Operacija želodca kot skrajni ukrep pri težavah s kilogrami

anonimni uporabnik, 27. april 2019
Ostalo

Debelost je opredeljena z indeksom telesne mase višjim od 30 in nastane zaradi nesorazmerja med prevelikim kalorijskim vnosom in premajhno porabo. V razvitem svetu predstavlja veliko zdravstveno težavo.

Ocenjuje se, da je stopnja debelosti med odraslimi Evropejci med 17 – 32 %, med odraslimi v ZDA pa med 22 – 38 %. Po dostopnih podatkih naj bi bila v Sloveniji debelost prisotna pri približno 20 % odraslih. Operacija želodca za nekatere predstavlja skrajni ukrep pri težavah s kilogrami.

Kirurško zdravljenje debelosti, oz. bariatrična kirurgija, je učinkovita metoda zdravljenja, ki je namenjena tistim posameznikom, ki jim prekomerne telesne teže, kljub številnim poskusom hujšanja, ni uspelo dolgoročno zmanjšati. Z bariatrično operacijo (operacija želodca) lahko spremenimo anatomijo in fiziologijo prebavil tako, da omejimo količino vnosa hranil (restrikcija) in da zmanjšamo sposobnost privzema hranil iz črevesja v telo (malabsorpcija).

Bariatrično operacijo se lahko v breme Zavoda za zdravstveno zavarovanje opravi le pod določenimi pogoji, in sicer, ko je:

  • indeks telesne mase višji od 40
  • indeks telesne mase višji od 35 in ima posameznik eno od pomembnih pridruženih bolezni, kot so povišan krvni tlak, sladkorna bolezen, ortopedske težave povezane z debelostjo, ipd.

Operacije želodca (bariatrične operacije)

Želodčni obvod

Želodčni obvod je lahko Roux-en-Y želodčni obvod ali želodčni obvod z eno anastomozo. Je laparoskopska operacija, ki predstavlja zlati standard v bariatrični kirurgiji. Pri operaciji se želodec močno zmanjša, kar pomeni, da so zaužiti obroki po posegu manjši in manj kalorični.

Zaradi črevesnega obvoda je iz prebave izločen del tankega črevesa in je tako vsrkanje hranil v telo manjše. Gre torej za kombinacijo restrikcije in malabsorpcije. Želodčni obvod spremeni tok hrane v prebavilih in tudi ugodno vpliva na prebavne hormone tako, da je spodbujen občutek sitosti, zavrt občutek lakote. Operacija ugodno vpliva na potek sladkorne bolezni tipa 2.

Z operacijo se dolgoročno zniža odvečna telesna masa za 60 – 80 %. Operacija je tehnično dokaj zahtevna in je povezana z daljšo hospitalizacijo ter z večjimi tveganji kot operacija vstavitve želodčnega traku ali “sleeve” gastrektomije. Po posegu je potrebno doživljenjsko nadomeščanje vitaminov in mineralov, saj sicer lahko pride do pomanjkanja zlasti vit. B12, železa, kalcija in folata. Po posegu je nujno potrebno upoštevati dietna navodil, doživljenjsko je potrebno nadomeščati vitamine in minerale ter opravljati redne kontrole pri zdravniku.

“Sleeve” gastrektomija

“Sleeve” gastrektomija ali vzdolžna resekcija želodca je laparoskopska operacija pri kateri se odstrani približno 80% želodca. Hujšanje se doseže zaradi restrikcije vnosa hranil in kalorij. Operacija preko delovanja na hormone izboljša občutek sitosti, zmanjša občutek lakote ter izboljša regulacijo krvnega sladkorja in ima zato ugoden vpliv na potek sladkorne bolezni.

Izguba odvečne telesne teže je nagla in je primerljiva tisti po želodčnem obvodu. Poseg je tehnično enostavnejši od želodčnega obvoda, zahteva krajšo hospitalizacijo (2 dni) in je povezan z manjšimi tveganji za zaplete. Po posegu se lahko pojavi pomanjkanje vitaminov, zaradi česar so potrebne redne kontrole in po potrebi nadomeščanje.

Prilagodljiv želodčni trak

Prilagodljiv želodčni trak je napihljiv trak, ki se nastavi okoli zgornjega dela želodca. Zaradi slabših dolgoročnih rezultatov se je ta tehnika po svetu in pri nas opustila.

Biliopankreatični obvod z obratom duodenuma (“angl. duodenal switch)

Je zelo kompleksna operacija pri kateri odstranimo večji del želodca in napravimo obvod večjega dela tankega črevesa. Gre za kombinacijo restrikcijske in izrazito malabsorpcijske operacije. Operacija ima pomemben vpilv na izločanje prebavnih hormonov tako, da je zmanjšan občutek lakote, povečan občutek sitosti in ugodno vpliva na nivo krvnega sladkorja. Biliopankreatični obvod z obratom duodenuma (“angl. duodenal switch) ima med vsemi bariatričnimi operacijami najbolj ugoden vpliv na potek sladkorne bolezni.

Operacija omogoča največjo izgubo odvečne teže (80 – 90 %) med vsemi bariatričnimi operacijami. Absorpcija maščobe se zmanjša za približno 70 %. Operacija je v primerjavi z drugimi operacijami, zaradi svoje kompleksnosti, povezana z večjimi tveganji za nastanek zapletov in smrti. Po posegu je potrebna daljša hospitalizacija. Po operaciji so možna pomanjkanja vitaminov in mineralov, ki jih je potrebno operaciji redno nadzorovati in nadomeščati.

Viri: https://asmbs.org/patients/bariatric-surgery-procedures

Več o bariatričnem zdravljenju si lahko preberete na estetika-milosevic.si/bariatricna-kirurgija

Avtor: Gregor Kunst, dr. med., specialist splošne kirurgije,Estetika Milošević

Gregor Kunst dr. med., specialist splošne kirurgije
Gregor Kunst, dr. med., specialist splošne kirurgije. Strokovno področje: splošna in abdominalna kirurgija in bariatrična kirurgija.

Imate vprašanje za strokovnjaka ali bi želeli deliti svojo osebno izkušnjo? Obiščite temo na forumu Hujšanje.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,432
14.03.2024 ob 18:20
296,668
28.03.2024 ob 16:29
112,967
28.10.2022 ob 14:48
Preberi več

Več novic

New Report

Close