fbpx

Uspešno nad celulit in strije

Človeško telo, Gibanje

Različne vadbe v fitnes centrih ali na video posnetkih, različne kreme in maske, ki jih nanašamo na kožo, obljubljajo…


Zakaj nastajajo strije in celulit?

V primeru pojava celulita in strij, se je potrebno zavedati, da je to odraz doganjaja v telesu.  Vse to lahko pomeni, da poleg strij, celulita in in gub nastajajo tudi nevidni problemi pod površjem kože, kot so vnetja sklepov in vezivnih tkiv, slaba prekrvavitev tkiv in poškodovana sluznica črevesja.

Različne vadbe v fitnes centrih ali na video posnetkih, različne kreme in maske, ki jih nanašamo na kožo, obljubljajo zmanjšanje strij in celulita. To so le delne rešitve poglavitnega problema, saj se vse spet vrne, ko nehamo z uporabo le-teh.

butt

Strije niso dedno pogojene, kar pomeni, da če jih je med nosečnostjo imela vaša mama, ni nujno, da jih boste imeli tudi sami. Čeprav najpogosteje nastanejo v času pubertete, nosečnosti in pri intenzivnem povečanju mišične mase (boybuilding), pa veliko raztegovanje kože ni vedno pogoj za nastanek strij. Napačna miselnost je tudi, da celulit nastaja zaradi debelosti. Temu ni tako. 

Krivec je lahko tudi hormonsko neravnovesje in kontracepcija. Naročite si INTEGRATIVNI vprašalnik hormonskega neravnovesja in preverite svoje hormonsko stanje, še preden se odločite za test iz krvnega seruma ali sline.

Pravilna prehrana ohranja kožo čvrsto in elastično. Slabe prehranske navade pa vodijo v prezgodnje poškodbe kože in izgubo elastičnosti, kar se kaže v obliki vdolbin in tako znane “pomarančaste kože”. Drastično pomanjkanje določenih hranil vodi v nastanek tako strij kot celulita v različnih starostnih obdobjih.

bulgarian squat

Kakšna prehrana pa daje nutriente potrebne za čvrstost in elastičnost kože?

To je hrana, s katero se hranijo tudi divje živali: kosti, koža, parklji, nogice, kite. Ponavadi so to vse sestavine, ki jih pri mesu vržemo proč. Če hočete nahraniti svojo kožo, potem je najbolje da jeste kožo ali sestavine iz katerih je koža sestavljena oziroma sestavine, vsebujejo kolagen.

Kolagen je sestavljen iz treh proteinov, ki so med seboj prepleteni kot vrv in dajejo koži strukturo.
Glukozamin in hialuronska kislina vlažita in dajeta fleksibilnost našim celicam in tkivom. Proizvodnja kolagena v koži je zahtevno delo in telo potrebuje celo vrsto hranil, da lahko ustvarja zadostno količino kolagena in s tem ohranja kožo čvrsto in elastično. Seveda je ta proces tudi časovno zahteven. Spomnite se, koliko časa potrebuje vaša koža, da zaceli rano ali brazgotino, ki ste jo dobili s poškodbo?

Poleg hrane bogate s kolagenom lahko z nekaj spremembami svojega jedilnika prav tako vplivate na boljšo cirkulacijo ozirima regeneracijo kože in delov kože prizadetih s celulitom in strijami:

  • izogibajte se sladkorju in rafiniranim oljem, ki sta glavna uničevalca kolagena;
  • jejte hrano, ki je bogata s C-vitaminom, cinkom in silicijem;
  • pijte veliko vode ali čajev.

fitness-956642_960_720

Znebite se pomarančaste kože in strij s spremenjenim življenskim slogom in spremembo prehrane in naravnim uravnavanjem hormonov.

Za tiste, ki se težko držite zdravega življenskega sloga in zdrave prehrane ali bi želele še posebej poskrbeti za svojo kožo, sem kot Zdravstveni trener pripravila tudi personalizirane bio-individualne coachinge na daljavo, na katere se prijavite na brezplačno 50 minutno INTEGRATIVNO ANALIZO. Dobili boste vsa nadaljnja navodila in brezplačno analizo stanja, analizo hormonskega stanja, analizo prehrane ..

Avtor: Simone Godina , Certificirani trener za problematično kožo in dolgoživost 

Vir: Program proti celulitu


Sledite nam