiskovalci foruma so ga prosili za mnenje ali nasvet glede težav v spolnosti, kako se rešiti hemeroidov in na kakšen način si povrniti spolno moč in se za vselej posloviti od impotence.

Mnoge obveznosti, dolžnosti in pristojnosti, ki jih zahtevajo številne funkcije, ki jih poslovno opravlja, skuša z veliko mero organiziranosti in ljubezni do dela, po najboljših močeh uskladiti z odgovarjanjem zaskrbljenim uporabnikom na forumu. Želja po daljšem dnevu in dane okoliščine pogosto ne sovpadajo, zato opravičilo za kasnejši odgovor, ki ga dr. Janko Kersnik občasno doda v uvodu k odgovoru, ponazarjata skrb in spoštovanje do uporabnikovih težav, sočasno pa pomaga morebitno neučakanim uporabnikom, lažje (po)čakati na odgovor.

2. dm tek za ženske “Zdravje je naša briga”

Leta 2007 se je dr. Janko Kersnik pridružil sklepni prireditvi 4 – mesečne akcije, ki je potekala pod geslom “Zdravje je naša briga” in katere cilj je bil osveščanje, informiranje in spodbujanje zdravega načina življenja vsakega posameznika in vseh Slovencev. V parku Tivoli, v delu spremljevalnega programa, ki je potekal v okviru teka, je skupaj z drugimi zdravniki za udeležence prireditve pripravil zanimivo predavanje in omogočil brezplačne posvete. Izbrani utrinki s prireditve so objavljeni v Galeriji Med.Over.Net

Uspešno krmarjenje med številnimi obveznostmi ni preprosto. Usklajevanje številnih poslovnih zahtev s privatnim, družinskim življenjem, ni ravno mačji kašelj. Razpet med delom in družino, dr. Janko Kersnik najde čas za dolge sprehode v naravi, ki jo naravnost obožuje in občudovanjem njenih lepot.

D1841E32-6142-11E1-955D-199C65B94067

Občasno si privošči spust po belih strminah in za sproščeno rekreacijo neredko izbere tekaške smuči.

A2B89A06-6142-11E1-9390-199C65B94067

Navkljub poznavanju skrivnosti in pasti zdravega načina življenja, se prav tako, kot se za sladkosneda spodobi, včasih kar težko upre skušnjavi slastne čokolade.

Kot njegov soimenjak, izjemno znan in cenjen, pred več kot stoletjem preminuli slovenski pisatelj, je tudi dr. Janko Kersnik veliki ljubitelj izražanja v tiskani besedi. Nekaj svojih misli, pogledov, spominov in občutij, ki ga spremljajo in mnogo takšnih, ki so se mu prebudila ob različnih priložnostih, je pred časom zaupal v članku, objavljenem v reviji Za Srce, ki jo izdaja Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije. Kateri dogodek je sprožil val spominov, primerjav med nekoč in danes in spodbudil dr. Kersnika k premisleku o svojem delu kot moderator foruma Družinska medicina, o dragocenosti tovrstne izkušnje in na kakšen način mu je le ta pomagala pri njegovem vsakdanjem delu v ordinaciji, je zapisano v članku, ki je dostopen tudi na spletni strani Zavoda Med.Over.Net.

Želja po pomoči bodočim predstavnikom bele halje, ki bodo nekoč pred začetkom poklicne poti prisegli Hipokratovo zaprisego in kolegom, ki so to storili že pred časom, ga je gnala k premišljevanju in objavljanju. Kot soavtor številnih učbenikov, priročnikov in zbornikov, skuša z znanjem in izkušnjami prispevati svoj delež k razvoju in napredku v medicinski srenji (stroki). O svojem delu in dognanji skuša opozoriti tako svoje kolege, kakor tudi laično javnost. Včasih to stori kar preko foruma Družinska medicina, kjer je pred časom objavil sporočilo z informacijami o izidu posebne publikacije, nastale kot del širšega projekta. Projekt z naslovom Navodila za bolnike, je nastal na podlagi javnega razpisa, ki ga je finančno podprl Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije in katere rezultat je tudi publikacija z naslovom Zbirka priročnikov NAVODILA ZA BOLNIKE, namenjena zdravnikom. V njej so predstavljena navodila za več kot 100 bolezni in preko 60 drugih stanj, ki bodo zdravnikom pri njihovem delu v izjemno pomoč. Zdravnikom, medicinskim sestram in drugim zaposlenim v zdravstvu pa je namenjena tudi strokovna publikacija z naslovom Kakovost v splošni medicini, katere avtor je sam dr. Janez Kersnik in ki naj bi pomagala zdravnikom pri izbiri metod.

Številni uporabniki foruma Družinska medicina, svoje zahvale namenjene zdravniku objavijo kar v sporočilih znotraj foruma, drugi pa so se pred nekaj leti odločili zahvaliti in pohvaliti dr. Janeza Kersnika kar v posebnem sporočilu z naslovom Pohvala dr. Janku Kersniku, objavljenem na forumu Zavod Med.Over.Net, ki je prav tako del portala Med.Over.Net.

O senzibilnosti, ki sega onkraj neposrednih zdravstvenih težav in je ena izmed odlik, lastnih dr. Janezu Kersniku, priča prispevek z naslovom Nasilje in zanemarjanje v družini – vloga družinske medicine, objavljen na spletni strani Varuha človekovih pravic RS.

Aganžma in želja po spremembah na bolje je duh, s katerim skuša obiskovalce foruma Družinska medicina spodbuditi ne le k rešitvi izpostavljene težave, ampak storiti nekaj več. Uporabnike včasih preseneti s podrobnim seznamom ne le stvari, ki jih je priporočljivo zaužiti, in dejavnostim, ki bi se jim bilo bolje izogniti, ampak tudi z zaporedjem preiskav, ki bi jih bilo smotrno opraviti, za pregon dvoma na kaj resnejšega. Samodejno sklepanje o zakulisju življenja, ki ga ima posameznik na osnovi zapisanih podatkov v oddanem sporočilu, je lahko dvorezen meč. Kljub temu pa sta iskrenost in želja po pomoči, s katero opremi odgovore dr. Janka Kersnika razorožitveni in preprečijo kakršnokoli zamero s strani uporabnika.

Na osnovi nekaj podatkov, zapisanih po oceni in presoji posameznika, brez možnosti takojšnje potrditve, je včasih težko prepoznati realno stanje in podati nasvet, ali mnenje, ki bi lahko posamezniku pomagal. Kljub temu, je poklicanost po pomoči drugim nekaj, kar presega morebitno raztresenost uporabnika, in kar žene dr. Kersnika k vztrajanju pri “dopisovanju” in pridobivanju dodatnih informacij, ki bi lahko pomagale k hitrejši ugotovitvi težav.

Ugotoviti iz nekaj zapisanih vrstic, kdaj je lahko določeno vprašanje morebitna provokacija in kdaj, se v zakulisju skriva globoka želja in obupan klic na pomoč ni preprosto. Še zlasti ne v trenutku, ko je sporočilo oddano na forumu. Preceniti, kako ukrepati v primeru, ko je avtor sporočila odločen dvigniti roko nad seboj in v sporočilu oddanemu na forumu sprašuje za nasvet, kaj storiti, da ne bi pri dejanju zmaličil svojega telesa, je nekaj, kar na izjemno preizkušnjo človečnosti in stroke postavi osebo na drugi strani. Ali sporočilo odobriti in pomagati tudi ostalim, ali ga preprosto poslati ustreznim inštitucijam, je najverjetneje dilema, ki bi se marsikomu usidrala v misli. Ustreči želji potencialnemu samomorilcu, ali ga pregovoriti k premisleku in opustitvi začetne želje, je bila najverjetneje misel, ki je spreletela marsikoga, ko je pričel z branjem sporočila. Na kakšen način je obupanemu uporabniku odgovoril dr. Janez Kersnik, pa si lahko preberete v temi z naslovom Kako narediti samomor

Ne le v željo po samomoru obupanega uporabnika, tudi k rešitvi med sosedskega spora, nastalega zaradi priljubljene razvade nekaterih in drugačne želje drugih, je bil virtualno pozvan dr. Kersnik. Na kakšen način se lahko razplete “povsem običajen dogodek” ,s povsem samoumevno gesto, ki pa lahko zaradi trenutka nepazljivosti preraste v nekaj resnejšega, pa preberite v temi z naslovom

Izraziti spoštovanje do težkih zgodb uporabnikov, priznati iskreno ganjenost ob branju izpovedi o načinih reševanja težav, ki jih marsikdo ima in sočasno nameniti še iskreno pohvalo ter spodbudo za boljšo prihodnost je gesta, ki se na poseben način dotakne srca. Preberite zgodbo z naslovom Kako narediti samomor, odzive uporabnikov in morda se bo potek dogajanja dotaknil tudi vas.

Opus vprašanj in odgovorov, objavljenih na forumu Družinska medicina je izjemno raznovrsten. Včasih uporabniku pomaga kratka predstavitev sestave človeškega organizma, nekateri si (za)želijo obrazložitve na primerih iz vsakdanjega življenja, kjer včasih zadošča že preprosto sklepanje na osnovi surovin.

Ne le reševati in ugotavljati medicinske vzroke težav, tudi prevod v razumljivejši in preprostejši jezik zapletene medicinske izraze in izvide, je izziv, s katerim se dr. Janko Kersnik dnevno srečuje tako v ordinaciji, kakor tudi pri odgovarjanju številnim uporabnikom na forumu Družinska medicina.

Zaradi anonimnosti, ki jo pri postavitvi vprašanja zagotavlja sistem brez predhodne registracije s pravim imenom in priimkom, si marsikdo upa zapisati tudi to, kar ostaja v vsakdanjem življenju skrito za zidovi ordinacij. Da bi opozorili na tovrstno problematiko so se zdravniki odločiti pripraviti izobraževalno gradivo na temo nesprejemljivega vedenja zdravnika. V podporo tovrstni kampaniji, se je dr. Janko Kersnik odločil na forumu Družinska medicina izpostaviti sporočilo z naslovom PROŠNJA ZA VAŠ PRISPEVEK – NESPREJEMLJIVO VEDENJE OSEBENGA ZDRAVNIKA, v katerem vabi obiskovalce foruma, da spregovorijo o svojih izkušnjah.

Naj si bodi postavljate vprašanje zase, ali svoje bližnje. Ste moški, ali ženska. Starejši, ali mlajši. Z zapletenimi in dolgimi izvidi ali z nadlogo, ki vam povzroča določene nevšečnosti. S težavo, ki si jo ne želite, ali vas je preprosto sram izpostaviti vašemu osebnemu zdravniku. Vas zanima morebiti drugo mnenje ali se želite razbremeniti skrbi, da se v ozadju ne skriva kaj resnejšega? Prosimo, poskusite na vaše težave najprej  poiskati odgovor z iskalcem, saj boste morda med številnimi objavljenimi vprašanji in odgovori, lahko našli tudi kaj koristnega za vaše težave. V nasprotnem primeru pa vabljeni, da za nasvet ali mnenje povprašate dr. Janka Kersnika, vendar skušajte pri opisovanju težav pomagati njemu, da bo lahko on z nasvetom ali mnenjem pomagal vam.

Spoštovani dr. Janez Kersnik. V imenu uporabnikov foruma Družinska medicina in ekipe Med.Over.Net iskrena hvala za vaše dolgotrajno in požrtvovalno delo na forumu družinska medicina in pri projektih Zavoda Med.Over.Net.


Sledite nam