fbpx

Osebna zgodba Alenke Kesar o hujšanju in novem začetku

Gibanje, Novice, Prehrana, Zanimivo, Življenjski slog

Alenka Kesar: “Dobiš smernice, dobiš navodila, kaj in kako jesti ter se gibati. Je dobro darilo samemu sebi, eno najboljših.”

Alenka Kesar, znan obraz televizijskih ekranov je napisala zgodbo o svojih vtisih iz programa SlimFit in njenih uspehih na poti do zdravja. V vrtincu vsakdanjih obveznosti ženske vse prepogosto pozabijo nase …

Tako se začne osebna izpoved Alenke Kesar o novem začetku s hujšanjem …

Pred dvema letoma, ko sem po navodilu ginekologinje začela jemati hormonsko terapijo zaradi endometrioze, so se mi začeli kopičiti kilogrami. Hormonska terapija je ublažila znake tega kroničnega obolenja, a obenem terjala svoj davek, z dvigom teže. Priznala sem si, da imam nekaj kilogramov preveč.

Nekaj časa sem to povsem ignorirala, potem so me kilogrami vedno bolj motili. Celo življenje sem bila vitka, zato se nisem počutila dobro. Poskušala sem z dietami, vadbami. Vse je pomagalo le za nekaj časa …

Usedla sem se za računalnik in iskala program za zdrav način življenja. Hitro sem našla program SlimFitv Termah Šmarješke Toplice, kamor sem že prej rada zahajala.

Prvi dan sem imela meritve, pregled pri kardiologu in pregled pri nutricistki. Meritve je opravila športna trenerka na posebni napravi. Naprava omogoča nebolečo, hitro, natančno in zanesljivo analizo sestave tkiv. Že v nekaj minutah sem dobila podatke o odstotku maščobnega tkiva in vode v telesu, masi mišic, kosti in maščevja, svoji metabolni starosti, stopnji bazalnega metabolizma, telesni teži in indeksu telesne mase (BMI).

Ko se želje prelevijo v številke, je cilj jasen. Gremo!

Z izvidi sem šla k nutricistki, s katero sva se natančno pogovorili o načinu prehrane, ki me čaka in kalorijah, ki jih bom zaužila. Nutricistka Janja se je odločila, da bom uživala 1200 kalorij na dan, razporejenih v pet obrokov. Malo me je zaskrbelo, saj vem, da doma pojem veliko več kot le 1200 kalorij, a nisem imela časa za premlevanje.

Čakal me je pregled pri kardiologu. Medicinska sestra mi je naredila EKG, izmerila pritisk, zdravnik pa natančno izprašal in pregledal. Sledil je še obremenitveni test na kolesu (ergometrija) in rezultati so pokazali, da sem nared za teden aktivnosti.

Vsako jutro sem imela vodno aerobiko, ki me je zelo presenetila, saj sem pošteno čutila mišice po vadbi. Včasih sem menila, da je vodna aerobika za starejše ženske, a ugotovila, da je lahko zelo pripravna tudi za mlajše, če posebej, če jo vodijo živahne trenerke.

Vsak dan je vodni aerobiki sledila kardiokros vadba, kjer smo fantje in dekleta, ki smo bili v programu, delali na napravah. Najprej naprimer 20 minut teka na tekaški stezi ali na kolesu, potem veslanje, delo z žogo, delo s trakovi …  V skupini nas je bilo okoli deset. Z večino sem se takoj ujela in klepetala, nekatere med njimi pa so si  želele imeti svoj mir.

Največ gostov je bilo iz Nizozemske. Zanimivo, kako hitro smo se zbližali, se pogovarjali in se smejali. Združeni v isto zgodbo, z istim ciljem: zaživeti bolj zdravo. Zgodbe so si različne, a pot je bila tisti teden v Šmarjeških Toplicah ista.

U, ja, pred kardio kros vadbo smo šle na skodelico zelenjavne juhe, s katero smo si povrnili izgubljene elektrolite. Do kosila sem lahko počivala v sobi, mi je prišlo prav, sem naredila še kaj za službo zraven.

Obroki so zdravi in po meri vsakega gosta posebej.

Obroki so za goste, ki v Termah Šmarjeških Toplicah hujšajo ali se razstrupljajo, še posebej pazljivo pripravljeni. Za vsakega posebej, saj se pri pripravi upošteva kalorije, zdravstvene posebnosti in tudi želje. Jaz na primer nimam rada rib, in kljub temu, da so zdrave, mi jih niso ponujali. Hrana je izredno okusna, čeprav ne uporabljajo nobenih umetnih ojačevalcev okusa in omejujejo sol in maščobo. Živila namreč nabavljajo na sosednih kmetijah, polnega okusa in zdrave pridelave, če se le dobijo.

Po kosilu je sledila nordijska hoja, čez drn in strn po lepih dolenjskih gričih.

Popoldne pa so sledile individualne aktivnosti. Med njimi tudi prav posebno kolo. Gre za vadbo na kolesu, kjer vrtiš pedale, medtem, ko te “kurijo” infrardeči žarki, ki spodbujajo proces lipolize in s sproščanje maščobnih kislin v krvni obtok. Ampak je fajn, ker lahko zraven gledaš film po izbiri. Pomaga. Še posebej, če je Richard Gere hodi gor pa dol pred tvojimi očmi.

Kurjenje maščob med gledanjem filma.

Po intenzivni vadbi je prijala masažna kopel v termalni vodi z magnezijevo soljo, ki pomaga izločiti toksine iz telesa in blago pomirja. Zelo prijetno.

Dan sem zaključila z dobro večerjo, v sobo pa odšla s povečerkom, kakšen dober izraz za jogurt in dva krekerja, ki sta pomenila pravo razkošje.

Vsak dan mi je bilo lažje, bolj vesela sem se lotila aktivnosti in z več vneme sem vstajala. Tretji dan sem sicer imela krizo. Gibanje mi je prišlo do živega, mišice so postajale utrujene, majhni obroki so bili zame resnično premajhni. Zato sem se posvetovala s športnim trenerjem in nutricistko, ki sta se odločila, da ponovimo meritve. Izkazalo se je, da moram dobivati več kalorij in zmanjšati aktivnosti.

Na ta način se je moje telo sprostilo, možgani so uvideli, da bom še vedno dajala dovolj hrane svojemu telesu in tako dali novemu načinu prehranjevanja možnost. Kmalu sem se začela počutiti bolje.

Med sprostitvenimi tretmaji mi je bil najbolj všeč BeautyTek. Je oblika nekirurškega liftinga in pomaga pri odstranjevanju globoke maščobe. Zelo fajn!

Prehranska svetovalke iz Term Šmarješke Toplice za zdrav prigrizek in razvajanje gostov svetuje Zeliščni mafini s skuto in čemažem

Pri body wrapu so me namazali z zeleno glino in me zavili v tople odeje, da je ta začela delovati in pronicati v kožo. Počutila sem se zelo pomirjeno.

Med ostalim sem si privoščila savnanje, s posebno metodo vrtinčenja, kjer je savna mojster vrtel zrak z brisačo, s tem ustvaril še večjo vročino. Bil je videti kot kakšen samuraj. Še nikoli nisem zdržala toliko časa v finski savni. 15 minut je moj nov rekord!

Pred odhodom domov sem dobila natančna navodila o nadaljnjem prehranjevanju in vadbi.

Teden je minil, kot bi mignil. Izkoristila sem vsak trenutek, ki sem ga imela na voljo, da sem zastavljala vprašanja strokovnjakom v programu SlimFit, ki so mi bili vedno na voljo. Tako sem v mislih že sestavljala jedilnike za doma, tuhtala, kakšno vadbo bom izvajala in kako se bom še naprej držala začetega zdravega načina življenja in sprememb življenjskega sloga.

Lep teden je bil. Predvsem zelo koristen. Po 14 dneh sprememb se je počutje izboljšalo, imam veliko več energije in motivacije.

Vsebino omogočajo Terme Krka.


Sledite nam