Onesnaževanje in čiščenje…telesa

anonimni uporabnik, 17. februar 2014
Ostalo
čiščenje

Verjetno najprej pomislimo na osebno higieno, vendar nas le-ta očisti le površinsko. Kaj vse je torej še treba počistiti »v« telesu?

O detoxu, postih, čiščenju organizma veliko slišimo. Ravno tako o krepitvi in ravnovesju. Procesa sta povezana in imata smiselno sosledje. Da lahko okrepimo imunski sistem, je pred tem potrebno čiščenje. Verjetno najprej pomislimo na osebno higieno, vendar nas le-ta očisti le površinsko. Kaj vse je torej še treba počistiti »v« telesu? Kaj vse nam dobesedno zleze tudi pod kožo in kam se nalaga?

čiščenjeToksini kot so težke kovine, dim, izpušni plini, umazanija, onesnažen zrak, zdravila in številni ostali nenaravni delci vstopajo v telo skozi nos, usta, kožo, oči in ušesa. Izogniti se jim pravzaprav ne moremo. Toliko bolj so nakopičeni in smo jim izpostavljeni v urbanem okolju. Popolnoma se jim ne moremo izogniti saj so pogojeni tudi z življenjskim slogom.

Telo ima sicer naravni obrambni mehanizem čiščenja, vendar ne more povsem izločiti vseh toksinov na dnevnem nivoju. V določenem času se našteti onesnaževalci spojijo s tkivi in otežujejo delo celic. Ko se prekomerno namnožijo pa telo izgubi zmožnost, da jih izloči in tako se pokažejo negativni učinki.

Onesnaževalci kot so težke kovine – živo srebro, arzen, kadmij, svinec in kositer predstavljajo kar veliko oviro pri naravni obrambi imunskega sistema. Drobni delci umazanije so v zraku, ki ga vdihavamo, v vodi, ki jo pijemo in v hrani, ki jo uživamo. Ravno tako se nahajajo v kozmetiki in kemičnih produktih, ki jih uporabljamo v gospodinjstvu. Toksične kovine se naložijo v maščobna tkiva, odpotujejo in naložijo pa se v možganih, jetrih, kot tudi v limfnem in krvožilnem sistemu.

Toksini se torej ne zadržujejo samo v krvnem obtoku. Pravzaprav napadajo zdrave celice in postopno motijo delovanje celotnega telesnega sistema.

Najbolj pogosti znaki motenj so: utrujenost, izčrpanost, spremembe razpoloženja, nerednost ciklov, zaprtost, alergije, vročine, motnje koncentracije, razdraženost in motnje spanca.

Ko je telo prenasičeno s toksini in jih ne more več izločati samostojno in naravno, je smiselno poseči po živilih in prehranskih dopolnilih, ki pospešujejo razstrupljanje. Vsekakor izbirajte tudi izdelke za osebno nego, ki ne motijo delovanja vašega telesa. Izbirajte ekološko pridelana živila, naravno kozmetiko, bio čistila, naravne materiale ter veliko časa preživite v naravi.

Omogočite telesu, da deluje v ravnovesju in ne motite naravnih poti razstrupljanja. Tu velja opozoriti na agresivne deodorante, ki zaprejo znojnice tudi za več dni. Vsebujejo nevrotoksine, ki vplivajo na možnost izločanja toksinov preko potu. Uporabljajte naravne deodorante, ki omogočajo osnovno funkcijo znojinic in preprečujejo le neprijeten vonj.

Kaj pa notranji detox? Začnite pri osnovah. Spijte dovolj vode, da bo telo lahko samo izločalo presnovke. V svojo prehrano pa lahko v času čiščenja dodate prehranska dopolnila iz zelišč, ki nase vežejo in odpravljajo toksine. Poskrbite še za uravnoteženo prebavo in kaj kmalu boste občutili olajšanje, zbranost, bistrost z več energije in novim elanom.

Med bolj znana in priljubljena prehranska dopolnila za čiščenje spadajo:

Alga Chlorella

Enocelična sladkovodna alga, ki vsebuje veliko količino klorofila. Celulozna mikrovlakna algine stene morajo biti obdelana, da omogočajo boljšo prebavljivost. Alga chlorella pomaga pri normalnem delovanju črevesja, podpira zdravje prebave in jeter ter krepi imunski sistem.

Silimarin-pegasti badelj

Cenjeno zelišče, ki se navadno kombinira tudi z ostalimi »čistilci« jeter, kot sta regrat in artičoka. Podpira in ohranja normalno in zdravo funkcijo jeter ter jih regenerira.

Klorofil

Zeleno barvilo, ki je prisotno v vseh zelenih rastlinah, absorbira svetlobo, ki je potrebna za fotosintezo. Klorofil v tekoči obliki je lahko pridobljen iz različnih virov, en bolj učinkovitih je iz lucerne. Klorofil ima funkcijo čiščenja organizma ter krepitve imunskega sistema.

Ob pričetku uživanja čistilnih zelišč so možni tudi številni stranski učinki. Sprva se počutje in utrujenost tudi poslabšata, možni so tudi glavoboli ali slabosti, saj s pripravki izzovete številne toksine, da se aktivirajo k izločanju, kar je dokaj naporno tudi za celoten imunski sistem in počutje. V prvih dneh je priporočljivo spiti več vode, kasneje pa lahko količino zmanjšate. Znaki slabega počutja kmalu izzvenijo in jih popolnoma nadomesti elan, boljša fizična pripravljenost, krepkejši imunski sistem, odlična koncentracija ter seveda tudi olajšanje.

Vir: NOW University

www.hisa-zdravja.si

Oglasno sporočilo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,439
23.04.2024 ob 21:59
296,848
24.04.2024 ob 01:58
112,980
23.04.2024 ob 12:48
Preberi več

Več novic

New Report

Close