fbpx

Po sledeh zdravega prehranjevanja

Prehrana, Zanimivo, Življenjski slog

Ker se okoli uživanja mesa pogosto odpirajo številna vprašanja in razprave, pogosto je tudi neupravičeno na zatožni klopi, je vendarle potrebno to živilo, v prvi vrsti in predvsem, obravnavati z vidika strokovnih argumentov uravnotežene in varne prehrane.

Seveda je tako kot pri vseh stvareh v življenju, tudi pri uživanju mesa potrebna zmernost, nikakor pa se mu ne izogibajte.


Meso je  pomemben vir maščobnih kislin omega 3, ki jim stroka pripisuje vse večji pomen pri preprečevanju bolezni srca in ožilja ter malignih novotvorb. Za ljudi, ki ne uživajo rib, je meso eden najpomembnejših virov maščobnih kislin omega 3.


Poiskali smo nekaj razlogov, ki govorijo zakaj je meso pomembno živilo v zdravi prehrani.

Vir kakovostnih beljakovin

Meso je sestavni del uravnotežene prehrane, saj je bogat vir kakovostnih beljakovin z visoko biološko vrednostjo, ki jih organizem zlahka absorbira in so zelo pomembne za rast, razvoj in obnavljanje telesnih celic in tkiv. Sestavljene so iz devetih bistvenih ali esencialnih aminokislin, ki jih telo ne more proizvesti samo, zato jih moramo zaužiti s hrano. Vsebnost bistvenih aminokislin je še zlasti pomembna za otroke in mladostnike. Otroci ob pomanjkanju beljakovin lahko zaostanejo v rasti ali telesni razvitosti, odrasli pa ob pomanjkanju beljakovin začnejo izrabljati lastne zaloge, zaradi česar se omejijo njihove fizične zmogljivosti in sposobnosti umskega dela.


Pomemben vir železa

Meso je glavni oskrbovalec telesa z železom, ki opravlja pomembne funkcije za delovanje našega telesa. Vloga železa v organizmu je izjemna, saj brez njega telo ne more tvoriti hemoglobina, ki veže kisik v krvi in ga prenaša v vse celice telesnega ustroja. Železo najdemo tudi v živilih rastlinskega izvora, vendar človeški organizem železo iz mesa izkoristi 2-5 krat bolje kot železo iz živil rastlinskega izvora. Zadosten vnos železa je zlasti pomemben pri otrocih do pubertete, ko telo raste in se razvija, potreben je tudi za delovanje možganov. Ženske potrebujejo večje količine železa, potreba po železu pa se izrazito poveča pri nosečnicah in doječih materah.


Dragocen vir vitaminov

Meso je dragocen vir vitaminov skupine B, predvsem vitamina B3, ki daje koži zdrav videz, lajša bolečine pri migrenah in znižuje povišan krvni tlak. Vitamin B12, ki ga naše samo ne more proizvajati, lahko dobimo izključno z živili živalskega izvora. Z zadostno količino vitamina B12 se bomo izognili slabokrvnosti in nevrološkim motnjam. Nepogrešljiv je Vitamin D, ki pospešuje absorpcijo kalcija in fosfatov in na ta način omogoča pravilno rast in mineralizacijo kosti. Pomanjkanje vitamina D v organizmu se pri otrocih pokaže kot zaostanek v rasti in obolenja z rahitisom. Povečane potrebe po vitaminu D imajo starejši ljudje in ženske med nosečnostjo in dojenjem.


Zaščitnik imunskega sistema

Meso oskrbi telo tudi s cinkom, ki varuje naš imunski sistem, zavira procese staranja in vpliva na kakovost umskih sposobnosti. Pomanjkanje cinka ima lahko negativen vpliv na spolno moč in plodnost. Zadostna količina cinka v organizmu pa krepi čutnost doživljanja ter krepi vonj in okus. Zlasti veliko ga najdemo v govedini in svinjini.


Učinkovit v boju proti depresiji

Selen sodi med pomembnejše antioksidante, kar pomeni, da telo varuje pred škodljivim delovanjem prostih radikalov in je učinkovito orodje v boju proti depresiji, melanholiji in slabemu razpoloženju. Nevtralizira strupene snovi v človeškem telesu in krepi imunski sistem. Potrebne količine selena si zagotovimo z uživanjem živil živalskega izvora in rastlinskega izvora, pomemben vir selena je piščančje, telečje in prašičje meso.


Vir energije

Maščobe se najboljši vir energije. Človeško telo izrablja v maščobah topne vitamine (A, D, E), ki so nepogrešljive za oči, kosti, kožo in možgane. Izključevanje nenasičenih maščob z jedilnika ni priporočljivo, pomanjkanje koristnih maščob je lahko vzrok slabemu počutju in videzu. Vsebnost maščob v mesu je odvisna od vrste mesa in dela živali. Na splošno velja, da govedina in svinjina vsebujeta več maščobe kot piščančje, puranje in konjsko meso. Večja kot je vsebnost maščob v mesu, večja je njegova energijska vrednost. Poleg same vsebnosti maščob je seveda pomembno razmerje med nasičenimi in nenasičenimi maščobnimi kislinami v mesu. Najboljše je to razmerje pri perutninskem mesu brez kože (ki vsebuje razmeroma malo nasičenih in razmeroma veliko večkrat nenasičenih maščobnih kislin), nekoliko slabšo maščobno-kislinsko sestavo pa dobimo z govedino in svinjino.


Najvišji standard varne, zdrave in kakovostne lokalne hrane pri nas zagotavlja znak
Izbrana kakovost – Slovenija


Nobenega dvoma ni, da je meso sestavni del uravnotežene prehrane za vse generacije. Pomembno pa je, da pred nakupom preverite poreklo mesa, kajti ni vsako meso enako kakovostno. Lokalno meso, pridelano in predelano v Sloveniji, ima številne prednosti pred mesom, ki je do nas prepotovalo velike razdalje. Slovenija se še ponaša s tradicionalnimi načini prireje mesa, naši rejci izvajajo odlične rejske prakse, slovenski proizvajalci mesa pa zagotavljajo visoke proizvodne standarde. Z vidika varnosti je zlasti pomemben sistem uradnega nadzora, ki je pri nas dosleden in učinkovit. Nakup lokalnega mesa torej zagotavlja kakovostno in zdravo živilo, za lažjo izbiro pa je vse meso, vključeno v nacionalno shemo kakovosti, označeno z znakom Izbrana kakovost – Slovenija.Sledite nam