fbpx

Ovseni napitki – novosti na slovenskem tržišču

Prehrana, Življenjski slog

Oves velja za eno najbolj hranljivih živil.

7CFC1AA6-77E3-11E1-AF35-4FAE65B94067

Oves velja za eno najbolj hranljivih živil. Vsebuje idealno razmerje ogljikovih hodratov, beljakovin, vlaknin in nenasičenih maščob, za človeško telo. Na tržišču so sedaj na voljo ovseni napitki Oatly, katerih hranljive snovi pomagajo tudi pri urejanju prebave. Zaradi vsebnosti beta glukana dokazano znižujejo tudi nivo holesterola v krvi. Posledica slednjega je ugoden vpliv na srce. Za napitke, omenjeni proizvajalec jamči, da so pridelani iz certificirano ekološko pridelanega ovsa.

Ovseni napitki služijo kot odlična alternativa kravjemu mleku in sojinim napitkom in so nežnega okusa. Primerni so za uživanje v obliki napitkov, kuhanje in pečenje. Ker ne vsebujejo laktoze, ustrezajo tudi veganom in ljudem, ki imajo alergije oz. intoleranco na laktozo. Zaradi visoke vsebnosti vlaknin in minimalne vrednosti glutena, so napitki ustrezni tudi za ljudi s celiakijo.

8E545F52-77E3-11E1-A414-4FAE65B94067

Uporabni so za samostojno uživanje, lahko služijo kot hiter zajtrk, malica, primerni so kot dodatek k raznim dietam, lahko se jih uporablja kot dodatek v kavi, za pripravo pire krompirja, palačink, omak in drugih jedi. Ovseni napitki OATLY so na voljo v različnih okusih, okusa vanilije in čokolade, pa vsebujeta še dodan kalcij.

Ovsena smetana je izvrstna alternativa drugim smetanam za kuhanje, saj zaradi strukture ovsa, vsebuje bistveno manj maščob in kalorij.

Naj omenimo še, da je 22. marca potekala predstavitev omenjenih ovsenih napitkov in smetane OATLY, ki jih je predstavilo podjetje Biovega d.o.o. . Predstavitev je potekala v Lounge baru Origano v Ljubljani, kjer so bili  zbrani gosti deležni odlične pogostitve, za katero je poskrbel Matjaž Kološa, nutricionist, specialist za zdravo prehrano in kuharski ustvarjalec.


Sledite nam