Pomembnost vitamina D za rast in razvoj otroka

Dom & prosti čas, Zanimivo, Zdravje otrok, Zdravoteka

Vitamin D pod vplivom sončne svetlobe prinaša številne prednosti za zdravje otroka, vendar pa je treba prisluhniti tudi zdravniškim nasvetom …

Vitamini so organske snovi, nujne za normalno rast in razvoj organizma. Telo jih potrebuje vse življenje, še posebej pa v času odraščanja in intenzivne rasti. Posebej pomembno je v telesu ohranjati ustrezno ravnovesje koncentracij različnih vitaminov. Hipovitaminoza ali primanjkljaj določenega vitamina in hipervitaminoza ali presežek določenega vitamina povzročata v telesu različne motnje.

Vitamin D je nenadomestljiv in popolnoma brezplačen

Vitamin D je liposolubilna, v maščobi topna organska snov. Glede na to, da je materino mleko bogato z maščobami, bi lahko sklepali, da vsebuje tudi veliko vitamina D – vendar pa ni tako. Ne v materinem ne v kravjem mleku tega vitamina ni v zadostni količini. Kako lahko torej ta vitamin vnesemo v otrokov organizem?

Vitamin D je sestavljen iz vrste kemičnih spojin. Najučinkovitejša sta vitamin D2 in D3. Njune provitamine lahko otrok zaužije s hrano rastlinskega in živalskega izvora. Vendar pa so provitamini nedejavne oblike, ki v resnici ne delujejo kot vitamini. Da jih pretvorimo v dejavno obliko, potrebujemo le sončno svetlobo. Ob ugodnem delovanju sončnih žarkov na otrokovo kožo se sintetizira dejavna oblika vitamina. Tako lahko rečemo, da je ta vitamin pravzaprav docela brezplačen.

Sonce je otrokov prijatelj

Vitamin D se imenuje tudi kalciferol. Kot pove že to poimenovanje, je pomemben za vzdrževanje koncentracije kalcija v krvni plazmi. Vpliva na pravilno absorpcijo kalcija v prebavilih in njegovo prehajanje v kosti. V sodelovanju s fosforjem uravnava rast in krepi kosti. Pomemben je tudi za ohranjanje zdravih zob. Raziskave kažejo, da ta vitamin ugodno deluje na imunski sistem otroka. Dandanes je sonce precej »zloglasno« zaradi škodljivega delovanja ultravijoličnih žarkov, vendar ne smemo pozabiti, da je za otroka normalna izpostavljenost soncu izjemno pomembna.

Hipovitaminoza in hipervitaminoza vitamina D

Do hipovitaminoze pride predvsem zaradi nezadostne izpostavljenosti otroka sončni svetlobi ali zaradi neustrezne prehrane. V takih primerih se razvije bolezen, imenovana rahitis. Ob kroničnem pomanjkanju kalcija in fosforja pride do hudih deformacij kosti, zlomov in počasnega celjenja kosti ter do zaostajanja v rasti.

Hipervitaminoza je zelo nevarna, ker lahko zastrupi otrokov organizem. Povzroča povišano koncentracijo kalcija v krvi in posledično utrujenost, glavobole, depresijo, anemijo, hipertenzijo, prebavne motnje in izgubo teže.

Nasvet zdravnika

Potreba po vnosu tega vitamina je odvisna od načina in vrste otrokove prehrane. Danes ta vitamin običajno vnašamo v obliki kapljic. Vendar pa tega ne počnite sami, ne da bi se prej posvetovali z zdravnikom in prisluhnili njegovim napotkom.

 

RSS Ustavi se!

 • Potlačen strah nezavedno prenašamo na potomce
  Zavedanje širšega družinskega konteksta vzorca potlačenja strahu nam daje možnost notranje biološke in psihološke osvoboditve ter omogoča, da potlačenega strahu ne prenašamo na naslednje potomce.
 • Kako preko strahov do samozavesti?
  Občasno me kontaktira kdo, ki bi želel imeti boljšo samozavest in pričakuje razrešitev svoje situacije v enem samem kratkem srečanju. Seveda je to mogoče. Toda čudeži se ne zgodijo vsak dan.
 • Moja prva ljubezen
  Klečanje na zemlji me približa tej Materi kot nič drugega. Bolj jo duham, bolj jo čutim, globlje zakopljem roke v prst, bolj se ji poklonim.
 • Moja pot do izgorelosti na grafu
  ... sledi faza psihoterapevtskega odpravljanja notranjih "moram" prisil, s spoznanjem, da se je nesmiselno do konca gnati za doseganje povečini ne lastne sreče in le kratkotrajnega zadovoljstva zase, ki bo trajalo samo dotlej ...
 • Ali kava – kofein res dvigne energijo?
  Vam je znano? Po treh urah intenzivnega dela se zgodi: »Uf, zdaj pa rabim pavzo. Skodelica kave se bo kar prilegla, da si napolnim moči.«