fbpx

Plazmolifting: Pomlajevanje kože z lastno krvno plazmo

Človeško telo, Lepota, Življenjski slog

Staranje je naravni proces, ki mu nihče ne more uiti, tako ženske kot moški. Staramo se različno, kar je odvisno od več dejavnikov.

Časa žal ne moremo ustaviti, obstajajo pa metode, s katerimi lahko zavrtite nekaj let nazaj in ste videti mlajši. Najprej naj poudarimo, da je pomemben zdrav način življenja, urejena zdrava prehrana, dovolj gibanja in pitje zadostnih količin vode. Kljub vsemu pa se z leti upočasni presnova, ki vpliva tudi na obnovo celic in s tem staranje telesa. Če k temu prištejemo še dejavnike okolja in stres, se staramo še hitreje.

Plazmolifting: Rešitev je v krvi

Ves čas si strokovnjaki na medicinskem in kozmetičnem področju prizadevajo najti čudežne formule, ki bi ohranjale mladost in lepoto.

V zadnjih letih se je zato medicinska stroka nagnila k razvoju oziroma raziskovanju na področju obnove kože z lastnim tkivom. Rešitev je prišla naključno, in sicer pri bolnikih, ki so prestali čeljustno-obrazne operacije. Izkazalo se je, da je celjenje hitrejše, tkivo postane elastično in bolj napeto po injekciji plazme, ki vsebuje trombocite.

Metoda Plazmolifting (PlasmoliftingTM) je  injekcijska oblika PRP terapije, znana že od sedemdesetih let 20. stoletja. Plazmolifting je pred desetimi leti v Rusiji patentiral doktor medicinskih znanosti, plastični kirurg R. R. Ahmerov in doktorand medicinskih znanosti, maksilofacialni kirurg R. F. Zarudij.
Strogi varnostni standardi in močno izražen učinek sta glavni prednosti metode Plazmolifting, ki je postala sodoben nadomestek »eliksirja mladosti«.

Postopek so poimenovali Plazmolifting, poznano tudi kot PRP tehnika (plates rich plasma), ki vpliva na pomladitev kože s pomočjo rastnih faktorjev v trombocitni plazmi. Le-ti stimulirajo celice, predvsem fibroblaste, kar privede do obnove kože.

Najpogosteje se postopek uporablja na obrazu, vratu, dekolteju, rokah in tudi lasišču.

Kako in zakaj Plazmolifting (PRP) deluje?

Če si predstavljate, da ob poškodbi kože nastane rana, kjer se najprej pojavi krvavitev, ravno trombociti odigrajo glavno vlogo pri celjenju rane in obnovi kože.

Sproži se proces celjenja rane s tem, da trombociti zaustavijo krvavitev, nato pa sprostijo posebne kemične faktorje, ki omogočajo rast novega žilja. To privede do množenja in kopičenja fibroblastov, ki zagotavljajo obnovo tkiva, predvsem s proizvodnjo večje količine kolagena,  ki pa je ena glavnih struktur kože.

Pomlajevanje s tehniko Plazmolifting

Gube so najbolj opazni znak staranja kože, povzroči pa jih pomanjkanje sinteze kolagena in elastina. Žal nobena krema ne prodre v papilarne plasti dermisa, medtem ko Plazmolifting vpliva na globlje plasti dermisa, uporablja pa moč tekočine življenja, krvi.

Rezultat je osvežena, napeta koža, zmanjšajo se gube, pigmentna znamenja in tudi akne.

Kako poteka postopek

Gre za minimalno invaziven postopek, ki ne zahteva posebne nege in okrevanja. Nima neželenih učinkov in ne povzroča alergij. Skrivnost je v tem, da se trombocitna plazma izloča iz lastne krvi pacienta in ne vsebuje tujih sestavin. Priporočljivo je, da postopek najprej izvedete trikrat, v razmiku dveh tednov, nato pa ga ponavljate enkrat letno.

Razdelimo ga na tri faze, in sicer zdravnik najprej opravi odvzem manjše količine krvi v posebno epruveto, ki jo odlikuje visoka kakovost, saj kri ne pride v stik z zunanjim okoljem.

Yana Targonskaya, dr. med., specialistka dermatologije
Yana Targonskaya, dr. med., specialistka dermatologije

Epruveta s krvjo se nato namesti v centrifugo, kjer se pod vplivom centrifugalnih sil krvna plazma loči od eritrocitno – levkocitnega dela, ki preprečuje mešanje teh dveh tekočin.

Tako pridobljeno trombocitno plazmo zdravnik odvzame v brizgo in jo po načelu mezoterapije vbrizga v kožo, predvsem na predel okoli oči, čela in ustnic. Postopek traja od pol do ene ure, pacient pa se po končanem postopku lahko vrne k vsakodnevnim dejavnostim.

Ko plazma pride v kožo, se začne proces regeneracije kože.

V našem primeru je bil postopek na pacientki opravljen trikrat, med vsakim postopkom je preteklo dva tedna. Koža je bila že po prvem tretmaju opazno bolj navlažena in napeta. Po tretjem postopku pa je vidno izboljšanje  predvsem v napetosti kože na spodnjem delu obraza, gube na predelu okoli oči in na čelu so manj poglobljene. Koža je vidno pomlajena, polt bolj izenačena.

Postopek Plasmolifting se pogosto kombinira še z drugimi metodami nekirurškega pomlajevanja, ki pa v našem primeru niso bile uporabljene.


Sledite nam