Zakaj sta koristni rdeča pesa in kokosova voda?

Ne glede na to, ali je vaš cilj povečanje mišične mase, izguba maščobe ali priprava na določen šport, je prehrana …

»Skrivnost zmagovanja se skriva v sposobnosti hitre regeneracije po napornem treningu.«
Lance Armstrong

Redna telesna dejavnost je vsekakor koristna za zdravje, da pa bi dosegli kar največjo korist, morate telesu zagotoviti zadostne količine beljakovin, vitaminov in mineralov ter drugih pomembnih snovi čim prej po vadbi. Telo potrebuje ta pomembna hranila kot gorivo za vadbo in s tem, ko jih zaužijete mu pomagate k hitrejšemu okrevanju in hitrejši rasti mišic.

Minerali

Minerali, kot so kalcij, železo, cink in magnezij pripomorejo k hitrejši regeneraciji kosti in mišic po telesni dejavnosti, medtem ko železo pripomore k dovodu kisika v mišice. Ženske, ki redno vadijo, potrebujejo več kalcija kot moški, in sicer okoli 1500 mg kalcija dnevno. Po vadbi se priporoča, da zaužijete jogurt, da nadomestite izgubljene količine kalcija, cinka in magnezija. Dober vir kalcija je tudi losos, špinača je bogata s kalcijem in magnezijem. Magnezij prispeva k delovanju mišic, k sproščanju energije pri presnovi in k ravnotežju elektrolitov, zato je med športniki še posebej priljubljen.

Posebej priljubljena je tudi kokosova voda, ki jo v tropskih deželah že stoletja uporabljajo za zdravljenje različnih bolezni. V sanskrtu se kokos imenuje »Kalpa vriksha«, kar pomeni drevo, ki daje vse, kar je potrebno za življenje«. Ravno zaradi visoke vsebnosti elektrolitov in drugih koristi, jo ljudje po svetu radi uživajo. Napitek iz rdečega grozdja, jabolk, borovnic in kokosove vode, obogaten z magnezijem, brez dodanega sladkorja je idealen tako za rekreativne in profesionalne športnike.

Beljakovine in ogljikovi hidrati

Beljakovine so ključnega pomena za pridobivanje mišične mase, ogljikovi hidrati pa pripomorejo k hitrejši absorpciji beljakovin.

Elektroliti so ključnega pomena za ohranjanje volumna krvi, zdravja srca in preprečevanja dehidracije. Ohranjanje vrednosti elektrolitov lahko pomaga zmanjšati utrujenost, stres.

Poleg vsega naštetega je pomembno nadomestiti izgubljeno tekočino, narediti raztezne vaje, si privoščiti počitek, masažo in dovolj spanja.

Sebastijan Nemanič, profesionalni osebni fitnes trener, s 17 letnimi izkušnjami svetuje:

»Spomladanski čas in lepo vreme sta na dan privabila rekreativne športnike, ki v lepem vremenu uživajo v aerobnih aktivnostih kot so tek, kolesarjenje, hoja …
Aerobne aktivnosti med samo vadbo povzročijo povečano porabo in izločanje elektrolitov in mineralov, ki pa jih je treba po aktivnosti nadomestiti.

Minerale, kot so magnezij, kalij, kalcij ter elektrolite nadomestite neposredno po vadbi, če pa je ta daljša od 60 minut, tudi med samo vadbo. Z intenzivno vabo in potenjem se izločajo elektroliti, katerih pomanjkanje občutimo krče (pomanjkanje magnezija), slabšo mišično storilnost ter manjšo kostno gostoto (pomanjkanje kalcija in kalija).
Vnos mineralov po vadbi priporočamo v obliki napitkov, ker je njihova absorbcija hitra in ne obremenjuje telesa z nepotrebnim prebavljanjem. V več primerih so v napitkih, ki so namenjeni nadomeščanju mineralov in vitaminov med in po vadbi dodani se vitamini (C vitamin, B kompleks) in jih uvrščamo v skupino izotoničnih in hipotoničnih napitkov.»

Na trg prihajata dva nova izdelka,  v priročnem 250 ml pakiranju, pod blagovno znamko Fructal Natura, ki je pred kratkim prejela nagrado »Izbran produkt leta 2017«. Izdelka sta namenjena predvsem profesionalnim in rekreativnim športnikom ter vsem tistim, ki skrbijo za zdrav slog življenja. Poleg pozitivnih učinkov sestavin, nova okusa vsebujeta samo naravno prisotne sladkorje iz sadja in zelenjave.

Rdeča pesa je znana po številnih pozitivnih učinkih, zaradi svojih prednosti pa je zelo priljubljena in dobro poznana tudi med športniki. Na pobudo športnih klubov v regiji, so v Fructalu razvili 100 % sok rdeče pese v priročnem pakiranju 250 ml, ki deluje kot enkratni napitek pred ali po vadbi. Uporabniki Fructalovo rdečo peso preferirajo zaradi prijetnega in polnega okusa, vitamin C pa prispeva k sproščanju energije pri presnovi.


Poleg rdeče pese je pod blagovno znamko Fructal Natura na voljo tudi napitek iz rdečega grozdja, jabolk, kokosove vode, borovnic in aronije, katerega so obogatili z magnezijem. Magnezij namreč prispeva k delovanju mišic, k sproščanju energije pri presnovi in k ravnotežju elektrolitov, zato je med športniki še posebej priljubljen. Je brez dodanih sladkorjev, vsebuje samo naravno prisotne sladkorje, kar daje kombinaciji izbranega rdečega sadja in kokosove vode edinstven okus.

 

Več novic

New Report

Close