fbpx

Otrok gre v vrtec – kaj pa zdravje?

Zdravje in bolezni, Zdravje otrok

Ko otrok vstopi v vrtec, se sreča z vrsto novih povzročiteljev, na katere še ni imun, začne pogosto zbolevati.

Ko otrok vstopi v vrtec, se sreča z vrsto novih povzročiteljev, na katere še ni imun, začne pogosto zbolevati. Ponavadi ja najhuje prvo zimo, nato do tretjega leta pogostost obolevanja pade.

  • preschoolersOtrok v vrtcu preboli povprečno 8-11 infektov letno
  • Otrok v individualnem varstvu preboli med 5-8 infektov letno
  • “privatno” varstvo je uspešno, če je v skupini manj kot 5 otrok, če je otrok 5 ali več, je tveganje za zbolevanje enako kot v vrtcu

Sezonsko pojavljanje bolezni:

Akutna vnetja dihal: je najmanj od junija do začetka septembra, potem pa se začne število obolelih zviševati. Višek dosežejo nekje konec januarja, ko vstopimo v sezono gripe. Marca in aprila začne število teh okužb ponovno upadati.

Tudi črevesne nalezljive bolezni imajo »svoje mesece«. Bakterijske okužbe, denimo s salmonelo, kampilobaktrom, se začnejo pojavljati nekje maja, junija, julija, ko je čas piknikov, peke na žaru, okužbe se umirijo v septembru oziroma oktobru.

Virusne, na kolektive vezane okužbe, denimo z rotavirusom, calicivirusom in virusom Norwalk, pa so izredno številne v zimskih mesecih.

Kdaj otrok ne sodi v vrtec?

Bolan otrok ne sodi v vrtec, pa ne le zato, ker lahko širi bolezen in okuži svoje vrstnike, ampak predvsem zato, ker potrebuje počitek, mir, pozornost in skrbno nego, ki jih v vrtcu ne more biti deležen v zadostni meri. In kateri so znaki, ki starše opozorijo, da njihov otrok potrebuje domačo nego? V vrtec prav gotovo ne sodi otrok, ki:

  • merjenje-temp-otrokima povišano telesno temperaturo
  • je v zadnjih 24 urah več kot 2 krat bruhal
  • ima drisko, razen, če je že pojasnjeno, da vzroki te driske niso infekcijski (na primer driska zaradi alergije na hrano)
  • ima izpuščaj in povišano temperaturo
  • močno kašlja
  • ga boli žrelo in ima otekle bezgavke
  • ima gnojen izcedek iz oči

Vključitev v vrtec po preboleli bolezni

Kdaj po preboleli bolezni se otrok lahko ponovno vključi v skupino, bo ocenil pediater, ki otroka zdravi. Otrok mora biti dovolj zdrav, da je sposoben običajnih obremenitev in ne sme biti več kužen za okolico. Prenehanje kužnosti se pri različnih boleznih razlikuje odvisno od povzročitelja.
Bolnik, ki preboleva angino ali škrlatinko, ni več kužen 24 ur po uvedbi ustreznega antibiotičnega zdravljenja oziroma po padcu temperature. Pri noricah kužnost preneha 6 dni po pojavu prvih kožnih sprememb oziroma takrat, ko so vse kožne spremembe zasušene. Bolnik s črevesno okužbo je kužen, dokler bruha ali odvaja slabo formirano blato. Malčki, ki so preboleli okužbo z nekaterimi črevesnimi bakterijami (šigelo, jersinijo, kampilobaktrom) pa ne smejo v jasli dokler niso trije zaporedni vzorci blata na črevesne bakterije negativni.

Vir: forum Pediatrija, tema Otrok gre v vrtec, kaj pa zdravje?

Več na forumu Pediatrija, kjer se lahko tudi posvetujete z našo strokovnjakinjo.

Po izboru uredništva Med.Over.Net


Sledite nam