fbpx

Otrok na poganjalcu

Zanimivo

Če želite svojemu otroku podariti nekaj svobode in igrivosti ter ga pripraviti na prvo »pravo« kolo, pri KD Rajd pravijo, da je poganjalec najboljša možna izbira.

Preverite njihove nasvete o tem, na kaj paziti pri nakupu in pri uporabi poganjalca. Poleg tega pa se pripravite – že zelo hitro boste morali teči za svojim malčkom ali malčico.

Možnosti je več

Otroci na različnih področjih napredujejo različno hitro. To velja tudi za hojo ter seveda v nadaljevanju za kolesarjenje. Odličen prehod med obema načinoma gibanja, to je med hojo in kolesarjenjem, predstavlja vožnja s poganjalcem, ki ga bolj pravilno imenujemo ravnotežno kolo.

S poganjalcem bo otrok osvojil veščine, kot sta ravnovesje in koordinacija, kar bo še kako koristilo tudi pri mnogih drugih aktivnostih. A ne prehitevajte, učenje mora iti po korakih, predvsem pa mora biti varno.

Kako izbrati pravega poganjalca?

O ponudbi različnih znamk poganjalcev ne bomo pisali, na voljo so v vsaki kolesarski trgovini, izbirate pa lahko med mnogo znamkami, modeli in različicami.

Pomembno je predvsem, da je poganjalec ustrezno velik za vašega otroka ter da je nastavljiv, saj otroci hitro rastejo.

Če ima poganjalec tri ali celo štiri kolesa, to pomeni, da bo stal sam od sebe in bodo zato prvi koraki lažji.

Za dober razvoj otroka pa je najbolj priporočljiv poganjalec z dvema kolesoma, torej enosledno vozilo.

Enako velja tudi kasneje za pomožna kolesa na pravem kolesu, mnogi strokovnjaki jih namreč odsvetujejo – težji začetek, a boljše nadaljevanje.

Kdaj prvič na poganjalca?

Še bolj pomembno pa je vprašanje, kdaj je sploh čas za poganjalca? Poganjalce uporabljajo otroci v starosti od 18 mesecev do 7 let. Enotnega odgovora torej ni. Sami boste morali oceniti, ali je poganjalec že primeren za vašega otroka.

Pred uporabo poganjalca mora otrok dobro hoditi, prav tako mora biti dovolj visok, da z nogami doseže tla. Če ste tudi sami kolesarji, bo šel celoten učni proces verjetno malo hitreje, ni pa nujno. Napačnih odgovorov na vprašanje, kdaj otroku kupiti poganjalca, ni in nihče ne bo zaradi tega nič boljši ali slabši od drugih otrok.

V nadaljevanju članka pa preberite še nasvete za prvo vožnjo s poganjalcem in nadaljnje učenje. >>


Sledite nam