fbpx

Pomen redne fizične aktivnosti za revmatike

Bolezni, Zdravje in bolezni

Pomen redne fizične aktivnosti za revmatike je opisala Majda Adamič, višja fizioterapevtka in članica strokovnega sveta Društva revmatikov Slovenije.

telovadba

Ljubljana, 11.10.2012 – Novinarska konferenca ob svetovnem dnevu revmatikov (12. oktober), 11. 10. 2012

Kakovost življenja revmatičnega bolnika je zelo odvisna od gibanja. Redna fizična aktivnost lajša bolečine, izboljšuje gibljivost in prožnost sklepov ter hrbtenice, izboljšuje mišično moč in s tem podaljšuje samostojnost bolnika. Zato je pomembno, da so fizioterapevti in ostali kvalificirani terapevti za rehabilitacijo na voljo bolnikom tudi izven rehabilitacijskih ustanov. Kronično obolenje, kot je revma, od postavitve diagnoze naprej močno vpliva na posameznika in mu povsem spremeni življenje. Prej ko bolnik spozna, da je tudi sam soustvarjalec svojega zdravljenja, lažje in hitreje bo zaživel z boleznijo. Bolniki morajo zato biti dobro informirani, saj so osveščeni bolniki bolj motivirani za redno fizično aktivnost, s tem pa si dvigujejo kakovost svojega življenja.

Pri revmatoidnem artritisu so vneti sklepi v akutni fazi otekli, topli, rdeči in manj gibljivi, vendar bolnik kljub bolečinam in deformacijam ne sme mirovati. Vsak sklep zahteva dnevno vsaj pet pasivnih gibov na dan. To pomeni, da ga bolnik s pomočjo druge roke kljub rahli bolečini potisne v večji gib, kot bi ga bil sposoben aktivno narediti zgolj z bolečim sklepom. To je nujno za pravilno fiziološko delovanje sklepa in obsklepnih struktur, kit in mišic. Pri manjših sklepih je to nekoliko bolj enostavno, pomembna sta le prijem in položaj roke in prstov.

telovadbaPasivnim gibom sledijo aktivni gibi, ki jih bolnik izvede brez pomoči. Pri tem je treba vedeti, da mišice lahko naredijo gib kljub vnetju sklepa, revmatika omejuje le bolečina. Gib mora bolnik izvesti v celoti, ker le tako mišicam zagotovi metabolizem, ki ga potrebujejo za normalno delovanje in ohranjanje svoje prožnosti in moči. Pripomočki, kot so trak, žogica ali utež vaje otežijo in bolnik tako hitreje pridobiva na moči mišic.

Če revmatičnemu bolniku zdravnik gibanje odsvetuje, ker je, na primer, sklep vnet in bi se z gibanjem sklepnih ploskev stanje samega vnetja poslabšalo, lahko bolnik izvaja t. i. izometrične kontrakcije. Gre za vaje, pri katerih bolnik napenja mišice in pritiska ob nepremagljiv upor, ne da bi pri tem premaknil sklep. S tem mišice in obsklepne strukture ohranjajo svojo funkcijo brez kompresije v samem sklepu.

Pri revmatoidnem artritisu je treba paziti, da se pozornost ne usmeri le na prizadete sklepe, ampak je treba vključiti tudi neprizadete sklepe, mišice ob njih in zlasti hrbtenico. Določene mišice ali mišične skupine se zaradi prizadetih sklepov skrajšajo, nekatere oslabijo, zato priporočljivo, da se bolnik posvetuje s fizioterapevtom. Fizioterapevt bo bolnika usmeril k pravilni izvedbi telesnih aktivnosti in prilagodil izbor vsakodnevnih vaj.

Pri ankilozirajočem spondilitisu so lahko vaje bolj intenzivne kot pri revmatoidnem artritisu, a morajo biti pravilno izbrane. Če zatrjevanja hrbtenice ne moremo preprečiti, lahko z vztrajnostjo poskrbimo, da bo hrbtenica v čim bolj pokončnem položaju. Ko se mikroskopsko majhne nitke kalcijevih soli vgrajujejo v vezivna tkiva, jim lahko le z gibanjem preprečimo, da se povezujejo in okostenevajo. Pri tem ne gre le za estetski videz, temveč tudi za funkcionalnost. Ko se pojavi bolečina, podzavestno poiščemo prijetnejši položaj telesa (antalgično držo), ki preprečuje bolečine, a nujno vodi k porušeni statiki, ki jo moramo popraviti. Globoke trebušne mišice in mišice trupa držijo zgornji del telesa v vzravnanem položaju in s tem uravnavajo težiščnico telesa v pravilni legi. S pravilno držo so pravilneje obremenjeni tudi sklepi nog, s čimer se upočasni ali celo ustavi slabšanje telesnega stanja oziroma se omili nastajajoča invalidnost.

Pri vzdrževanju gibljivosti hrbtenice in posameznih sklepov lahko uporabimo skoraj vse tehnike vaj, tudi stretching in hidrogimnastiko.

Majda Adamič, višja fizioterapevtka in članica strokovnega sveta Društva revmatikov Slovenije 


Sledite nam