fbpx

Olajšanje za opekline

Novice

Kaj storiti, kadar nas sonce vendarle opeče oziroma, če je opečen kdo od naših najbližjih.

Skoraj vsakemu se je že zgodilo, da ga je opeklo sonce. Za to niti ni potrebna dolgotrajna izpostavljenost soncu. Zgodi se, da vas sonce opeče, medtem ko čakate v vrsti, da bi kupili vstopnice za vodni park ali kopališče. Varovalna krema pa je ves ta čas v torbi. Z njo bi se morali namazati, preden ste šli od doma.

Tekst: Milka Krapež

aloe-vera-1Vsi vemo, kako neprijetno je, kadar smo opečeni. Največkrat nas opeče po ramenih in zgornjem delu hrbta ter po obrazu. Posebej izpostavljeni so bolj »štrleči deli«, se pravi nos in ušesa. Pogosto so ljudje opečeni tudi po celem hrbtu in trebuhu, če so nezaščiteni ležali na soncu. Ljubiteljem jadranja se je tudi že zgodilo, da so ležali na barki v z nogami, naslonjenimi na ograjo in jih je opeklo po podplatih. Sonce pač obseva tisti del kože, ki se mu kaže. Težko bi rekli, katera opeklina glede na mesto, kjer nas je opeklo, je bolj neprijetna. Znano je, da opekline vseh vrst medicina deli na stopnje. Sončne opekline naj bi veljale za bolj blage, se pravi take, ki ne ogrožajo življenja kot, na primer, če je nekdo opečen v požaru ali nesreči. Vendar pa se motijo tisti, ki mislijo, da sončne opekline niso smrtno nevarne. Koža si poškodbe »zapomni« in jih »sešteva«. Najbolj nevarne so opekline, ki jih dobimo do 30. leta starosti. Zato je posebej pomembno, da so naši otroci poleti, tudi ko je zunaj oblačno, pošteno zaščiteni. Predvsem pa je treba vedeti, da zdravega sončenja ni. To velja tudi za solarije, ki so, žal, prav tako škodljivi. Vse raziskave, ki so bile delane v zadnjih desetih letih, so to dokazale. Škodljivi so namreč tudi UVA žarki, za katere so včasih mislili, da so neškodljivi, danes pa vemo, da prav tako povzročajo rakasta obolenja. Pri teh žarkih koža ne bo opečena, ampak bo dobila barvo. Pri B žarkih je ravno narobe, koža bo najprej opečena, potem pa obarvana. Vedeti je treba, da je vse to obrambna reakcija kože, kar velja tudi za porjavitev. UV žarki poškodujejo kožo, odziv na to poškodbo je zaščita, rjava barva. Mnogi ljudje mislijo, da je, če porjavijo brez opeklin, to varno sončenje. To je daleč od resnice. Če koža porjavi, pomeni, da je poškodovana. Pripravki z dovolj visokimi zaščitnimi faktorji ( vsaj 30 ali več) za zaščito pred sončnimi žarki nas sicer določen čas varujejo, vendar to ne pomeni, da če se namažemo s kremo, se lahko brez škode sončimo v nedogled.

aloe-vera-3Kaj storiti, kadar nas sonce vendarle opeče oziroma, če je opečen kdo od naših najbližjih. Najbolj bo pomagalo mazanje z gelom aloje vere. V zvezi z alojo vero smo v zadnjem času že veliko pisali, zato se omejimo le na učinkovanje na poškodovano oziroma opečeno kožo in na uporabo gela. Gel iz aloje vere (pomembno je, da je sto odstoten, kajti nekateri proizvodi vsebujejo komaj sledove izvlečka aloje vere) vsebuje snovi, ki dajejo prijeten občutek hlajenja na koži in za opečenega že to pomeni veliko olajšanje. Pomembno je tudi, da se namažemo čim prej oziroma takoj, ko opazimo, da je koža opečena. Dostikrat se zgodi, da opekline na začetku ne čutimo, še manj jo vidimo. Toda zvečer, ko pridemo v temnejši prostor, je pordelost kože očitna. Tudi če jo bomo namazali tedaj, bo pomagalo.

aloe-vera-2Gel iz aloje vere se za opekline v ljudskem zdravilstvu uporablja že od nekdaj. Verjetno je to tudi najbolj znana uporaba te rastline, čeprav ima še vrsto drugih, koristnih učinkov. Znanost je bila do aloje vere dolgo skeptična. Potem pa so v mnogih centrih po svetu delali raziskave, ki so potrdile učinkovitost, ki jim je zdaj niti medicina ne odreka več. Že samo na spletni enciklopediji Wikipedii boste našli več kot 60 navedkov različnih raziskav z alojo vero. Glavne učinkovine, ki pomagajo koži, so polisaharidi. Poleg vode in polisaharidov bomo v aloji veri našli tudi salicilno kislino, ki deluje blažilno, pomaga proti vnetju ter mehča povrhnjico kože. Poleg tega snovi iz gela aloje vere pomagajo tvoriti nove celice in s tem pospešujejo zdravljenje. Koži dajejo pomembna hranila za rast novega, zdravega tkiva. Poleg tega, da snovi iz gela zmanjšajo vnetje, tudi uničujejo bakterije, ki se rade naselijo na poškodovani koži in delajo dodatno škodo. Kot rečeno, je za opečenega verjetno najbolj dobrodošlo to, da gel aloje vere kožo hladi in s tem nudi takojšnje olajšanje. Obenem prepreči ali pa vsaj zmanjša nastajanje mehurjev (če gel nanesemo takoj). Gel iz aloje vere je za opekline zagotovo najboljša rešitev, zato je priporočljivo, da ga imamo vedno v torbi, tako kot kremo za sončenje. Koristil bo tudi pri manjših vrezninah, ker kožo varuje pred okužbami.

Gel iz aloje vere uporabljajo tudi pri nekaterih kožnih boleznih, na primer ekcemu, koristil bo tudi pri aknah. Ker kožo stalno vlaži, je dobrodošel celo pri bolnikih z luskavico. Deluje tudi proti glivicam, zato se priporoča za mazanje predelov, ki so jih glivice napadle. Nekatere raziskave so dokazale učinkovitost pri preprečevanju razmnoževanje bakterij iz vrst Streptococcus, Echericchia coli. Staphylococcus aureus in Shigella. Nekateri pa celo zatrjujejo, da gel aloje vere zadrži staranje kože.

Še enkrat je treba poudariti, da je treba pri odločanju o nakupu gela iz aloje vere paziti na vsebnost izvlečka iz aloje v posameznem izdelku. Včasih ima dodano še kakšno snov, ki nam bo koristila. Vendar je primarna prav vsebnost izvlečka aloje vere. Če je gel zelo tekoč, ga raje ne kupite. Pravi gel aloje vere je namreč gosto tekoč in nekoliko lepljiv, vendar pa ta občutek čez nekaj časa izgine.

Aloe vera gel z najdaljšo tradicijo – Fruit of the Earth.

aloe-vera-5 aloe-vera-4

Na voljo v lekarnah in specializiranih prodajalnh.

Izkoristite ugodnost 340g za ceno 170g!

hisa_zdravja_logo

Oglasno sporočilo


Sledite nam