fbpx

Ponovno predvajanje filma Misterij ženska

Dogodki, Zanimivo, Žensko zdravje

Dokumentarni film priznane japonske režiserke je nežen pogled na naravno rojevanje in vez med otrokom in materjo.

V četrtek, 6. aprila 2017, si bomo lahko v Sloveniji ponovno pogledali slavni japonski dokumentarni film Misterij ženska. Predvajali ga bodo ob 18. uri v Arrupejevi dvorani v Duhovnem središču sv. Jožefa v Ljubljani.

Film nas povabi v Hišo rojstva, kjer se dr. Yoshimura skupaj z babicami že štirideset let posveča naravnemu rojevanju, rojevanju, ki se izogiba uporabi sodobne medicine in svoj pogled raje obrača proti rojstvu, ki je nagonsko, človeku naravno. V kliniki, ki stoji v neokrnjeni naravi, daleč od vsakdanjega mestnega hrupa in skrbi, za nosečnice skrbi doktor Yoshimura, ki je v štiridesetih letih nadzoroval že več kakor 20.000 naravnih porodov. Ko nastopi čas poroda, se zdi, da se ta zgodi brez pretiranega truda, nekoliko boleče, skorajda prijetno.

Nosečnost v življenje danes lahko s poplavljanjem informacij o rojevanju otrok, poleg sreče prinese tudi dobro mero skrbi. In ženskam lahko rojevanje, ob katerem prisluhnejo sebi in svojim izbiram, ne glede v kakšnem okolju so, nudi nenadomestljivo zadovoljstvo in srečo.

Zgodba filma

“Avtorica filma je leto dni preživela v ‘Hiši rojstva’, kjer je beležila življenje visoko nosečih žensk z zelo različnimi družbenimi zaledji. V kliniki, ki stoji sredi neokrnjene narave, za nosečnice že štirideset let skrbi dr. Yoshimura, pionir na področju naravnega rojevanja. Tu imajo ženske možnost izbire in odločanja o načinu, na katerega bodo rodile. Nosečnost v današnjem svetu, poplavljenem z informacijami, poleg sreče prinese tudi dobro mero skrbi. Film nas opomni, da je rojevanje nekaj naravnega in že stoletja nespremenjenega ter da lahko iz starodavnih načel črpamo tudi pri drugih izbirah in odločitvah, s katerimi se soočamo v sodobnem svetu.” (iz napovednika Kino dvor)

Dokumentarni film priznane japonske režiserke je nežen in subtilen pogled na naravno rojevanje, vizualna meditacija o neomajni vezi med materjo in otrokom, med naravo in človekom.

Po filmu sledi pogovor z Martino Štirn, ki je film pripeljala v Slovenijo in ga tudi prevedla ter Matejo Kusterle, diplomirano babico z izkušnjami s porodi v porodnih hišah. Pogovoru se bo priključila še Adriana Aleksić, porodna in družinska fotografinja.

Cena vstopnice je 3€.

Kje?

Arrupejeva dvorana v Duhovnem središču sv. Jožefa, Ul. Janeza Pavla II. 13, 1000 Ljubljana (v bližini je Poljanska gimnazija in cerkev sv. Jožefa). Parkirni prostori so za cerkvijo sv. Jožefa, vhod iz Zarnikove ulice. Vrata bodo odprta od 17.45 – 18.15.

Utrinki iz filma


Sledite nam