Otroci in bolečine v grlu

anonimni uporabnik, 11. marec 2016
Ostalo

Ni vsako vneto grlo angina,kar velikokrat mislimo, še posebej, če se pojavi povišana telesna temperatura. Obstajajo …

Med številnimi otroki, predvsem šolskimi, se lahko pojavijo hude bolečine v grlu, ki je ne spremlja povišana telesna temperatura. Zgodi se, da se otrok zbudi s suhim, bolečim grlom in želi takojšnje olajšanje.

Zakaj se pojavijo jutranje bolečine v grlu?

Grlo je dovzetno za “napad” različnih mikroorganizmov, predvsem bakterij in virusov. Zato ni presenetljivo, da mnogi otroci tožijo o bolečem grlu. V času ogrevalne sezone je zrak precej bolj suh, zlasti v spalnih prostorih, če ne uporabljamo vlažilcev zraka. Zjutraj se zbudimo s suhimi usti in grlom, neprijetnim občutkom, vendar ni nujno, da gre že za okužbo. Pa vendar je bolečina včasih tako močna, da je očitno, da je infekcijski proces že v teku. Bodisi gre za okužbo ali virusno obolenje.

Ali je vedno potreben antibiotik?

Seveda ne!

Ni vsako vneto grlo angina,kar velikokrat mislimo, še posebej, če se pojavi povišana telesna temperatura. Obstajajo številni virusi, ki neprijetno dražijo grlo in povzročajo okužbo. Pojavljajo se predvsem pozno jeseni in pozimi, prenašajo pa se z umazanimi rokami in neposredno preko dotika. Ko otroka pregleda pediater, opazi pordelo grlo, vendar brez gnojnih oblog.

[see url=”https://med.over.net/clanek/vse-o-infekcijski-mononukleozi/”]Vse o infekcijski mononukleozi[/see]

Bris žrela?

To je najboljši način, s katerimi pediater potrdi ali so v grlu bakterije, ki jih je potrebno zdraviti.

Bris je preprosta in poceni diagnostična metoda, ki po 24 urah od prve obravnave že lahko potrdi ali ovrže rast patogenih bakterij, ter ali je potreben antibiotik.

Ali lahko ugotovijo brez brisa?

Lahko!

Če otrok nima povišane temperature, je dobro razpoložen in ne toži zaradi drugih težav, potem z brisom grla ni treba hiteti. Če gre za “standardne” virusno okužbo, bo otrok že po dnevu ali dveh nehal tožiti zaradi bolečin, zato bris ni potreben.

Kaj pa uporaba sredstev za lajšanje bolečin?

Da. Sredstva s paracetamolom ali ibuprofenom učinkovito lajšajo bolečine v grlu. Zmotno je misliti, da bodo ta zdravila prikrila znake angine. Znak gnojne angine je v večini primerov visoka temperatura, ki se bo pojavila kljub zdravilom. Bolečina se stopnjuje, zato z obiskom zdravnika ne odlašajte.

Zeliščni pripravki?

Na voljo je veliko proizvodov (tablete, raztopine, dražeji, razpršila) z rastlinskimi izvlečki, ki lajšajo bolečine. To niso antibiotiki, vendar so koristni, saj blažijo bolečo sluznico žrela, zmanjšujejo neprijeten občutek ali delujejo kot antiseptik in s tem zmanjšajo možnost dodatnih (sekundarnih) okužb.

Edina omejitev pri jemanju je možnost pojava alergij, na katero od sestavin, vendar je na srečo redka.

Kdaj naj otrok pregleda zdravnik?

Če se bolečine v grlu ne zmanjšajo, kljub uporabi analgetikov bi morali obiskati zdravnika, tudi če visoka temperatura ni prisotna. Če se po 24 urah od pojava bolečine le-ta okrepi (čeprav otrok jemlje zdravila proti bolečinam), se posvetujte s pediatrom. Prav tako ne odlašajte s posvetom, če vnetje grla spremlja otekanje okoli bezgavk.

Kljub vsemu pa previdnost ni odveč, saj se v nekaterih primerih lahko pojavi, na primer infekcijska mononukleoza, brez prisotnosti visoke temperature in drugih znakov, vendar že sam pregled lahko potrdi ali ovrže sum.

Pri vsem tem pa velja omeniti, da je pomemben zadosten vnos tekočine, čajev ali navadne vode.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,432
14.03.2024 ob 18:20
296,669
25.03.2024 ob 19:31
112,967
29.03.2024 ob 13:57
Preberi več

Več novic

New Report

Close