Peyronijeva bolezen – neprijetno ukrivljanje uda pri erekciji

Novice, Zanimivo, Zdravje

Peyronijeva bolezen ima še vedno veliko neznank: ne vemo, kaj jo povzroča in kako jo ozdraviti.

Ukrivljenje penisa pri erekciji – Peyronijeva bolezen je lahko prirojena. Pogosto gre za bolezen, ki se pojavlja kasneje v življenju, vzrok pa so zatrdline, ki jih največkrat povzročijo majhne poškodbe tkiva v penisu. Te poškodbe so po navadi posledica nezaželenih pripetljajev med erekcijo, spolnim odnosom, pospravljanjem penisa v hlače, ko je penis še v trdnem stanju ipd. Poškodovano tkivo, kjer je zatrdlina, ni sposobno akumulirati krvi, zato se ne širi in povzroči, da se penis ukrivi. V manjšem številu primerov so zatrdline v notranjosti spolnega uda (kavernozna telesa), kar povzroča slabo prekrvavitev. Zaradi tega imajo nekateri bolniki slabšo erekcijo ali nezadostno nabreklost pod mestom, kjer je sprememba.

Izvor bolezni ni jasna, pri bolnikih so znani številni dejavniki, med njimi alkoholizem in sladkorna bolezen. Terapija z zdravili ni preprosta, niti popolnoma uspešna. Seznam zdravil, ki so se ali se še uporabljajo je dolg, za vse pa je značilno, da je zdravljenje dolgotrajno.

Če se Peyronijeva bolezen razvije v blagi obliki, v nekaj mesecih bolečina in ukrivljenost mineta sami od sebe. Pri nekoliko hujših primerih krivino zdravijo z injekcijami v zatrdlino, v najhujših deformacijah, če je spolni odnos moten ali nemogoč, terapija pa ni dala želenega rezultata, pa je tkivo treba operativno zdraviti, potreben je korekturni kirurški poseg. Večinoma gre za rutinski poseg, po katerem moški spolni ud začne normalno delovati že po šestih do osmih tednih.

Vprašanje bolnika:

“Tik pod glavico spolnega uda imam bolečino, na spodnji strani, kot bi me bolela sečnina, vendar le na enem mestu? V mirovanju občutim na tem mestu blago bolečino, z dotikom pa se bolečina stopnjuje? Kaj naj storim?”

Odgovor strokovnjaka Poliklinike Urocentar:

“Bolečina v penisu je lahko znak vnetja, ki je pogosto posledica okužbe med spolnim odnosom ali kopanja v bazenu. V obeh primerih boste potrebovali popolno bakteriološko zdravljenje.

Bolečine v spolnem udu, predvsem pri erekciji, so lahko posledica zatrdlin v udu. Ta sprememba se imenuje Peyronijeva bolezen. Za zagotovo diagnozo je potreben pregled pri urologu in ultrazvok moškega spolnega uda. Zdravljenje tega bolezenskega stanja, ki lahko povzroči deformacijo uda, je dolgotrajno in pogosto manj uspešno.”

 

RSS Ustavi se!

 • Vdihni spokojnost
  Ko govorimo o obvladovanju stresa in njegovih posledicah, so vzhodne tradicionalne metode zelo dobrodošle, saj iskanju ustreznih rešitev – zdravila, vedenjske intervencije ali podobno.
 • Nadzorovan umik
  Dolgo sem ostala pod prho. Spirala sem s sebe njene ostudne besede, pa se me še danes držijo kot prilepljene. Ostala pa mi je zavest, da sem ravnala prav, ker sem ohranila mirno kri in se nadzorovano umaknila.
 • Ujeti v prestrašenem telesu
  Življenje s spominom prestrašenega telesa prinaša pomanjkanje občutka varnosti, kar še dodatno povečuje občutke strahu in nam onemogoča živeti svobodno življenje znotraj sebe in v odnosih.
 • Razumevanje in dvigovanje ženske moči
  Čeprav naj bi ženske po tradiciji veljale za »šibkejši« spol, pa skrivamo v sebi vendarle izjemno moč, drugačno moč, saj ne pravijo zaman, da ženska podpira tri vogale hiše. 
 • Zaslužiš si dobro življenje, ne da te nekdo tlači
  Kdorkoli bere te vrstice ... Vedi, da si vreden ljubezni, sposoben, lep, unikaten takšen kot si. Zaslužiš si dobro življenje, ne da te nekdo tlači in ponižuje, saj vsak človek ima dušo in duša zaboli.