fbpx

Pogovoriti se moramo o alkoholu

Dogodki, Družina, Odnosi, Odnosi v družini, Življenjski slog

Konec osnovne šole je za mnoge devetošolce velika prelomnica. Pogovori med sošolci in prijatelji se vrtijo okrog »afterpartija« po valeti, kdo je že poskusil katero od alkoholnih pijač ter načrtov za poletne počitnice, ko se bodo otresli vsakodnevnega ritma ter nadzora šole in staršev.

Tudi prehod v srednjo šolo je velika stvar, k temu pa se pridruži pritisk vrstnikov, da je treba poskusiti vse in se znoreti. A zloraba alkohola skupaj s pubertetniško neučakanostjo in odsotnostjo zavor lahko privede do neljubih ali celo tragičnih dogodkov. Zato je konec osnovne šole prelomnica tudi za starše, saj se soočijo z izzivi odraščanja svojega otroka.

Kako se z najstnikom pogovarjati o alkoholu?

Kot mama ali oče odraščajočega otroka, ste se prav gotovo že vprašali:
• Kako se naj s svojim najstnikom pogovarjam o alkoholu?
• Kje in na kakšen način naj postavim meje?
• Kako se naj se odzovem, ko se otrok vrne domov pod vplivom alkohola?

Pridiganje na eni strani ali puščanje popolne svobode – češ, se bo že sam naučil, na drugi nista najboljša pristopa. Lahko pa se opremite s pravimi informacijami in se naučite s svojim najstnikom pogovarjati vključujoče, mirno in z zaupanjem. Predvsem pa ne pozabite, da šteje tudi oziroma predvsem zgled.

Vabljeni na delavnico za starše

Pomembne informacije, upoštevanja vredne nasvete ter izkušnje iz prve roke lahko dobite na delavnici za starše (Zlo)raba alkohola – nasveti za komunikacijo med starši in mladostniki, ki bo 21. maja ob 16.30 v Triglav Labu. Delavnica je namenjena staršem otrok, ki končujejo osnovno šolo, vabljeni pa tudi starši starejših in mlajših otrok. Več o brezplačni delavnici in prijavah nanjo pa si preberite v nadaljevanju na strani Vse bo v redu+.


Sledite nam