Pomen vitamina D v prehrani

anonimni uporabnik, 27. avgust 2016
Ostalo

Prepričanje, da lahko dovolj pestra prehrana zadosti potrebam organizma po mineralih in vitaminih danes žal ne zdrži več.

Vitamini in minerali so nujne sestavine, ki skrbijo za nemoteno delovanje našega organizma. Prepričanje, da lahko dovolj pestra prehrana bogata s svežim sadjem in zelenjavo zadosti potrebam organizma po mineralih in vitaminih danes žal ne zdrži več. Sodobni načini hitrega gojenja sadja in zelenjave ne omogočajo zadostnega vgrajevanja rudnin in tvorbe vitaminov. Svoje mnogokrat prispeva tudi dolg transport živil do potrošnika. Neizpodbitno je tudi dejstvo, da je pri veliki večini, predvsem otrok, težko sestaviti dovolj pestro prehrano, saj navadno v veliki meri odklanjajo raznovrstno zelenjavo pri sadju pa se zgodbe končujejo pri jabolku in banani.

Vitamin D

Vitamin D je v maščobi topen vitamin in je bistven za regulacijo absorpcije kalcija in fosforja iz prebavil. Skupaj s kalcijem je pri dojenčkih in malčkih pomemben pri razvoju in izgradnji kosti ter zob. Vitamin D preprečuje pri otrocih pojav rahitisa, pri odraslih pa prezgodnji pojav osteomalacije (demineralizacija kosti – zmehčanje kosti) in osteoporoze. Ugodno vpliva tudi na živčno-mišične funkcije, vnetja in izražanje številnih genov.

Vitamin D (kalciferoli) poznamo v dveh oblikah. Kot vitamin D2 (ergokalciferol), ki je rastlinskega izvora in vitamin D3 (holekalciferol), kot eksogeni –živalskega izvora (ribje olje, losos, sardine, skuša, jajčni rumenjak, maslo, jetra, humano mleko) in kot endogeni – sinteza v koži pod UV-B svetlobo valovne dolžine 290 do 315 nm.

Tako živila živalskega kot živila rastlinskega izvora sama po sebi vsebujejo relativno nizke koncentracije vitamina D zato se navadno določenim živilom dodaja (mleko, mlečne formula, žitarice za zajtrk, margarine, rastlinski napitki ipd.) oz. se svetuje uživanje vitamina D v obliki prehranskih dopolnil, ki vsebujejo okoli 400 ME (1 µg vitamina D = 40 ME) v mililitru pripravka.

Ribje olje, mastne ribe (npr. sled (slanik) in skuša), jetra, margarina (obogatena z vitaminom D) in jajčni beljak so pomemben prehranski vir vitamina D. Na aktivnost vitamina D skladiščenje in priprava živil nimata bistvenega vpliva. Med običajnimi časi kuhanja je do 1800C toplotno stabilen in je v živilih občutljiv le na kisik in svetlobo. Povprečne izgube ob pripravi znašajo 10% .

Absorpcija vitamina D iz prehranskih dopolnil je za 50 % večja, če ga užijemo skupaj z skupaj z obrokom v katerem so prisotne tudi maščobe. Vitamin D se namreč absorbira s prehranskimi maščobami in transportira iz črevesa prek limfnega sistema. Absorpcijska stopnja znaša okoli 80 %. Na stanje vitamina D negativno vplivajo motnje prebave in absorpcije maščob, npr. pri pomanjkanju žolčnih kislin, celiakiji ali ekskretorični insuficienci trebušne slinavke.

Najzanesljivejši vir vitamina D3 predstavlja sinteza le-tega v koži pod vplivom sončne svetlobe (UV-B). V koži se ga, ne glede na dolžino in moč sonca, sintetizira toliko, kot ga organizem potrebuje tako, da ne pride do toksičnosti. Prav zaradi toksičnosti visokih odmerkov vitamina D je varna zgornja vrednost dovoljenega vnosa za vitamin D s prehranskimi dopolnili 2.000 ME/dan.

Pomanjkanje vitamina D

Razširjenost pomanjkanja vitamina D dandanes močno narašča. Izpostavljenost soncu se je zmanjšala zaradi sodobnejšega načina življenja, ki ima za posledico povečanje zadrževanja v zaprtih prostorih, zaradi uporabe zaščitnih sončnih krem z visokim faktorjem zaščite in neustrezne prehrane. V Arabskem svetu pričakujemo pomanjkanje vitamina D predvsem pri ženskah, ki jim vera in kultura ne omogočata zadostne izpostavljenosti soncu zaradi nošenje tradicionalnih oblačil. Težje pokrivajo potrebe po vitaminu D nosečnice in doječe matere ter ljudje s temnejšo poltjo.

Od rahitisa pri dojenčkih in otrocih, do osteoporoze pri odraslih

Za rahitis so, zaradi motnje pri mineralizaciji kosti, značilne deformacije skeleta in izrastline na hrustancih (rahitični rožni venec, oksaste noge, mehke lobanjske kosti, kvadratasta lobanja), zakasnela rast in razvoj zob, slabše napredovanje na telesni teži ali nizka rast. Drugi simptomi bolezni so mišične bolečine, zmanjšana moč mišic, zmanjšan mišični tonus in povečana občutljivost za infekte.

Pri odraslih pa je značilna osteomalacija (demineralizacija polno razvitih kosti), ki se kaže kot mišična slabost, bolečine v kosteh in spontani zlomi. Dolgoročno slaba preskrba z vitaminom D prispeva k nastanku osteoporoze v starosti. Pri osteoporozi pride do zmanjšanja anorganskega in organskega kostnega tkiva, njegova struktura pa obenem postane bolj groba. Posledica nezadostne preskrbe z vitaminom D so pogosti zlomi kolkov.

Potrebe po vitaminu D

vitamin-d-3-bimedia2Neodvisno od proizvodnje vitamina D pod vplivom UV-svetlobe v koži in vnosov vitamina D z materinim mlekom oz. mlečnimi formulami za dojenčke so priporočila za preprečevanje rahitisa pri dojenčkih, da novorojenci po prvem tednu življenja ob dojenju pričnejo prejemati 400 ME vitamina D3 do konca 1. leta življenja. V litru humanega mleka je le med 10 in 60 ME vitamina D, kar je veliko premalo za pokrivanje dnevnih potreb dojenčka po vitaminu D.

Preprečevanje je smiselno v enakih odmerkih nadaljevati v 2. letu življenja še posebej v zimskih mesecih.

Vsi otroci, starejši od enega leta ter mladostnice in mladostniki, nosečnice, doječe matere in vsi ostali odrasli naj prav tako prejmejo dodatek vitamina D3 in sicer glede na nova D-A-CH priporočila 800 ME dnevno v zimskih mesecih (na deklaracijah prehranskih dopolnil boste zasledili tudi označbo merske enote IU ali IE). Zadrževanje na prostem v poletnih mesecih z učinkovanjem UV-B žarkov omogoča učinkovito lastno sintezo vitamina D v koži. Posebej je treba nadzorovati profilakso pri temno pigmentiranih ljudeh, zlasti njihovih otrocih, v severnih predelih.

Na tržišču obstaja več različnih proizvajalcev vitamina D v obliki prehranskih dopolnil tako za odrasle, kot tudi za najmlajše (v obliki kapljic). Večina farmacevtskih podjetij, ki izdelujejo kapljice z vitaminom D uporabljajo naravno rastlinsko olje (sojino, olivno, koruzno ali MCT olje) kot medij v katerem raztopijo učinkovino (vitamin D). Spet druga farmacevtska podjetja pa vitamin D raztapljajo v vodi, s pomočjo številnih stabilizatorjev in konzervansov. Vsekakor je absorpcija in prebavljivost boljša če je učinkovina vitamina D raztopljena v maščobi brez dodanih konzervansov.

VITAMIN D-3, 10 µg oz. 400 IE

Vitamin D

  • prispeva k normalni absorpciji kalcija in fosforja
  • prispeva k normalni ravni kalcija v krvi,
  • prispeva k ohranjanju zdravih kosti in zob,
  • prispeva k delovanju mišic,
  • prispeva k delovanju imunskega sistema,
  • ima vlogo pri delitvi celic.

Priporočen dnevni odmerek: 1 kapsula dnevno skupaj z obrokom.

Sestava : 1 kapsula vsebuje% PDV/RDA
Vitamin D3 (holekalciferol)10 µg oz. 400 IE200%

Pakiranje (90 kapsul) zadostuje za 90 dni.
Sestavine: Sojino olje, želatina, glicerin, holekalciferol (0,21 %), voda.
Vsebuje sojo.
Ne vsebuje: sladkorja, soli, škroba, kvasa, pšenice, glutena, mleka, jajc, lupinarjev in konzervansov.

* Priporočenega dnevnega odmerka se ne sme prekoračiti. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

Na voljo v lekarnah, specializiranih prodajalnah ter www.hisa-zdravja.si.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,432
14.03.2024 ob 18:20
296,669
25.03.2024 ob 19:31
112,967
28.10.2022 ob 14:48
Preberi več

Več novic

New Report

Close