fbpx

Otvoritev urgentnih nevroloških ambulant

Dogodki

Povečanje števila ambulantnih prostorov na račun prostora administracije v urgentnem traktu Nevrološke klinike

UKC Ljubljana

Ljubljana, 29. januar 2013 – Na Nevrološki kliniki Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana so odprli dodatne prenovljene ambulante, ki bodo namenjene obravnavi urgentnih nevroloških pacientov.

Nevrološka klinika se je leta 2009 preselila v novo hišo. Selitev je bila več kot dobrodošla glede na prostorske razmere, v katerih je stara klinika delovala poprej. Paradoksno pa nova klinika vendarle ni rešila nekaterih prostorskih zahtev moderne nevrologije in nevroradiologije. To je potrebno pripisati dejstvu, da je bila hiša načrtovana v začetku 90. let prejšnjega stoletja, do realizacije pa je – zaradi znanih problemov zdravstvenih investicij v naši deželi – prišlo šele leta 2009. Drugi razlog pa je seveda izrazito povečanje števila urgentnih nevroloških pacientov.

Eden od ključnih problemov funkcioniranja v novi hiši je bilo premalo ambulantnih prostorov v pritličju klinike. Tu je direkten dostop reševalnih vozil do urgentnega trakta, kjer so na eni strani prostori za nevrološke ambulante in dnevno bolnišnico, na drugi strani pa nevroradiološka slikovna diagnostika Kliničnega inštituta za radiologijo UKCL. V istem hodniku so se stiskale potrebe urgentne nevrološke ambulante (v enem prostoru), potrebe za ambulantno in dnevno hospitalno obravnavo bolnikov Kliničnega oddelka za vaskularno nevrologijo in intenzivno nevrološko terapijo ter Kliničnega oddelka za bolezni živčevja, pa tudi za nevroradiološko slikovno diagnostiko.

Prof. dr. David B. Vodušek, dr. med., višji svetnik, je povedal: »Razmere v urgentnem traktu Nevrološke klinike so z vsakim mesecem po vselitvi 2009 postajale bolj problematične. Rešitev za potrebno razširitev urgentne nevrološke ambulante se je ponudila z izkoriščenjem razmeroma velikega prostora za »centralno administracijo« v istem hodniku. Z velikim razumevanjem vodstva UKCL smo administrativni prostor uspeli primerno adaptirati za potrebe ambulantne in dnevno hospitalne obravnave vaskularnih nevroloških bolnikov. S tem smo pridobili dodaten ambulantni prostor poleg že obstoječe urgentne nevrološke ambulante, Klinični oddelek za vaskularno nevrologijo in intenzivno nevrološko terapijo pa je dobil ustrezne prostore, kjer bo lahko razvijal tudi dejavnost Telekapi.« 

UKC Ljubljana 


Sledite nam