fbpx

Otroci so velikokrat žrtve

Družina, Odnosi v družini, Zanimivo

Otroci, ki so žrtve nasilja, so deležni velike škode v svojem razvoju, zato je pomembno, da nasilje prepoznamo in ukrepamo.

Mesec april je mesec boja proti nasilju nad otroki.

Nasilje nad otroki je ena najbolj grobih kršitev otrokovih pravic. Otroci, ki so žrtve nasilja, so deležni velike škode v svojem razvoju. Vsakemu izmed nas je zelo pomembno, da se doma, v šoli ali na poti počuti varnega in svobodnega. Vsako nasilje pa povzroči občutke tesnobe in nezaupanja. Zato je pomembno, da prepoznamo otroka, ki doživlja nasilje ter v primeru suma nasilja tudi primerno ukrepamo in ga prijavimo pristojnim institucijam, da otroka zaščitimo pred nadaljnjim nasiljem. Vedeti moramo, da za nasilje ni nikoli odgovoren otrok sam, predvsem pa noben otrok ne bi smel tega doživljati.

“Otrok je žrtev nasilja tudi če je prisoten pri izvajanju nasilja nad drugim družinskim članom ali živi v okolju, kjer se nasilje izvaja!”

“Nasilje ima tisoč in enega obrazov, a v mlajših otrokovih letih kot se začne in dlje časa kot traja (temu pravimo, da je kronično), težje posledice ta otrok nosi kot najstnik in kasneje kot odrasel! Zato pazimo, kako ravnamo z lastnimi otroki, da ne bodo nekoč o nasilju v lastni družini pripovedovali ravno oni!” opozarja mag. Klementina Sambolić iz Zavoda Družinska harmonija ter strokovna sodelavka spletnega portala Med.Over.Net.

Vir: YouTube in Zavod družinska harmonija


Sledite nam