fbpx

Osnovni tečaj fotografije v Ljubljani

Novice

Poudarek na tečaju ne bo samo na tem, kako se kaj naredi, ampak zakaj se kaj naredi in kakšne učinke to ima na fotografiji.

foto

Vabljeni na osnovni tečaj fotografije, ki bo 25. 1. in 28.1. 2013. Potekal bo na ReproMS, Dunajska cesta 242b od 17. do 21. ure. Cena za obe srečanji je 70 EUR.

Namen tečaja

Foto tečajGlavni namen je, da se udeležence tehnično in vsebinsko pripravi za kasnejše praktično delo na terenu. Tam bo za učinkovito delo izjemno pomembno, da se udeležencem ne zatika pri povsem osnovnih zadevah. Če se bova morala posvečati posameznikom, ker bodo imeli težave s samim rokovanjem z opremo, potem bi to bilo seveda precej nekorektno do ostalih udeležencev. To seveda ne pomeni, da ne bova tudi tega počela. Vendar pa tega ne sme biti preveč, da ne trpi glavni namen dela na terenu.

Drugače povedano bova z osnovnim tečajem poskušala:

 • razložiti in skozi vaje utrditi vse osnovne funkcije uporabe fotoaparatov
 • pokriti morebitne “luknje” v tehničnem znanju posameznega udeleženca
 • s tem uravnotežiti znanje udeležencev za tečaje na terenu
 • to znanje nadgraditi z vsebinskim namenom in konkretnimi posledicami uporabe določenih funkcij aparata
 • vse skupaj povezati z vsebinskim učenjem in spoznavanjem fotografije.

Vsebina tečaja 

 • Foto tečajizbira opreme in ambicije v fotografiji
 • tehnika fotografiranja (avtomatski in ročni način, merjenje in kompenzacija osvetlitve, ostrenje, ISO, časovni zamik, globinska ostrina)
 • prednosti in pomanjkljivosti fotografiranja v RAW in JPG
 • osnovni elementi fotografije (format, zlati rez, tretjinska razdelitev, stićne točke)
 • prenos fotografij na računalnik
 • osnovna obdelava fotografij (ključni postopki in njihovo pravilno zaporedje)
 • ustrezna predpriprava fotografij za splet in za tiskanje (barvna okolja in resolucija)
 • učenje osnovnega branja fotografij ob predstavitvi fotografij udeležencev

Poudarek na tečaju torej ne bo samo na tem, kako se kaj naredi, ampak zakaj se kaj naredi in kakšne učinke to ima na fotografiji. Funkcije fotoaparata bodo pri tem samo orodje, ki nam omogoča, da v fotografijo vnesemo želene elemente, ki jo naredijo dobro.

Če dvomite ali je to pravi tečaj za vas, ker praktično nič ne veste o obdelavi fotografije, potem vas lahko pomiriva, da so ti dvomi odveč. Tudi če niste obdelali še nobene fotografije, boste v tem delu zlahka spremljali tečaj. Ne bomo se namreč ukvarjali s konkretno obdelavo fotografij, ampak s tem, kako sploh pravilno začeti z obdelavo ter v kateri vsebinski smeri jo uporabljati. Na koncu tečaja boste imeli jasen občutek, kaj obdelava sploh je, kako se izvaja in kaj vse je možno z njo doseči. Dobili pa boste tudi zelo konkretna navodila, s katerim računalniškim programom začeti in s katerim nadaljevati. Tukaj bodo navodila precej različna glede na znamko vašega fotoaparata. Za hiter napredek je zelo pomemebno, da začnete s čim bolj enostavnim, a še vedno učinkovitim programom. Tudi gredic pred hišo ne greste orat s traktorjem. Photoshop je en tak “traktor”, ki zna ogromno in preveč. Zato ga praviloma odsvetujeva začetnikom v obdelavi fotografij. 

Število mest na tečaju je omejeno, prijave do zasedbe mest na [email protected].

Oglasno sporočilo


Sledite nam