fbpx

Orfej in Leteči Holandec

Novice

Vabljeni, da si v januarju ogledate operi Orfej in Leteči Holandec, januarja v SNG Opera in balet Ljubljana.

Vabljeni, da si v januarju ogledate operi Orfej in Leteči Holandec.

ORFEJ, Claudio Monteverdi – zgodba v glasbi

Joj, bridko naključje, joj usoda brezbožna in kruta; joj zvezde krivične, joj lakomno in skopo Nebo.

orfejTragično zgodbo Orfeja, ki z močjo glasbe – petja in lire – omehča srce podzemlja, da mu vrne umrlo, komaj poročeno ženo Evridiko.

Na cvetoči livadi pastirji in nimfe sredi idiličnega vzdušja proslavljajo poroko Evridike in znamenitega grškega pevca Orfeja, ki zmore s svojo pesmijo ganiti ne le ljudi in živali, temveč tudi kamenje in najbolj trdosrčne sile podzemlja. Orfej vzneseno opeva griče in cvetoče livade svoje rojstne dežele, ki je ob žarkih boga sonca Apolona enako ožarjena, kot je sedaj njegova duša prepolna ljubezni do Evridike. Dramatični preobrat povzroči Glasnica, ki sporoči Orfeju strašno vest o Evridikini smrti. Evridiko je med nabiranjem cvetja za Orfeja pičila strupena kača. Kljub žalosti Orfej zbere moč in pogumno sklene oditi po Evridiko, v podzemni svet umrlih, v Had. Z znamenito arijo Possente Spirto Orfej zaigra svojo čustveno pesem in z njo uspava brodarja Harona. Skoči v barko, prečka smrtonosno reko Stiks in prodre v srce Hadovega kraljestva senc. Orfej prodre v srce Plutonove (latinizirano ime za boga Hada) palače. Njegova pesem tako gane Plutonovo ženo Prozerpino, da preprosi moža za dovoljenje za Evridikino vrnitev med žive. Vendar Pluton postavi pogoj, da Orfej do vrnitve iz Hada ne sme pogledati Evridike. Njuno vrnitev – poleg posledic prepovedi – na vse načine ovirajo Spiriti. Ob divjem trušču se Orfej v strahu za Evridiko ozre. S tem prekrši Plutonovo prepoved in Evridika za vedno izgine. Nesrečnega pevca se usmili sam bog Sonca Apolon, ki se na oblaku spusti z Olimpa. Apolon povzdigne Orfeja v polbožanstvo in ga popelje s sabo v Nebo, na Olimp.

Leteči holandec, Richard Wagner

Velika romantična opera, v kateri se prepletajo fantazma večne ljubezni, svet mistike in okultizma, razmerje moškega in ženske, strastna čutnost in vzvišena duhovnost. Glasba je romantično rahločutna, medtem ko je prepričljivost zgodbe izražena s silo in barvitostjo. Snov za Letečega Holandca je, zaznamovan z globoko osebno izkušnjo moči viharja na odprtem morju, ki je doživeta na poti med Rigo in Londonom. Wagner je delo, v katerem je želel prikazati usodo nesrečnega poveljnika fantomske ladje, obsojenega na večno blodenje in nemir, ki ju lahko preseže le ljubezen brezmejno zveste ženske, označeval kot »mistično pesem ljudstva, ki se s pradavno potezo človeškega bistva v tem delu izpoveduje z v srce segajočo silo«. Zgodbo je v celoti jasno postavil na idejno osnovo odrešitve skozi ljubezen in žrtev ženske.

Oglasno sporočilo 


Sledite nam