Poklicno usposabljanje oseb s težavami v duševnem zdravju

anonimni uporabnik, 07. oktober 2013
Ostalo

Inovativni pristopi pri poklicnem usposabljanju oseb s težavami v duševnem zdravju

Društvo Ozara Slovenija je bilo od leta 2010 vključeno v Leonardo da Vinci projekt razvoja inovacij SUVOT. V okviru projekta so skupaj s španskimi, poljskimi in nemškimi partnerji razvili inovativen koncept poklicnega usposabljanja za osebe s težavami v duševnem zdravju. V okviru projekta sta se po programu usposabljali dve skupini Društva Ozara Slovenija, ena v dnevnem centru na Ptuju, druga v Mariboru. Skupaj je bilo vključenih 12 uporabnikov.

Cilj projekta SUVOT je bil dosežen

suvotZaposlovanje oseb z invalidnostmi je zelo občutljivo področje. Ne samo, da zaposlovanje oseb z invalidnostmi zahteva posebne prilagoditve delovnih mest, temveč tudi prilagojeno izobraževanje in usposabljanje ciljne populacije. Projekt SUVOT (Spiced Up Vocational Training) je bil triletni projekt v okviru programa Vseživljenjsko učenje – Leonardo da Vinci razvoj inovacij. V projektu so sodelovali štirje partnerji iz Španije, Poljske, Nemčije in Slovenije. Glavni cilj projekta SUVOT, ki je bil dosežen, je vzpostavitev modela inovativnega poklicnega usposabljanja s področja kuharstva za osebe s težavami v duševnem zdravju, učnimi in/ali vedenjskimi težavami. Program je slušateljem ponujal še dodatno podporo med usposabljanjem. Ta podpora se je izvajala v obliki t.i. »simulacijske metodologije« – izborom vaj s področja sociodrame in sorodnih dramskih tehnik z namenom razvoja delovnih spretnosti.

Kuharski priročnik za vsakogar

Celoten program je bil uspešno testiran na enoletnih pilotskih delavnicah v Španiji, Sloveniji in Nemčiji. Partnerji so v okviru projekta pripravili tudi priročnik za trenerje, ki vsebuje kuharski tečaj in navodila, kakor tudi simulacijsko metodologijo. Pri slednji gre za zbornik vaj in iger, ki se osredotočajo na spretnosti, ki jih posameznik potrebuje na delovnem mestu in priročnik za udeležence. Vaje se osredotočajo na naslednje spretnosti: sodelovanje s sodelavci na delovnem mestu, komunikacija, osebna motivacija, koncentracija, disciplina, samopodoba in obvladovanje težkih (negativnih) čustev. V priročniku tako najdemo številne aktivnosti za ogrevanje, ki sodelujočim pomagajo pri spopadanju s stresom in jih spodbujajo pri kuhanju npr. poljskih juh, nemških mesnih jedi, španskih omlet in slovenskih sladic. Del usposabljanja je namreč temeljil na usvajanju praktičnih spretnosti in kuhanju različnih jedi. Najbolj zanimiv del kuharskega dela je bilo ravno spoznavanje nacionalnih jedi štirih držav, ki so sodelovale na projektu SUVOT.

Projekt SUVOT = koristen in uporaben

Skozi enoletno poskusno izvajanje programa se je pokazalo, da je program poklicnega usposabljanja po projektu SUVOT zelo koristen in uporaben. Vseh 12 udeležencev, ki so bili vključeni v program, je usvojilo ključna znanja in kompetence, ki bodo pripomogla pri njihovem vključevanju na trg delovne sile v prihodnosti.

www.ozara.org

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,432
14.03.2024 ob 18:20
296,669
25.03.2024 ob 19:31
112,967
29.03.2024 ob 13:57
Preberi več

Več novic

New Report

Close