fbpx

Ponedeljkove zaobljube še držijo?

Odnosi

Novoletno zaobljube še pišete ali ne več, ker ste obupali, saj se lanskoletnih in tistih prej tako ali tako niste…

Tana Lipovž, spec. 50+

Ste jih napisali – novoletne ali ponedeljkove zaobljube? Morda jih sploh ne pišete ali pa jih ne pišete več, ker ste obupali, saj se lanskoletnih in tistih prej tako ali tako niste držali. Nekaterim pa se tako početje zdi celo neumno. Morda pa ste med tistimi redkimi, ki konec leta z veseljem odkljukate zastavljene cilje.

Življenjska strategija

Predstavljajte si življenje kot podjetje. Celo leto smo poslovali, garali, bili na nekaterih področjih uspešni, drugje nekoliko manj in konec leta nas zanima, kje smo. Zato naredimo inventuro, preštejemo vse, kar imamo, izračunamo rezultat, se pohvalimo in nagradimo za uspehe ter ugotovimo, kje bi se lahko še bolj potrudili. Ter napišemo strategijo za prihajajoče leto. In kaj je strategija drugega kot naše novoletne zaobljube.

Ko se odločimo, da želimo biti režiser lastnega življenja namesto igralec ali celo le gledalec, takrat novoletne zaobljube postanejo vsakoletni obred. Z njimi naravnamo svoj kompas, da bomo potovali v pravo smer.

Zakaj toliko zaobljub ostane neuresničenih?

Zakaj propade toliko načrtov »V ponedeljek pa zares začnem …«, pa naj gre za učenje, hujšanje, gibanje, zapravljanje, kajenje in tako naprej?
Verjetno zato, ker se nam vmes zgodi življenje, ker smo vpeti v vsakodnevni ritem, ker smo pod stresom, ker smo izgoreli ali ker enostavno pozabimo, kaj smo sklenili.

Obstaja pa nekaj drobnih trikov, ki so nam lahko v pomoč, da bomo konec leta vsaj nekaj stvari s seznama odkljukali. In prav vsaka stvar, čeprav čisto majcena, šteje. Kajti slaviti je treba vse dosežke, vsak majhen korak, ki nas vodi bližje cilju. Tak prijazen odnos do samega sebe nam pripada in si ga zaslužimo.

1. Naredite inventuro leta

V pomoč nam je vsekakor dobra inventura preteklega leta. Premisliti je treba o vseh področjih našega življenja (zdravju, ljubezni, družini, karieri, denarju …). Tako bomo lahko videli, kje nam je šlo dobro, kje odlično, na katerem področju pa smo čisto zaspali.

2. Postavite si prioritete

Na podlagi teh ugotovitev si lahko postavimo prioritete. Kaj je v naslednjem letu za nas najbolj pomembno? Na katerem področju nam najbolj škriplje in bi mu morali zares posvetiti več časa in energije?

3. Cilje sprejmite s srcem

Ko si postavimo cilje, si jih postavljajmo s srcem. Bodimo zares pri stvari. Naj cilj ne bo le želja, postati mora predanost, nekaj, kar nas zares prevzame in za kar verjamemo, da je mogoče. Previsoki cilji, v katere ne verjamemo, so obsojeni na propad. Če pa smo prepričani, da cilj lahko dosežemo, smo opravili že skoraj pol dela.

4. Naredite prvi korak

Imamo cilj, v katerega verjamemo in je dosegljiv – dragi moji, zdaj je treba pa zavihati rokave in narediti prvi korak. Čisto majhen, pa jutri še enega, pa pojutrišnjem, pa naslednji teden … in konec leta – zmaga! In kadar ne gre, dan, dva, tri – nič hudega, brez obsojanja se četrti dan spet naravnamo na pot, si zaželimo dobrodošlico in veselo zakorakamo naprej.

Kadar je naš cilj, da iz življenja izpustimo kako razvado, takrat je zelo pomembno, da si, če si nekaj vzamemo, v zameno nekaj damo. Pri takih ciljih moramo biti še posebej pazljivi, da ene slabe razvade ne zamenjamo za drugo. Razvajajmo se raje z zdravimi in dobrimi stvarmi, ki so koristne za nas, teh se vsaj ne bo treba nikoli odvaditi.

5. Zabavajte se ne glede na vse

Najpomembnejše pa je, da na poti do cilja uživamo. Brez stresa, saj je stres glavni vzrok za sabotažo naših zaobljub. Potovanje k cilju mora biti lahkotno in veselo, saj traja veliko dlje kot pa veselje ob preteku čez ciljno črto. Poskušajmo pot razdeliti na krajše etape, nagrajujmo in pohvalimo se za vsako doseženo, da nam bo dalo energijo za naprej. Predvsem pa si pot naredimo zabavno in prijetno. To je vsekakor formula za uspeh.

Naj bodo novoletne ali pa ponedeljkove zaobljube darilo samemu sebi … in veliko sreče!!!

Preberite tudi: Gledanje slikic in instagramska terapija

Tana Lipovž, spec. 50+

Tana je podjetnica, ki je zaljubljena v življenje, drevesa, gore, morje, knjige, lep dan in miren večer s skodelico čaja v roki … sicer pa prepričana, da so za ženske  najboljša leta 50+. Z večletnim raziskovanjem mnogih področij življenja in z izkušnjami na predavanjih in delavnicah motivira ženske, da spremenijo odnos do sebe in svojega telesa v prijazno in ljubeče razmerje. Vabi jih, da na zabaven in igriv način ozavestijo svoje sanje in se naučijo prepoznavati svoje želje in potrebe.
Več o Tani in njenih delavnicah >

 


Sledite nam