fbpx

Podočnjaki in žalosten pogled so preteklost

Lepota, Novice, Zanimivo

Povešene veke lahko motijo pogled, po drugi strani pa dodajo nekaj let. Si želite bolj svež in spočit videz? …

Korekcija vek (blefaroplastika) je kirurški poseg zgornje, spodnje ali obeh vek, s katerim dosežemo pomlajen, spočit in svež videz.

Korekcija zgornjih vek

Korekcija zgornjih vek je kirurški poseg, pri katerem odstranimo odvečno kožo in ostala tkiva, ki povzročajo, da koža visi preko veke ali trepalnic.

Odvečna koža zaradi svoje teže naredi težke oči, kar je izrazito zlasti pri utrujenosti in v večernih urah, ko lahko celo zapre vidno polje. Poseg je torej lahko estetski kot tudi funkcionalen, saj lahko povešena koža zmanjšuje vidno polje. Možno je, da je odvečni koži pridružena še ptoza zgornje veke, kjer mišica dvigovalka zgornje veke zaradi različnih vzrokov ne more zadovoljivo dvigniti zgornje veke pri odpiranju očesa.

Za uspešen rezultat posega sta poleg odstranitve odvečne kože potrebna tudi dvig in fiksacija obrvi na ustrezno mesto, saj bi brez tega navzdol dodatno potegnili kožo s čela, zaradi česar bi se stanje v nekaj mesecih lahko ponovilo.

Poseg napravimo v lokalni anesteziji skozi rez v gubi zgornje veke. Po posegu lahko takoj odidete domov.

Šivi, s katerimi fiksiramo v podkožju obrvi na čelo, lahko kožo »vlečejo« nekaj tednov, kar se vidi kot začasna vdolbina pod obrvjo. Otekline in modrice trajajo približno deset dni, se pa okrevanje razlikuje od posameznika do posameznika (po izkušnjah od enega tedna do nekaj tednov). Pri ljudeh, ki imajo občutljive oči na veter, pri delu z računalnikom, …, ali imajo alergijo na cvetni prah in pri tem reagirajo s konjuktivitisom (vnetje očesne veznice, ki se kaže v obliki rdečih oči z ali brez solzenja), lahko pričakujemo takšne težave tudi po operaciji vek. Podobno se lahko pojavijo težave s suhimi očmi, kjer gre za pomanjkanje solz in se izraža v obliki pekočega ščemenja v očeh.

Brazgotina je po navadi minimalna in se pri odprtem očesu ne vidi. Včasih je ta brazgotina pri dlje časa trajajočih oteklinah nekoliko dvignjena, vendar se nato vedno spusti v gubo na zgornji veki in se s tem skrije.

Najpogostejša težava po posegu je občutek vlečenja šivov. Zapletena je tudi korekcija asimetrije, na kar po natančnih meritvah pozicije obrvi opozorimo paciente pred operacijo. Asimetrija ni anatomska težava, ampak posledica asimetrične mimike, torej asimetrično uporabljanih mimičnih mišic, zato asimetrije z anatomsko korekcijo ne moremo v celoti popraviti.

Prve dni se odsvetuje gledanje televizije, branje in uporaba računalnika. Priporočata se počitek in spanje z dvignjenim vzglavjem. Prav tako se je dobro izogibati mrazu in vetru. Uporaba ličil se odsvetuje dva do tri tedne.

Po posegu je priporočljiva limfna drenaža, ki skrajša čas okrevanja.

Korekcija spodnjih vek

Korekcija spodnjih vek je kompleksnejši operativni poseg spodnjih vek zaradi različnih mehanizmov staranja.

Korekcija spodnjih vek je kombinacija kirurških posegov, pri katerih korigiramo nepravilnosti spodnje veke, ki so:

  • maščobne blazinice, ki so tik pod očesom, se s staranjem začnejo povešati iz očesne kotanje. Pod tem grebenom maščobe imamo običajno prazen žleb, ki je posledica povešenega dela lic pod očmi. Ta žleb bolnike največkrat najbolj moti. Pri operaciji ta greben maščobe potisnemo nazaj v očesno kotanjo, ali pa z njim zapolnimo spodaj ležeči žleb, da s tem izravnamo vdolbino pod očmi. Tako stanje občasno opažamo tudi pri mladih osebah, kar imajo prirojeno;
  • ohlapnost mišice očesne zapiralke in ohlapnost spodnje veke, ki se prav tako pojavita s staranjem, popravimo s posebnimi šivi na zunanji strani očesa, da podpremo veko. Ohlapnost veke se kaže z draženimi očmi in solzenjem;
  • povešenost tkiv lica lahko ob istem posegu popravimo z dvigom srednjega dela obraza (mid-face lifting) in dodatno korekcijo volumna, z dodajanjem lastne maščobe.

Okrevanje po posegu je odvisno od obsega operacije in običajno traja 7 do 14 dni, otekline pa lahko vztrajajo več tednov.

Po posegu je priporočljiva limfna drenaža, ki skrajša čas okrevanja.

Več informacij o posegu najdete na spletni strani Fabjan, estetska kirurgija.
Če želite izvedeti še več ali se naročiti na poseg, lahko pišete na naslov [email protected] ali jih pokličete na 041 630 687.

Sledite nam