fbpx

Peta in šesta infekcijska bolezen

Bolezni, Zanimivo, Zdravje otrok

Povišana telesna temperatura, izpuščaji. Za kateri dve bolezni gre, kakšni znaki ju spremljajo, kako poteka zdravljenje?

Peta bolezen (erythema infectiosum)

Je virusna bolezen, ki se prenaša s kapljično okužbo prek dihal. Zbolijo majhni otroci, šolarji, redko tudi odrasli. Virus prizadene celice rdečega kostnega mozga, zato se lahko v fazi prebolevanja bolezni pojavi blaga do zmerna slabokrvnost.

Za bolezen je značilno, da nastopi izbruh izpuščaja nenadoma, brez predhodnih prehladnih znakov, prav tako ni povišane telesne temperature.

Inkubacija: traja od 6-14 dni, včasih tudi 21.

Najbolj značilen znak bolezni je izpuščaj, ki poteka v 3 fazah: 

  1. Bolezen se začne z živordečim metuljastim (spominja na metuljeva krila)  izpuščajem na licih. Koža v predelu izpuščaja je topla, nekoliko otekla, meja proti zdravi koži je ostra.
  2. Dva do tri dni zatem se pojavi rdeč lisast izpuščaj na udih in obeh ritnicah, šele nato na trupu. Na notranji starni udov je izpuščaj močnejše izražen, na trupu pa bolj na prsih in na ledjih.
  3. V tej fazi je izpuščaj različno intenziven – občasno zbledi lahko tudi izgine a se ponovno pojavi, če se tuširamo s toplo vodo ali zdrgnemo kožo. Izpuščaj lahko traja 2-30 dni, lahko tudi srbi. Izgine brez posledic.

Komplikacije so redke, lahko se pojavi slaborvnost ali vnetje sklepov.

Zdravimo ne, otrok naj nekaj dni samo počiva.

Šesta bolezen (Exanthem subitum, Roseola infantum)

Je akutna virusna bolezen majhnih otrok. Najpogosteje otroci zbolijo spomladi in jeseni.

Inkubacijska doba je običajno od 7-14 dni.

Bolezen se začne z nenadnim povišanjem telesne temperature (tudi do 40° C). Pojavijo se lahko znaki vnetja zgornjih dihalnih poti.

Temperatura ostaja visoka 3 dni, nato pade na normalno. Ob padcu temperature se pojavi rdeč izpuščaj (lahko rdeče pikice) po celem trupu in udih.Ko se izpuščaj pojavi otrok ni več kužen. Otrok se pri tem dobro počuti in zdi sem kot da se je z izbruhom izpuščaja bolezen pozdravila. Po dveh dneh izpuščaj izgine ker pomeni, da je otrok zdrav.

Zdravljenje:
Ob visoki telesni temperaturi dajemo otroku veliko tekočine, zdravila za zniževanje vročine, mlačne kopeli.

Povzeto po forumu Pediatrija, Peta in šesta bolezen.


Sledite nam