Omejitev obiskov v UKC Ljubljana

anonimni uporabnik, 14. februar 2014
Ostalo
bolnisnica

Obiski so od 27.1.2014 pri nosečnicah, porodnicah, otročnicah in novorojenčkih samo za partnerja, očeta (brez znakov prehladnih obolenj) in sicer v času, ki je določen za obiske.

Spoštovani,

Zaradi povečanega števila okužb ter prisotnosti gripe na hospitalnem oddelku za nefrologijo Interne klinike UKC Ljubljana, sporočamo, da od danes naprej pa do preklica začasno ukinjamo vse obiske.

UKC Ljubljana obvešča vse obiskovalce, ki prihajajo na obisk k svojim sorodnikom ali prijateljem, ki so hospitalizirani na Kliničnem oddelku za kardiologijo Interne klinike UKC Ljubljana v VII. nadstropju, da velja začasna prepoved obiskovJavnost prosimo, da to obvestilo upoštevajo, da se preprečijo prenosi okužb, ker je na tem oddelku več pacientov z gripo. O spremembi režima obiskov bomo javnost pravočasno obvestili.

Obiski so od 27.1.2014 pri nosečnicah, porodnicah, otročnicah in novorojenčkih samo za partnerja, očeta (brez znakov prehladnih obolenj) in sicer v času, ki je določen za obiske.  Prosimo, da nosečnice ne prihajajo na kontrolne preglede v porodnišnico z otroci. 

Služba za odnose z javnostmi UKCL

Virusna obolenja in gripa v zimskem času

V UKC Ljubljana so v teh dneh zelo polni internistični in pediatrični oddelki; na nekaterih oddelkih za odrasle so zasedene tudi zasilne postelje. V četrtek 6. februarja smo dodatno odprli oddelek v Bolnišnici dr. Petra Držaja z 22 posteljami za odrasle, ki je tudi že polno zaseden. Dodatni oddelek je namenjen predvsem bolnikom z akutnimi okužbami dihal ali poslabšanjem osnovnih bolezni ob okužbi dihal, pri katerih je
zaradi teže bolezni potrebna hospitalizacija. Bolnikov na oddelek v BPD ne selimo, ampak jih sprejmejo neposredno iz urgentnih ambulant (Internistična prva pomoč in Urgentna ambulanta Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja).
Na Internistični prvi pomoči Interne klinike in v Urgentni ambulanti Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja je v zadnjem tednu za približno 40 odstotkov večji obisk bolnih ljudi od letnega povprečja. Dnevno pregledamo med 150 in 200 pacientov.
Ocenjujemo, da epidemija gripe še ni dosegla viška in da se bo pritisk na bolnišnico v naslednjih 14 dneh še nekoliko povečal. Zdravljenje v UKCL potrebujejo predvsem tisti bolniki z gripo, ki imajo zaplete; najpogostejši zaplet je pljučnica.
Poleg virusa gripe krožijo in povzročajo bolezni tudi številni drugi virusi, npr. respiratorni sincicijski virus (RSV), ki prizadene spodnja dihala predvsem pri majhnih otrocih, pri katerih povzroča bronhiolitis.
Med bolniki, ki prihajajo k nam v UKCL zaradi okužb dihal, je prisotnih več različnih virusov: rinovirusi, adenovirusi, RSV, metapnevmo virusi, virus parainfluence in drugi. Za ostale viruse ni tako značilnega vrha, ampak se virusi med sabo v populaciji izmenjujejo, tako da se enkrat v večjem številu pojavlja določena vrsta, drugič druga.
Vsako leto v zimskih mesecih opažamo povečano število virusnih okužb dihal. Del gre na račun tega, da smo več v zaprtih prostorih, kjer je zrak bolj suh in s tem se izsuši tudi nosna sluznica, ki sicer služi kot prva obramba pred virusi. V zaprtih prostorih se zadržuje tudi večje število ljudi, kar omogoča lažje širjenje virusov preko izločkov dihal bolnih ljudi.
Manjši otroci in dojenčki so večinoma sprejeti v UKCL zaradi tega, ker ob prebolevanju bronhiolitisa potrebujejo dodatek kisika, ali začetno zdravljenje z antibiotiki v infuziji.
Okužbe so najnevarnejše za novorojenčke, dojenčke in majhne otroke ter starostnike.
Poleg tega pričakujemo težji potek tudi pri bolnikih, ki prejemajo zdravila, ki zavirajo delovanje imunskega sistema, pri ljudeh, ki imajo kronične bolezni (srčni bolniki, bolniki s KOPB, bolniki s kronično ledvično odpovedjo, bolniki z revmatološkimi boleznimi, bolniki s sladkorno boleznijo,…), znano je tudi, da je potek gripe težji pri nosečnicah.
Zaradi povečanega števila respiratornih okužb Služba za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb UKC Ljubljana vse obiskovalce bolnišnice ponovno prosi, da upoštevajo ustaljena pravila glede obiskov. Na obisk k posameznemu pacientu lahko prideta največ dve zdravi osebi.
Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,438
30.03.2024 ob 10:27
296,845
18.04.2024 ob 13:42
112,980
19.04.2024 ob 19:39
Preberi več

Več novic

New Report

Close