fbpx

Otroci so osebnosti s pravicami

Dogodki, Družina, Odnosi

20. november je svetovni dan otroka. Na ta dan leta 1989 so Združen narodi sprejeli Konvencijo o otrokovih pravicah.

20. november je svetovni dan otroka. Na ta dan leta 1989 so Združen narodi sprejeli Konvencijo o otrokovih pravicah. V svet so poslali pomembno sporočilo, da so otroci osebnosti z vsemi pravicami človeka, ki potrebujejo posebno skrb in zaščito. Ob tej priložnosti bi vas radi opozorili in predstavili probleme in stiske, ki jih vsakodnevno doživljajo otroci in mladostniki v Sloveniji in drugod po svetu.

Načela in pravice v Konvenciji so univerzalne – za vse otroke, v vseh državah in kulturah, ob vseh časih in brez izjem. Z ratifikacijo konvencije (Slovenija 1991) so se vse države, z izjemo ZDA in Somalije, zavezale, da bodo ščitile in zagotavljale otrokove pravice ter sprejemale in izvajale politike, ki bodo vedno upoštevale največjo korist otrok in z željo, da bi ustvarili svet po meri otrok.

Od tedaj je bil dosežen izjemen napredek na področju spodbujanja otrokovih pravic – smrtnost otrok, mlajših od pet let, se je skoraj prepolovila, več otrok je vključenih v izobraževanje in ima dostop do pitne vode.

Toda kljub doseženemu napredku, so vsakodnevno kršene pravice milijonov otrok. 20 odstotkov najrevnejših otrok na svetu ima dvakrat večjo verjetnost, da umrejo pred dopolnjenim petim letom, kot 20 odstotkov otrok iz najbogatejših držav. Eden od štirih otrok v državah v razvoj je prisiljen delati za preživetje in na milijone otrok je žrtev diskriminacije, telesnega in spolnega nasilja, zlorab in zapostavljanja.

Pri Zvezi prijateljev mladine Slovenije deluje Komisija za otrokove pravice (Nacionalni odbor za otrokove pravice). S svojim delovanjem se zavzema za uresničevanje otrokovih pravic, ki izhajajo iz Konvencije ZN o otrokovih pravicah in drugih dokumentih, ki urejajo pravice otrok in mladostnikov ter določa, da morajo biti otroci zaščiteni pred vsemi oblikami telesnega in duševnega nasilja.

V Sloveniji si želimo, da bi odpravili telesno kaznovanje otrok. Dokazano je namreč, da nasilje, tako telesno kot duševno, slabo vpliva na oblikovanje otrokove osebnosti. Otrok, ki se boji, da bo tepen, se bo zlagal. Ko bo odrasel, bo zanj laganje in nasilno ravnanje samoumevno, kar ni izhod iz težav v življenju. S telesno kaznijo vzgajamo nesamozavestnega otroka, ki bo kasneje v življenju zaradi privzgojenega vzorca ravnanja tudi sam tepel svoje otroke. Zavedamo se, da je duševno nasilje lahko za otroka hujše, kot če ga starši udarijo, vendar se v naših prizadevanjih omejujemo predvsem na odpravo telesne kazni.

V Nacionalni odboru za otrokove pravice ZPMS prostovoljno delujejo strokovnjaki in strokovnjakinje s področja otrokovih pravic in prostovoljci ter prostovoljke iz različnih krajev Slovenije, ki bdijo nad uresničevanjem otrokovih pravic v okolju, kjer živijo.

Na pobudo takratne Komisije za otrokove pravice pri ZPMS sta pričela delovati nacionalna mreža TOM – Telefon za otroke in mladostnike in Otroški parlament.

Ob tej priložnosti vas vabijo na

okroglo mizo »Stiske otrok v postopku ločitve«

v petek, 20.11.2015 ob 10. uri

v Srebrnem salonu Grand hotela Union

(Miklošičeva 1, Ljubljana)

Otroci v procesu ločevanja staršev in v dinamiki življenja po ločitvi nimajo vpliva, ki bi bil lahko odločilen. So v položaju, ko morajo sprejeti odločitve odraslih. Ko otroci izgubljajo varni temelj navezanosti v družinah, ko so predmet obračunavanja med ločenima partnerjema, ko živijo razcep travmatične izgube, preživljajo stiske, kjer potrebujejo pomoč. O soočanju s stiskami otrok ob ločitvi bomo na okrogli mizi izmenjali izkušnje delovanja različnih ustanov in svetovalnih praks (Eva Hrovat Kuhar – šolska svetovalna služba, Irena Velič – Center za socialno delo, Valerija Stušek – odvetnica).

Uvodni nagovori:
Ciril Cerovšek, predsednik otroških parlamentov
Dr. Albert Mrgole, predsednik nacionalne mreže TOM
Borut Pahor, predsednik Republike Slovenije

Pridružimo se ozaveščanju ter iskanju rešitev za boljšo in lepšo prihodnost vseh otrok sveta!

Ob svetovnem dnevu otrok naj v naših srcih odzvanja naslednja Pavčkova pesem:

 SREČNI OTROCI

Srečni otroci žive
med resničnostjo in fantazijo
in po neskončni sinjini hite
za neizpolnjeno čarovnijo.

Njihov korak je majhen, a čvrst.
Mika skrivnost jih in dalja.
A kadar je treba, iztegnejo prst
na golega kralja.

Čez dan se zemlja vrti
okrog njih kakor krog sonca
in srečo mednje deli
kakšna prijazna pikapolonca.

Zvečer so trudni in brez besed
padajo staršem v naročje
in gledajo božji svet
kot modreci; po otročje.

Vir: Zveza prijateljev mladine Slovenije


Sledite nam