fbpx

Olajšajte simptome atopijskega dermatitisa

Bolezni, Novice, Zanimivo, Zdravje otrok

Atopijski dermatitis je vnetje kože z občasnimi izbruhi, običajno se začne v zgodnjem otroštvu in je genskega izvora.

Atopijski dermatitis je vnetje kože z občasnimi izbruhi. Običajno se začne v zgodnjem otroštvu, v posameznih primerih že pred starostjo 6 mesecev. Po raziskavah se z atopijskim dermatitisom srečuje 2-5% odraslih in kar 10-20% otrok in dojenčkov. Otroci bolezen pogosto prerastejo, nekateri pa se z njo bojujejo vse življenje.

Znaki atopijskega dermatitisa

Atopijski dermatitis lahko prizadene katerikoli del kože, najpogosteje prizadeta območja pa so kožne gube, kot so notranji deli komolcev in zapestij, za koleni in okoli vratu, pri dojenčkih je to pogosto obraz. Značilna je izrazito suha koža, ki postane rdeča in vneta ter srbi. Srbenje vodi v neuspešno praskanje, to pa v poškodbo povrhnjice kože in širjenje izpuščajev. Poškodovan predel je zaradi praskanja ranljiv za okužbo z bakterijami, kar še dodatno ovira zdravljenje simptomov.

Vzroki za nastanek atopijskega dermatitisa

Vzroki za nastanek niso popolnoma znani, znano pa je, da na nastanek vpliva genska zasnova. Bolniki z atopijskim dermatitisom imajo pogosto v družini koga, ki trpi za eno od atopij (atopijskim dermatitisom, astmo, senenim nahodom). Vzroka za nastanek sta tudi okvara naravne barierne funkcije kože in okužba z bakterijo Staphylococcus aureus, kot dejavniki pa vplivajo prehrana, pretirana nega, onesnaženost okolja. Pogosto so prisotni kar vsi dejavniki. Zanimivo je, da se atopijski dermatitis lahko pojavi tudi samo kot posledica čustvenega stresa.

PR_clanek glava_712x342

Zdravljenje

Zdravila za atopijski dermatitis ni, z zdravljenjem zgolj blažimo oziroma lajšamo simptome. Kljub temu, da je lahko bolezen zelo moteča in vpliva ne le na telo, ampak tudi na razpoloženje, je mogoče s pravilno nego in higieno ter manjšimi ukrepi narediti veliko. Predvsem je pomembno, da vemo s kakšnimi težavami se srečujejo osebe z občutljivo ali problematično kožo, in kako lahko te težave vplivajo na njihovo okolje, družino in prijatelje.

Izredno pomembna je nega in zagotavljanje vlažnosti kože z negovalnimi kremami, vse bolj pogosta pa je tudi uporaba s srebrom prevlečenih oblačil, ki učinkovito zmanjšajo srbenje in s svojim antibakterijskim učinkom preprečujejo okužbe. Uporaba s srebrom prevlečenih oblačil v kombinaciji z negovalnimi kremami pospešuje proces zdravljenja na naraven način in pri tem zmanjšuje potrebo po kortikosteroidnih kremah.


Sledite nam