fbpx

Opozorilo! Gripa in poškodbe zaradi poledice

Obvestila, Zanimivo, Zdravje

Čuvajte svoje zdravje, saj je v teh dneh vse preveč obolelih za gripo ter številnih poškodb, zaradi poledice.

Od 1. 1. do danes zjutraj je v UKC Ljubljana potrjenih že skoraj 800 primerov gripe (1. teden 90, 2. teden 171, 3. teden 195, 4. teden 230, včeraj in danes do 13.00 52). Poleg gripe pa raste tudi število bolnikov z respiratornim sincicijskim virusom. Gripa je letos prizadela najbolj ogroženo populacijo. Število bolnikov z okužbami dihal in gripo je strmo naraslo tudi pretekli konec tedna. Težava je, da gre za zahtevne bolnike, ki potrebujejo hospitalizacijo (večinoma so starejši). Gripe je letos skoraj da dvakrat več kot lansko leto.

V UKC Ljubljana pa se pripravljajo tudi že na drugi val, in sicer na bolnike, ki se jim lahko morebiti stanje zaradi gripe poslabša, ki bi lahko zaradi gripe dobili tudi pljučnico in so bolj zahtevni bolniki, saj bodo najverjetneje potrebovali dodatno nego s potrebno hospitalizacijo (predvsem starostniki).

Tedensko lahko spremljate podatke o gripi in drugih akutnih okužbah dihal v sezoni 2016/2017 na spletnem portalu NIJZ: http://www.nijz.si/sl/tedensko-spremljanje-gripe-in-drugih-akutnih-okuzb-dihal-v-sezoni-20162017

Na Urgentnem kirurškem bloku Kirurške klinike UKC Ljubljana so danes, 31. 1. 2017 do 13. ure sprejeli 107 poškodovanih, od tega je 29 padcev na ledu, devet je tako poškodovanih, da potrebujejo operativni poseg. Okrepili so ekipe, osebje se je dodatno aktiviralo, tako da vse teče brez zastojev. Vsem ljudem svetujejo previdnost, še posebej pa starejšim, naj se ne izpostavljajo po nepotrebnem nevarnim razmeram zunaj zaradi poledice in če se le da, ostanejo kak dan doma.

Reševalna postaja UKC Ljubljana je opravila do 12.30 ure 130 intervencij (to ne vključuje samo poškodb zaradi poledice, ampak tudi druge vrste intervencij).

Čuvajte svoje zdravje!

 


Sledite nam