fbpx

Poporodna dula v družino prinese mirnost in več ženske energije

Družina, Zdravje

Poporodna dula mamici in njeni družini nudi fizično, čustveno in informacijsko podporo.

Raziskave kažejo, da prisotnost poporodne dule bistveno izboljša kakovost poporodnega obdobja ne samo mamici, temveč celotni družini.

Začnimo pri temeljih

Porod je kot prehod v novo življenje. Rodi se otrok in rodita se mama in oče. Vsak od njiju je postavljen v vlogo, ki je še nikdar ni igral. Redki bodo uživali v improvizaciji. Večina družin pa se znajde v stiski, saj menijo, da nimajo dovolj znanja, da bi dobro poskrbeli za novorojenčka in zase. Tudi ko postaneš starš drugič, tretjič, … vedno znova je to nova zgodba, z novim otrokom v novih okoliščinah.

Poporodna dula je usposobljena, da družini pomaga v času, ko se starša spoznavata z novorojenčkom, odkrivata njegove potrebe ter iščeta ravnovesje med skrbjo zanj, skrbjo zase in skrbjo za njun odnos. Negovanje partnerskega odnosa je po porodu zelo pomembno, saj v varnem in ljubečem okolju oba starša lahko dobro poskrbita za otroka. Mamica je po našem sodelovanju zapisala: »Po porodu sem imela občutek, da me partner ne podpira. Najina komunikacija je pešala. Dula mi je pokazala tehnike, s katerimi sem najprej umirila sebe in nato pristopila k partnerju. To nama je pomagalo, da sva začela bolje sodelovati v skrbi za gospodinjstvo in otroka in bila sem veliko boljše volje.« Ko se starša umirita, se spremeni vzdušje v družini in vse poteka lahkotneje.

Varen prostor za izražanje

Dula mami in celi družini omogoči varen prostor za postavljanje vprašanj, za izražanje čustev, skrbi in strahov ter starša spodbuja in podpira. »Rabila sem samo nekoga, da me objame in mi pove, da je vse dobro!« »Podpora dule v poporodnem obdobju je ključnega pomena. Ta zdravilen ženska-ženski odnos je točno to, kar novopečena mamica potrebuje. Oporo v navalu čustev in spodbudo, ko se zdi, da ne zmore.«

Da, dule pomagamo, da si predvsem mamice začnejo zaupati, da za svojega otroka skrbijo dovolj dobro. Da se naučijo opazovati otroka in mu prisluhniti. Da prebudijo svojo žensko intuicijo in ji tudi sledijo. Več ženske energije v njeni bližini jo pomiri in postane samozavestnejša. Dula je tudi tiha poslušalka. Mamica ji lahko zaupa vse, kar ji leži na duši. Njeni občutki in misli bodo vedno pospremljeni z razumevanjem in zavedanjem, da je vse, kar se dogaja znotraj nje, popolnoma normalno. Čustveni viharji se pri mamicah, ki imajo podporo poporodne dule, pojavijo manjkrat. Na dulo se lahko obrnejo kadar koli, najpomembnejše pa je, da jo imajo ob sebi, kar je v času virtualnih odnosov velikega pomena. Mirna prisotnost in dotik sta še vedno esencialni potrebi človeškega bitja od trenutka, ko se rodi.

Obporodne spremljevalke  (dule) v marcu, mesecu pomladi, ko se prebuja narava, praznujemo svoj praznik. Dule združenja MOJA DULA bomo z vami delile članke, filmčke in vam na Facebooku v živo odgovarjale na najrazličnejša vprašanja. Pridružite se nam na spletni strani  ter v Facebook skupini.


Sledite nam