Otroška glava na kolesu potrebuje dobro zaščito

Dom & prosti čas, Zanimivo, Zdravje otrok

So sodobne, modne kolesarske čelade tudi varne in udobne? Saj otroška glava na kolesu potrebuje dobro zaščito.

Pred časom se je v Sloveniji veliko govorilo o obvezni uporabi čelad med kolesarjenjem, resda so takrat prevladovala negativna mnenja, a čelade morajo kljub vsemu obvezno nositi otroci. Ker se v najstniškem obdobju bistveno zmanjša veselje nad njimi, so proizvajalci poskrbeli, da čelade vse bolj postajajo modni dodatek. Pa so sodobne, modne kolesarske čelade tudi varne in udobne?

Potrošniške organizacije so na primerjalnem testu preizkusile več kot 60 različnih modelov čelad, dobra polovica je bila namenjena otrokom. Približno polovico testiranih čelad je moč kupiti v slovenskih trgovinah, tako najbolje kot najslabše ocenjeno.

Na policah je vedno več polnih čelad

Izdelovalci privabljajo kupce s čeladami, poslikanimi z najrazličnejšimi motivi, z junaki otroških risank, z barvnimi kombinacijami, ki pritegnejo mladostnike, pa tudi z resnejšimi in manj pisanimi čeladami za starejše uporabnike.

»Pri tem je v primerjavi s preteklimi leti dobro vidna težnja po ponudbi polnih čelad, ki objamejo celotno glavo in s katerimi naj bi privabili tiste, ki jim pri vsakodnevnem kolesarjenju v šolo ali na delovno mesto niso po godu narebrene športne čelade,« je povedal Boštjan Okorn, vodja testiranja pri ZPS in dodal: »Vsaka sprememba ni vedno najboljša. Polne čelade so resda videti privlačnejše, a če nimajo ustreznih odprtin za zračenje, bo uporabnik pod njimi le stežka zadržal hladno glavo. Pred nakupom moramo torej najprej pomisliti, da se bomo pod čelado udobno počutili le, če nam med kolesarjenjem ne bo kapljal znoj z obraza.«

Čelade bistveno zmanjšajo poškodbe glave ob padcu

Test potrošniških organizacij je pokazal, da čelade sicer bistveno pripomorejo k zmanjšanju poškodb glave ob padcu ali celo pri udarcu v robnik, vendar pa vse ne zadržijo sile udarca oziroma ga ne ublažijo enako kakovostno.

»Med preskusom, sicer strožjim od standardnega (simulirali smo padec z višine 1,5 metra, standard je 1,1 metra), se je izkazalo, da bi kolesar, ki bi si na glavo nadel slabo ocenjeno čelado, pri padcu še vedno dobil udarec v moči boksarskega mojstra. Prav verjetno je, da bi jo odnesel s pretresom možganov,« je način testiranja varnosti predstavil Boštjan Okorn.

Pomembna je pravilna namestitev

Če želimo, da čelada opravlja svojo funkcijo, jo je treba pravilno namestiti.

»Večina čelad omogoča dodatno zategovanje z okroglim gumbom na zadnjem delu, pri zaponkah pa sta v uporabi predvsem dva sistema: z rebrastim trakom, ki omogoča natančnejše zapenjanje, in klasična dvodelna zaponka, pri kateri je treba že pred zapenjanjem natančneje prilagoditi dolžino trakov,« je poudaril Okorn in dodal: »Ustrezna nastavitev čelade povzroča uporabnikom veliko težav. Raziskave, ki so jih opravili v različnih delih Evrope, celo kažejo, da so imeli le redki kolesarji pravilno nameščeno čelado. Ne samo, da je bila zato njihova glava manj varna, za vsakdanjo vožnjo je pomembno tudi dejstvo, da je nošenje napačno nameščene čelade manj udobno.«

Vir: ZPS


Sledite nam