fbpx

Opera v knežjem mestu

Novice

Z gostovanjem operne produkcije La Cecchina se 12. januarja 2014 na celjski gledališki oder znova vrača glasbeno-scenska umetnost

Z gostovanjem operne produkcije La Cecchina se 12. januarja 2014 na celjski gledališki oder znova vrača glasbeno-scenska umetnost

lacecchina-3Le dva dni po ljubljanski operni premieri koprodukcije Slovenskega komornega glasbenega gledališča s Cankarjevim domom, Akademijo za glasbo in SNG Opera in balet Ljubljana v Celje prihaja komična opera La Cecchina ali Nikogaršnja hči italijanskega skladatelja Niccola Piccinnija, ki predstavlja vrhunec opere buffe 18. stoletja. Na povabilo Slovenskega ljudskega gledališča Celje in Hiše kulture Celje bo predstava z mladimi solisti in orkestrom Akademije za glasbo Ljubljana pod vodstvom celjskega dirigenta Simona Dvoršaka uprizorjena v nedeljo, 12. Januarja 2014, ob 17. uri na osrednjem gledališkem odru knežjega mesta.

Ta opera, ki je sicer v Sloveniji uprizarjana prvič, je neapeljskega skladatelja Piccinnija povzdignila med glasbene zvezde Pariza na dvoru kraljice Marije Antoinette. La Cecchina je bila tako priljubljena, da so navdušenci po njej poimenovali svoje vile in modne trgovine. Libreto Carla Goldonija je romantična zgodba o bogatem markizu, ki se zaljubi v ljubko služabnico lacecchina-3Cecchino in s tem pretrese aristokratski svet, v katerem vladajo stroga pravila, kdo je zanje primeren in kdo ne. Markiz in Cecchina postaneta ujetnika družbenih norm in videti je, da se njuna ljubezen ne bo srečno končala in da so tudi markizova sestra ne bo mogla poročiti z vitezom Armidorom, ki je zgrožen nad neprimernim vedenjem bodočega svaka.

Tudi prva slovenska uprizoritev se igra s šaljivo vsebino tega dela in se sprašuje, ali je ta zgodba aktualna še danes in ali nam družbeni položaj in pravila sploh omogočajo svobodno izbiro. Zanimivost produkcije, pod katero se je skupaj z Dvoršakom podpisala režiserka Yulia Roschina, je nedvomno v tem, da so solistične vloge zaupane mladim pevcem. V Celju bodo tako nastopili Mojca Bitenc (Cecchina), Eva Černe (Sandrina), Ana Dežman (Lucinda), Nuška Drašček Rojko (Paoluccia), Domen Križaj (Mengotto), Domen Anžlovar (Marchese), Darko Vidic (Tagliafierro) in Katja Konvalinka (Armidoro).

Celjskemu občinstvu se tako obeta lahkotno operno popoldne z mladimi glasbenimi talenti, v Celju pa bo po dolgem času na gledališkem odru zopet zablestela glasbeno-scenska umetnost, ki ni pogost del sicer razgibanih kulturnih programov knežjega mesta. Vstopnice so naprodaj pri blagajni SLG Celje (mladi do 26. leta 3 EUR, ostali 7 EUR), za vse imetnike abonmajev celjskega gledališča (premierski, sobotni, torkov, četrtkov in petkov večerni ter sobotni popoldanski abonma) pa je vstop prost, vstopnice lahko ob predložitvi abonmajske izkaznice prevzamete pri blagajni SLG Celje.

lacecchina-1

Na fotografijah: solistke Nuška Drašček Rojko in Eva Černe (arhiv AG Ljubljana, foto: Matej Kerec)

Oglasno sporočilo


Sledite nam