fbpx

Peleti – udobno in varčno ogrevanje

Novice, Zanimivo

Lesna biomasa je eden izmed najbolj varčnih načinov ogrevanja. Najceneje se sicer grejemo s sekanci, a ti so bolj primerni za velike sisteme, medtem ko so za gospodinjstva primerna drva in peleti. Zlasti uporaba peletov se je v zadnjih letih precej razmahnila. Ogrevanje z njimi je namreč udobno in prijazno ne samo do družinskega proračuna, ampak tudi do okolja.

Pri tem je zelo pomembno, da izberemo kakovostne pelete in peč z visokim izkoristkom. Le tako namreč zagotovimo ogrevanje s čim manj škodljivimi izpusti. Na slovenskem trgu je mogoče najti več kot 50 različnih blagovnih znamk peletov in dejstvo je, da je med njimi mogoče najti tudi takšne, ki zaradi slabe kakovosti niso primerni za uporabo v gospodinjstvih.

Pri nakupu peletov naj cena ne bo glavno merilo, predvsem pa je priporočljivo, da jih ne kupujete na slepo, ampak se prej pozanimajte, kdo ponuja kakovostne pelete. V pomoč so vam lahko tudi rezultati primerjalnega testiranja peletov v 15-kilogramskih vrečah, ki ga Zveza potrošnikov Slovenije opravlja v sodelovanju z Gozdarskim inštitutom Slovenije. Na lanskem testu so se dobro izkazali tudi Petrolovi Petroleti.

Kurilna vrednost peletov je približno 5 kWh na kilogram, kar je primerljivo s pol litra kurilnega olja. Na splošno torej velja, da dve toni peletov ustrezata tisoč litrom kurilnega olja.

Prednosti ogrevanja s peleti

Razmišljate o tem, da bi se v prihajajoči kurilni sezoni greli z lesno biomaso? No, če se boste odločili za pelete, vam zagotovo ne bo žal. Prednosti ogrevanja s peleti je namreč veliko, poglejmo nekaj najpomembnejših.

→  Okolju prijazen energent: ob zgorevanju peletov v kakovostni peči se sprošča le toliko CO₂, kolikor ga je les absorbiral med rastjo. V primerjavi s fosilnimi gorivi se sprošča tudi veliko manj žvepla in drugih strupenih snovi.

Preprosto in udobno: kaminske peči na pelete z dnevnim ali tedenskim zalogovnikom, namenjene bodisi lokalnemu bodisi centralnemu ogrevanju, zagotavljajo preprosto in udobno uporabo ter popolno avtomatizacijo zgorevalnega procesa.

Malo prostora za skladiščenje: v primerjavi z drvmi, na primer, za pelete ne potrebujete veliko skladiščnega prostora, poleg tega jih lahko kupujete sproti.

Cenovno ugodno: cene na slovenskem trgu so različne, a dejstvo je, da je cena peletov v primerjavi z drugimi energenti precej ugodna.

Za uporabo v gospodinjstvih je sicer priporočljivo uporabljati le pelete iz najvišjih kakovostnih razredov A1 in A2. Dobite jih tudi pri Petrolu, ki jih pred začetkom kurilne sezone svojim kupcem ponujajo po posebni akcijski ceni, nakup pa je mogoče opraviti bodisi na katerem koli izmed Petrolovih bencinskih servisov bodisi v njihovi spletni trgovini Petrol e-shop.

Kakovostne prepoznate kakovostne pelete?

Najbolj zanesljivo vodilo pri nakupu peletov so oznake na embalaži. Najvišjo stopnjo kakovosti peletov, torej kakovostna razreda A1 in A2, zagotavljata certifikata ENPlus in DINPlus, pa tudi znak S4Q, ki ga podeljuje Gozdarski inštitut Slovenije in s katerim manjši proizvajalci dokazujejo, da dosegajo in vzdržujejo določeno raven kakovosti svojih proizvodov.

Na embalaži naj bi bile poleg certifikatov označene tudi vrednosti najpomembnejših lastnosti, ki razkrivajo kakovost peletov:

  • vsebnost vlage (v nobenem kakovostnem razredu ne sme presegati 10 odstotkov),
  • ostanek pepela (največ 0,7 odstotka za razred A1 in 1,2 odstotka za razred A2),
  • mehanska obstojnost (najnižja dovoljena vrednost za razreda A1 in A2 je 97,5 odstotka),
  • gostota nasutja (za razreda A1 in A2 mora preseči 625 kg/m³).

Sledite nam