Odvisnež bo vedno našel izgovor

anonimni uporabnik, 24. marec 2017
Ostalo

Bodite močnejši, od vašega najmočnejšega izgovora! V zdravljenje vstopite odločeni premagati svojo zasvojenost.

Težko bi našli koga, čigar življenja se ni dotaknila odvisnost od alkohola ali drugih psihoaktivnih snovi. Lahko je to odvisnost družinskega člana, prijatelja ali vaša lastna odvisnost. Ta boj med človekom in boleznijo odvisnosti pogosto zaostrujejo različni dejavniki kot je lahko ekonomski status, občutje sramu, krivde, žalosti, obrambni mehanizmi kot sta zanikanje in racionalizacija …

Če se borite z odvisnostjo, niste sami. Pomoč vam je na voljo. Vprašajte pa se ali ste si do zdaj iskreno prizadevali poiskati pomoč ali se izgovarjate, da bi se izognili ukvarjanju s težavo? Poglejte, če vam kaj od spodaj napisanega zveni znano:

Preveč sramotno je, da bi cel svet vedel, da imam težave.

“Nočem, da bi ljudje šepetali za mojim hrbtom. Kaj si bodo mislili vsi v moji soseski in v službi, če začnem hoditi na srečanja AA ali se odpravim na zdravljenje? In potem, kaj če mi ne uspe? To bi jih zagotovo prepričalo, da sem zguba.”

Prvič, vaš problem ni skrivnost kakršna mislite da je. Verjetno se najbližji zavedajo vaše težave, če ste to pripravljeni priznati ali ne. Če boste rekli, da ste pripravljeni poiskati pomoč, bo njihov odziv bolj verjetneje olajšanje kot pa obsojanje ali nasprotovanje.

Drugič, recidiv se lahko zgodi vsakomur, ki poskuša okrevati zaradi odvisnosti in za to obstaja razlog: to je kronična, ponavljajoča se bolezen. Pomembno je, da greste na zdravljenje z zavedanjem, da bo vaš napredek lahko potekal z dvema korakoma naprej in enim nazaj. Ampak s strokovnim zdravljenjem, vašo predanostjo in podporo vaših bližnjih je okrevanje mogoče.

In nenazadnje, bojevanje z odvisnostjo, se nikakor ne enači s tem, da bi bili zguba. Odvisnost je bolezen in tisti, ki trpijo za njo si zaslužijo sočutje. Težko bi bilo najti koga, čigar življenja se na nek način ni dotaknila odvisnost.

Ne morem si privoščiti pomoči

“Že tako mi finančno ne gre najbolje. In moje zavarovanje je grozno. Kako naj si privoščim zdravljenje? In kaj bi rekla moja družina, če za to porabim naše prihranke? Mogoče bom nekega dne, ko bom na ”zeleni veji” spet premislil o tem. Ampak za zdaj, je to enostavno nemogoče.”

Koliko vas stane vaša zasvojenost? Koliko vas poleg stroškov snovi same, stane vaša uporaba snovi v času odsotnosti z dela in iz življenja? Koliko priložnosti ste zamudili na ta račun in koliko je z uporabo snovi povezanih zdravstvenih težav in poškodovanih odnosov?

Zdravljenja odvisnosti je v Sloveniji dostopno vsakomur. Svoj težko prislužen denar je za zdravljenje drugega lahko za koga boleče porabiti. Vendar ali bi odrekli družinskemu članu dostop do pomoči, ki potencialno lahko reši njegovo življenje, če bi imel bolezen kot je rak? Odvisnost je prav tako bolezen, in tisti, ki se borijo z njo si nič manj ne zaslužijo možnosti za rehabilitacijo. Vedite, da je porabljen denar za tiste, ki jim je mar za vas, majhna cena za vašo treznost, vključenost in eksistenco.

Trezno življenje je pretežko.

“Tega ne počnem, ker je zabavno. To počnem zato, da pridem čez dan. V življenju sem preživel veliko in to je edini način, ki ga poznam za obvladovanje stresa, zmešnjave v svoji glavi.”

Odvisnost se pogosto rodi iz travme ali težav duševnega zdravja kot sta depresija ali anksioznost. Uporaba psihoaktivnih snovi, najpogosteje alkohola lahko postane način za prikrivanje bolečine. V resnici to dodaja samo še dodatno plast na vaše težave. Poiščete program zdravljenja, ki obravnava vaše težave, saj vam lahko pomaga razumeti in se naučiti obvladovati kar se dogaja v ozadju vaše zasvojenosti. Ko bodo ta notranja vprašanja in težave naslovljene, se lahko začne učenje novih strategij soočanja in regulacije, da se vam ne bi bilo več potrebno obračati k drogam. Odvisnosti ni mogoče premagati izključno s prenehanjem uporabe. Okrevate lahko samo tako, da ustvarite novo življenje v katerem bo lažje ne uporabljati droge. Če ne ustvarite novega življenja vas bodo dejavniki, ki so vas pripeljali do bolezni kmalu ponovno ujeli.

Nimam problema.

“Rad se zadevam. To sem jaz, tak sem. Plačujem položnice, ne izostajam iz delovnega mesta. Obvladam kar se dogaja. Poleg tega trezen nisem zabaven.”

Pravite, da vam je všeč kar vam izbrana droga naredi. Ali to lahko pomeni tudi, da ste poskusili prenehati in vam ni uspelo, in tako zdaj opravičujete svojo uporabo. Ni problem, če v resnici niste želeli prenehati kajne?

Kar opisujete kot ”ni problem” lahko drugi okrog vas vidijo zelo drugače. Bi se vaša družina, partner ali šef strinjali, da obvladujete stvari? Ste zaradi vaše uporabe snovi imeli negativne posledice, zamudili priložnosti, dogodke in obveznosti? Ali se sami sebi zdite bolj simpatični, ko ste pod vplivom snovi? Zloraba psihoaktivnih snovi je lahko način za zakrivanje socialne negotovosti. Če si ne morete predstavljati, da bi bili na zabavi trezni, je to zato ker snovi povečajo zabavo ali ker vam je na ta način povezovanje z drugimi manj boleče? Iskren pogled na razloge zaradi katerih uporabljate snovi lahko pokaže na življenje, v katerem se ni treba zanašati na zlorabo snovi, za ceno njegovih radosti.

Nisem še dosegel dna.

“O.K. vem, da imam nekaj težav, ampak saj ni tako hudo, da bi obležal v kakšnem parku. Samo nisem še pripravljen na prejemanje pomoči. Če bo res treba jo bom. Poleg tega pa, v čem je smisel in kakšne možnosti imam, če nisem zavezan prenehanju?”

Čakanje na to, da boste dosegli dno je lahko življenjsko ogrožajoče. Ne mislite, da morate doživeti ”aha” moment preden lahko začnete uspešno okrevanje. Želja po spremembi ne rabi priti preden vstopite v program zdravljenja. Včasih zdravljenje samo pomaga priti do te želje. Raziskave so pokazale, da imajo ljudje, ki so naročeni na zdravljenje s strani sodišča prav tako dobre možnosti kot tisti, ki v proces zdravljenja vstopijo odločeni premagati svojo zasvojenost. Torej poiščite pomoč, skeptični če morate biti, ampak poiščite jo.

Bodite močnejši, od vašega najmočnejšega izgovora.

Vir: Začni znova

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,432
14.03.2024 ob 18:20
296,669
29.03.2024 ob 11:50
112,967
28.10.2022 ob 14:48
Preberi več

Več novic

New Report

Close