fbpx

Operacija bi morala biti le skrajni poseg pri zdravljenju večine miomov

Mesec dni za zdravje, Žensko zdravje

Miomi lahko povzročajo krvavitve, ki močno poslabšajo kakovost življenja. Še posebej zato, ker jih pogosto spremljajo bolečine, napihnjenost in drugi neprijetni simptomi. Kakšne so možnosti zdravljenja?

menstrualni ciklus

Miomi ali leiomiomi so mišične izrastline, na hormone občutljivi tumorji rodil pri ženskah v rodnih letih. Povzročajo lahko prekomerne krvavitve, slabokrvnost, bolečine, pogosto uriniranje ali inkontinenco in neplodnost.

Kako se zdravijo miomi

Miome odstranjujejo z operacijo, velikokrat tudi s histerektomijo. To je operativna odstranitev maternice, ki lahko predstavlja nevaren in z zapleti pospremljen poseg v telo.

Podatki o številu opravljenih operacij na maternici zaradi miomov so znani: vsako leto jih v EU izvedejo približno 300.000, od tega približno 230.000 histerektomij. Podatkov o zapletih pri teh operacijah, velikokrat tudi zelo hudih, nismo uspeli pridobiti, a ocena je, da niso redki.

In kot da že samo tveganje, ki ga prinaša poseg v rodila ne bi bilo dovolj veliko, so do nedavnega pred operacijo predpisovali še zdravila (agoniste GnRH, gonadotropin sproščajočega hormona), ki imajo številne hude neželene učinke.

Operacija ni primerna za vse bolnice. V zadnjih sedmih letih se je nekaterim ženske omogočilo tudi drugačno zdravljenje. Predvsem v primerih:

  • zaradi zdravstvenih ali osebnih razlogov,
  • če bi ženska raje počakala,
  • če se simptomi materničnih miomov zmanjšajo kot posledica menopavze,
  • je obstajala neizpolnjena potreba po dolgotrajnem neoperacijskem zdravljenju miomov.

Zdravilo, ki upočasni oziroma popolnoma zavre rast miomov, vsebuje ulipristalacetat. To zdravilo je več kot 750.000 ženskam po svetu že omogočilo kakovostnejše življenje. In na voljo je tudi pri nas.

Ženska se ima pravico pozanimati o lastnem zdravstvenem statusu:

  • kako veliki so miomi,
  • koliko jih je,
  • kakšne vrste so,
  • kaj lahko povzročajo glede na zvrst in njihovo lego
  • in podroben opis predvidene operacije.

Če vam zdravnik vsega tega ne pove, ga vprašajte. Naj vam ne bo nerodno. Gre za vaše edino telo, zato ravnajte z njim previdno in ljubeče.

Preberite tudi: Kako miome odkrijejo in diagnosticirajo?

Miomi povzročajo dolgotrajne in/ali močne krvavitve

Močne krvavitve ženski poslabšajo kakovost življenja. Še posebej zato, ker jih pogosto spremljajo bolečine, napihnjenost in drugi neprijetni simptomi.

Če ženska krvavi teden za tednom več mesecev ali let, izgublja hemoglobin, kar povzroča slabokrvnost, počasi pa se prikrade tudi utrujenost. Vpliv na kakovost življenja je lahko velikanski, so prepričani strokovnjaki.

Dejstvo je tudi, da se s težavami, ki jih povzročajo miomi, ženske vse predolgo soočajo same. Glede na do nedavno ponujene možnosti (predvsem operativna odstranitev miomov ali maternice s spremljajočim zdravljenjem z zdravili s hudimi neželenimi učinki), tak odnos niti ne preseneča.

A z novim pristopom, s katerim se miome zmanjša, je ženskam ponujena nova možnost za kakovostnejše življenje. Če je potrebno, se lahko miomi zdravijo tudi daljše obdobje.

Zdravljenje miomov nekoč in danes

Načini zdravljenja, ki so bili na voljo, so bili omejeni na kratkotrajno predoperacijsko uporabo agonistov GnRH (gonadotropin sproščajočega hormona) s številnimi hudimi neželenimi učinki. Sledila je odstranitev maternice, včasih z ohranjenim materničnim vratom.

Danes je postopek zdravljenja miomov spremenjen, saj z zdravilom miome skrčimo na tako velikost, da operacija morda ni več potrebna ali pa v veliko manjšem obsegu. Histerektomije tako skorajda niso več potrebne, kadar pa so posegi še vedno potrebni, se izvajajo laparoskopsko.

Kdaj se predpiše zdravilo, ki skrči miome?

Zdravilo je namenjeno za dolgotrajno zdravljenje zmernih do hudih simptomov materničnih miomov pri odraslih ženskah v rodni dobi. Miomi se zmanjšajo, ne povzročajo težav, zato operacija morda ni potrebna.

Ginekolog jih lahko predpiše tudi za skrčenje tistih miomov, ki ženski povzročajo težave, pred operacijo, še posebej pri bolnicah, ki so zelo slabokrvne (z uživanjem zdravila se lahko te bolnice pred operacijo izognejo transfuziji).

Zdravilo, ki vsebuje ulipristalacetat, omogoča ohranitev maternice, bolnica, ki je blizu menopavze, se lahko z jemanjem zdravila izogne operaciji (po menopavzi se miomi zmanjšajo).

Zdravljenje miomov z zdravilom tudi pri nas, zadovoljne uporabnice

Tudi v Sloveniji je zdravilo, ki vsebuje ulipristalacetat, na voljo že dlje časa. Predpišejo ga lahko ambulantni in klinični ginekologi.

Pogovarjali smo se z dr. Mišom Rajićem, iz ginekološke ambulante ZD za študente v Ljubljani. Zdravnik je povedal, da je “zdravljenje miomov indicirano pri bolnicah s simptomi in v primerih, ko gre za hitro rastoče miome. To so miomi, pri katerih se premer v 6 mesecih poveča za 2 ali več centimetrov. Pri ženskah, ki načrtujejo zanositev in imajo sicer asimptomatske miome, pa jih je treba odstraniti, če deformirajo maternično votlino in ne glede na njihovo lego, če so veliki. Pri večini žensk z miomi zadostuje le skrbno opazovanje in spremljanje do menopavze, ko miomi prenehajo nastajati oziroma rasti in se pri večini zmanjšajo ali celo izginejo.«

»Zdravilo (ulipristalacetat) lahko predpišemo za ublažitev simptomov pri bolnicah, ki niso primerne ali ne želijo za operativni poseg. Miome zdravimo tudi pred načrtovanim operativnim posegom z namenom zmanjšanja miomov in izboljšanja krvne slike,« je razložil ambulantni ginekolog.

Sogovornika smo še povprašali glede izkušenj z zdravilom: »Moje izkušnje z uporabo ulipristalacetata so dobre. Pri večini pacientk smo v kratkem času dosegli amenorejo ali znatno zmanjšanje krvavitve iz maternice, kar je bil željen učinek. Nekaj pacientk je navajalo blage neželene stranske učinke, najpogosteje glavobol. Resnih stranskih učinkov ni bilo. Večina uporabnic ulipristalacetata je bilo zelo zadovoljnih.«

Pripravila: Sanja Švajger

Preberite več o miomih na spletni strani miomi.si.

Več o zdravju


Sledite nam