fbpx

Peticija Skupinske prakse v podporo malim pacientom

Novice, Zdravje in bolezni

Peticija proti birokraciji ZZZS, ki je za otroke, male bolnike, njihove starše in otrokovega zdravnika velika ovira in obremenitev pri zdravljenju tako finančno kot psihično. Minister za pravosodje dr. Senko Pličanič se kot oče dveh otrok in kot politik iskreno in odločno pridružuje dvema predlogoma peticije, ki jih je v dobro malih pacientov pripravila predana […]

Peticija proti birokraciji ZZZS, ki je za otroke, male bolnike, njihove starše in otrokovega zdravnika velika ovira in obremenitev pri zdravljenju tako finančno kot psihično.

helena_mole

Helena Mole, dr. med. specialist pediatrije (Foto: Aljoša Kravanja)

Minister za pravosodje dr. Senko Pličanič se kot oče dveh otrok in kot politik iskreno in odločno pridružuje dvema predlogoma peticije, ki jih je v dobro malih pacientov pripravila predana ljubljanska pediatrinja Helena Mole, dr. med. specialist pediatrije.


Prvi predlog
je namenjen otrokom s traheostomo in vsem drugim malim bolnikom, ki za oskrbo doma potrebujejo večjo količino odobrenega materiala.

Sedanja ureditev je popoln birokratski nesmisel. Določene so natančne količine različnih vrst materiala (z odločbo ZZZS) in zahtevano predpisovanje materiala na naročilnico za medicinske pripomočke.

Birokratiziranje v praksi pomeni, da imajo starši določenega materiala preveč, drugega pa premalo in ga morajo dokupovati na lastne stroške. To se mora nehati.

Zato naj ZZZS (če že mora) staršem in zdravniku otroka  določi samo dovoljeno mesečno vsoto denarja brez nesmiselnih omejitev glede točno določenih vrstah materiala.


Drugi predlog
je usmerjen proti še eni birokratski oviri. ZZZS je z okrožnico določenim skupinam otrok vzel pravico do zdravstvenega letovanja. Vsem zdravnikom je namreč jasno sporočil, da letovanje po novem pripada otrokom le v primeru večkratnih hospitalizacij in pogostih obolevanj (najmanj 2x letno v 2013).

To pomeni, da so otroci s kroničnimi obolenji (npr. z astmo) povsem izključeni. Ker se njihovi starši trudijo in spravijo bolezen pod kontrolo, bodo otroci zdaj oropani priložnosti zdravstvenega letovanja. Prav tistega, ki je v prejšnjih letih tudi gotovo prispevalo k obvladovanju kronične bolezni.

Še huje pa je, da ZZZS zdravnikom odkrito grozi (češ, če boste predpisovali izven teh administrativnih omejitev, boste iz lastnega žepa plačali račun za letovanje).
Čas je, da se takšnemu ravnanju ZZZS upremo, pravijo starši malih pacientov in njihovi zdravniki. Temu lahko samo pritrdimo!


V kolikor se strinjate s peticijo, vas vabimo, da jo podpišete tukaj.

Med.Over.Net vas obenem vabi, da si preberete zadnji pogovor in javno tribuno z ministrom dr. Senko Pličaničem.


Sledite nam