fbpx

Otrok in njegov prijatelj – telefon

Družina, Novice, Zanimivo, Zdravje otrok

Veste, kaj morate storiti, preden otroku kupite pametni telefon in mu pomagate varno vstopiti v virtualni svet?

Vsak starš se prej ali slej sreča z dejstvom, da si njegov otrok želi pametni telefon. A ne skrbite. Če se z otrokom začnete na to pripravljati zgodaj in določite pravila za uporabo telefona, boste otroku pomagali varno vstopiti v virtualni svet. Mama in učiteljica Nina Jelen svetuje, kako.

Kaj morate storiti, preden otroku kupite pametni telefon:

  • Globoko se zazrite v njegove prelepe otroške oči. Tokrat jih namreč vidite zadnjič. Njegov pogled bo od zdaj naprej usmerjen navpično navzdol – v ekran.
  • Usedite se in se sproščeno pogovorite z njim. To bo zadnji pogovor … v realnem svetu. Njegov največji zaupnik in prijatelj, s katerim bo delil svoje skrivnosti in življenje, bo telefon.
  • Prijavite se na družbena omrežja – da ga boste še kdaj videli in vedeli, kaj je jedel za malico. In si ogledali njegove profilne slike. Ter se spraševali, če se je v tem času spremenil v manekena.

A ne skrbite. Obstajajo tudi lepe plati novega sostanovalca – pametnega telefona. Vaše stanovanje bo spet čisto. Otrok namreč ne bo več potreboval igrač. In barvic. Ali družabnih iger. Samo še udoben kavč.

In ne bo imel časa, da bi naredil kakšno neumnost. Splezal npr. na drevo, se umazal v pesku, sosedu pozvonil na zvonec ter zbežal ali podobne brezvezne traparije.

Pa tudi na zmenke mu ne bo treba hoditi. Z ljubeznijo svojega življenja se bo namreč pogovoril kar po spletu.

Varno bo čepel doma. Na udobnem kavču. Ves čas. No, razen če se ne bo odločil, da bi se dobil z neznancem, s katerim je klepetal in ki je res totalno frajerski. Ampak vi tega tako ali tako ne boste vedeli.

Ni vse tako hudo. Najprej si dopovejte, da se čisto vsi starši srečujejo s tem fenomenom. In da obvladate, saj vam bo uspelo preprečiti, da vaš otrok postane telefonski zombi. Kako? Morda bo pomagala tudi pogodba o uporabi mobilnega telefona.

Preberite več >>


Sledite nam