fbpx

Otroci in čiščenje zob

Družina, Novice, Zanimivo, Zdravje

Za zdravo ustno votlino je uporaba različnih metod za spodbujanje vzdrževanja lepih in zdravih zob otrok zelo pomembna.

Starši se srečujejo s težavo, kako otroke navaditi na vzdrževanje ustne higiene, čeprav v številnih gospodinjstvih otroke učijo veščin, ki so potrebne za ustno zdravje. Rezultati vseevropske raziskave, v katero je bilo vključenih 7500 staršev, potekala pa je pod vodstvom poslanstva Colgate® za zdravo ustno votlino, odkrivajo naslednje: čeprav je več kot polovica otrok že slišala za dobre navade čiščenja zob, pa teh navad niso osvojili; pri tem si skoraj tretjina (32 %) otrok čisti le sprednje zobe in pozablja na zadnje, kar pa lahko pripelje do zobozdravstvenih posegov pri majhnih otrocih; tako je pred dopolnjenim sedmim letom 15 % otrok že dobilo zalivko, 9 % pa se jih je že srečalo s puljenjem zob.

V različnih delih Evrope je tudi trajanje ščetkanja zob različno; skoraj dve tretjini staršev (62 %) na Poljskem se boji, da si njihovi otroci ne čistijo zob dovolj dolgo, v primerjavi z manj kot polovico (43 %) staršev v Belgiji. Priporočljiv čas čiščenja zob je dve minuti.

Poslanstvo Colgate® za zdravo ustno votlino 2016 je pomagati staršem in svetovati vsem, ki imajo težave z motiviranjem otrok za vzdrževanje zdrave ustne votline. Poslanstvo za zdravo ustno votlino poteka v sodelovanju z zobozdravniki, saj želijo zagotoviti vsa dostopna orodja za pomoč družinam po vsej Evropi.

Za zdravo ustno votlino je treba staršem, ki se soočajo s težavo motiviranja otrok za čiščenje zob, pomagati.

Bodite vzor

Družine so seveda različne in uporabljajo različne metode za spodbujanje vzdrževanja lepih in zdravih zob. Vendar se skoraj vsi sodelujoči starši (95 %) strinjajo, da so navade čiščenja zob pri njihovih otrocih neposredno povezane z vzorci, ki jih ti dobijo od staršev. Ob tem pa se skoraj enako število (94 %) strinja, da je čiščenje zob pred otrokom zelo pomembno, saj mu predstavlja dober zgled. Raziskava je odkrila, da starši po vsej Evropi že uporabljajo nekatere ustvarjalne metode za motiviranje svojih otrok, da bi ti bolj skrbeli za svoje zobe. Najbolj priljubljeni so naslednji načini:

  • nagrajevanje za vzdrževanje ustne higiene (12 %);
  • uporaba časovnika, ki otroke spodbuja k daljšemu ščetkanju zob (9 %);
  • čiščenje zob kot igra, ki otroke spodbudi, da sprejmejo dobre navade (31 %);
  • čiščenje zob hkrati z otrokom, da bi mu dali dober zgled (43 %);
  • pogovor z otrokom o tem, kako pomembno je čiščenje zob (55 %).

Učimo se skupaj za bolj zdravo ustno votlino

15 % otrok že pred dopolnjenim sedmim letom starosti dobi prvo zalivko, kar 9 % otrok pa v tem času že izpulijo zob. Gre za resne zobozdravstvene posege in po vsej Evropi so številke zelo visoke, krivdo pa v veliki meri nosijo starši, in sicer zaradi dejavnikov, kot sta presladka hrana (28 %) in nepravilno čiščenje zob (23 %). Da bi staršem pomagali pri učenju njihovih otrok glede vzdrževanja zdrave ustne votline in za preprečevanje tako velikih zobozdravstvenih posegov, poslanstvo Colgate za zdravo ustno votlino ponuja naslednje materiale:

tehnike čiščenja zob, izobraževalni materiali.

Colgate naslovnica

O raziskavi

Raziskava je bila opravljena on-line na vzorcu 7.500 odraslih Evropejcev z vsaj enim otrokom v starosti od 2 do 7 let, vanjo pa je bilo vključeno po 1.000 anketirancev iz Nemčije, Španije, Italije, Francije in Velike Britanije ter po 500 anketirancev iz Grčije, Poljske, Romunije, Belgije in Portugalske. Raziskavo je za družbo Colgate-Palmolive februarja 2015 opravila agencija za raziskavo trga Toluna.


Sledite nam