fbpx

Odkljukajte nosečniške tegobe

Zdravje in bolezni, Žensko zdravje

Zakaj je pomembno, da si nosečnica naredi nosečnost čim prijetnejšo?

O malenkosti, ki to sploh niso in nam lajšajo manj prijetne plati nosečnosti ter obenem pripravljajo na izpolnjujočo porodno izkušnjo, smo govorili z Damijano Medved, oblikovalko in koordinatorko programov Mamezofe ter predavateljico na Cityparkovih brezplačnih srečanjih mamic s strokovnjaki.

Zakaj je pomembno, da si nosečnica naredi nosečnost čim prijetnejšo?

Nosecnica-tbrinar

Foto: Tina Brinar

To je pomembno zato, da se tako lahko na prihod otroka v našo družino zares pripravimo, saj nam energije ne jemljejo različne telesne neprijetnosti. Marsikdaj namreč lahko že z majhnim trikom pomembno izboljšamo počutje. Obenem pa se je treba zavedati, da nosečnost traja omejeno obdobje, da je to zelo pomemben čas, ko naše telo opravlja veliko nalogo: snuje novo življenje. Ob tem zavedanju smo potem prizanesljivejše tudi do marsičesa, kar sicer ni najbolj prijetno.

Ena od takšnih neprijetnosti je pri velikem številu nosečnic otekanje nog, vsaj proti koncu nosečnosti. Kako si lahko pomagamo?

Eno od pomembnih navodil za nosečnost je, da premislimo, kaj je resnično vredno naše energije in časa in kaj ne tako zelo ter temu tudi prilagodimo svoje življenje. Noge namreč otekajo zaradi preutrujenosti; z višanjem nosečnosti se viša tudi teža, ki jo morajo nositi, zato velja biti prijazen do njih, posledično do sebe in seveda tudi do otroka. Priskrbimo si udobne čevlje in izkoristimo trenutke, ko imamo lahko noge dvignjene. Počivajmo!

Izognite se hemeroidom …

Pomembno je, da nosečnica je hrano, bogato z vlakninami, in pije veliko vode. To bo namreč pospešilo njeno prebavo in preprečilo zaprtje; tako se lahko hemeroidom celo izognemo. Sicer pa velja, da se izogibajte napenjanju med opravljanjem velike potrebe. Dejansko bi bilo za naše medenično dno bolje, da bi potrebo opravljali čepe in ne sede. Pomagamo si lahko tako, da pred straniščno školjko postavimo pručko in privzdignemo noge v »kvazi čepenje.«

Ne pustite, da vam noči krajšajo krči v nogah

V literaturi berem, da je razlog krčev pomanjkanje kalcija. Večji vnos kalcija je potreben tudi, da ohranimo zdrave zobe. Vendar moram priznati, da sem sama imela dobre izkušnje pri odpravljanju krčev z dodajanjem magnezija.

Če vas zagrabi krč, je prva pomoč ta, da raztegnete mišico. Najprej sicer zaboli, a ta bolečina hitro preneha, če pustite, da krč traja, pa tudi bolečina traja. Včasih, ko nas krč zagrabi med spanjem in nas prebudi, v prvem hipu ne vemo, kaj storiti, katero mišico raztegniti … takrat priporočam, da vstanemo in skoraj zagotovo bomo že s tem raztegnili pravo mišico.

Kako poskrbeti za mišice medeničnega dna in za ohlapnejše trebušne mišice?

Mišice medeničnega dna so zelo pomembne in marsikdaj jim ne posvečamo pozornosti, kot bi si jih zaslužile.

Zanje poskrbimo tako, da izvajamo t. i. Keglove vaje. Te lahko izvajamo kjerkoli in kadarkoli, v navado pa nam bodo prišle, če jih bomo pripeli na neko drugo dejavnost (npr. med gledanjem televizije, med likanjem, med umivanjem zob … ).

Navadimo se tudi, da stisnemo mišice vsakič, preden bi jih obremenili; npr. preden stisnemo sklopko v avtu, preden kaj dvignemo (pri dvigovanju bremen bodite še posebej previdne, da ne dvigate pretežkih stvari).

Tudi za ohlapnejše trebušne mišice obstajajo posebne vaje, ki lahko veliko pripomorejo za njihovo boljše stanje po porodu. Kakšne so te vaje ali če so za vas primerne in koristne, pa se je najbolje posvetovati s fizioterapevtko.

Ne pozabimo pa, da na mišice medeničnega dna in tudi trebušne mišice (ter poznejše morebitne težave) zelo vpliva tudi način poroda. Ležeč položaj je zagotovo najslabši, saj si pri iztisu prav nič ne moremo pomagati z gravitacijo, temveč je pritisk na medenično dno večji, kot bi bil v kakem drugem položaju.

Kako pravilno vstajati in dvigovati težje stvari, da si obvarujemo hrbtenico in tudi trebušne mišice, in zakaj je to tako pomembno?

Žensko telo ni namenjeno prenašanju težjih bremen. To je aksiom! Pri prenašanju težjih stvari si lahko pomagamo tako, da nesemo večkrat po malo. Bodimo tudi pozorne pri dvigovanju in dvigajmo z nogami in ne s hrbtenico (to pomeni, da namesto, da se sklonimo, da poberemo določeno stvar, počepnemo). Prav čas pričakovanja rojstva otroka je velikokrat tudi čas prenove doma, selitve … in ob takih dogodkih seveda še več priložnosti, da ta aksiom kršimo. Pri selitvi tako svetujem, da ve pripravite stvari v škatle, organizirate delo, pripravite prigrizek … nošenje pa prepustite drugim. To velja vedno, v nosečnosti pa še toliko bolj.

Ne pozabite tudi na pravilno vstajanje iz postelje, ki mora biti vedno z boka in nikoli iz hrbta. Tako si boste obvarovali hrbtenico, obenem pa tudi trebušne mišice.

Kako pregnati nosečniško slabost?

Po navadi je slabost prisotna samo v prvem trimesečju; to je že dobra novica. Ni pa vedno tako. Vsekakor se izogibajmo močnim vonjem in tudi hrani, ki nam ne ugaja (zdaj zagotovo ni priložnost za vljudno izpraznenje krožnika, tudi če nam hrana ne ugaja). Po navadi pomaga, da zjutraj jemo, včasih celo še preden vstanemo iz postelje, zato si ob postelji pripravimo kakšen kos prepečenca, ki ga bomo pogrizljali, še preden bomo vstali iz postelje. Pomaga tudi redno prehranjevanje. Same bomo ugotovile, kako pogosto to pomeni: 2 uri, 3 ure …

Meni je prav nosečnost pomagala, da sem osvojila zdrave prehranjevalne navade, saj sem prej zajtrk redno izpuščala, v nosečnosti pa sem končno ugotovila, kako bolje delujem, če zjutraj jem.

Ja, nosečnost je lahko tudi priložnost, da v svoj življenjski slog uvedemo zdrave navade; zdaj imamo resnično dober razlog za to. Super pa je, da te navade obdržimo tudi po rojstvu otroka.

Kako se odzvati na večjo utrujenost in zaspanost?

Hvala za to vprašanje. Zdi se mi pravzaprav temeljno, saj se mi zdi, da se s tem spopada veliko žensk. Predvsem z utrujenostjo. Tu bi rada položila na srce (vaše in vsa srca okrog vas:-)), da v nosečnosti opravljate nenadomestljivo delo. Vaše telo snuje življenje! Čez nekaj mesecev boste rodili popolno bitjece, ki je nastalo iz dveh celic. Normalno je, da ste ob tem velikem delu utrujene. Še posebej, če želite obdržati isto raven aktivnosti, kot ste jih imeli do nosečnosti in ste bile zelo aktivne. Zelo pomembno je, da sprejmete nosečnost v smislu, da ste bolj prizanesljive do sebe in se naučite poslušati svoje telo. Če je utrujeno, potrebujete počitek. Vem, marsikdaj je to lažje reči kot storiti, zato poskušajte storiti največ, kar v dani situaciji lahko.

Sama imam zelo lepe spomine na spanje v zgodnji nosečnosti; nikoli prej in nikoli pozneje nisem s tako lahkoto utonila v sen:-). Ja, nosečnica potrebuje več spanja. Zaspanost to samo potrjuje.

Zakaj je pomembno skrbeti za presredek že v nosečnosti oz. kako lahko zmanjšamo možnost raztrganin in epiziotomije?

DamijanaMedved

Damijana Medved

Marsikaj lahko za presredek storimo same že v času nosečnosti. Prva stvar je, da prilagodimo prehrano in iz nje izločimo sladkor in belo moko. Prehrana brez teh dveh stvari bo naredila tkivo presredka močnejše in prožnejše. Bodite tudi zelo pozorne na količino nožničnega izcedka (t. i. beli tok) – ta ne sme biti preobilen, saj naredi tkivo bolj prhko in bolj podvrženo poškodbam ter manj elastično.

Ob koncu nosečnosti sama svetujem tudi pitje čaja iz malinovih listov: po 37 tednu. Poleg naštetega lahko za elastičnost presredka poskrbite tudi z masažo in uporabo masažnega olja prav za presredek (tudi to ob koncu nosečnosti).

Svetujem tudi, da britje spolovila (če se vam zdi britje pomembno) opravite same pred porodom, saj britje neposredno pred iztisom naredi povrhnjico bolj podvrženo poškodbam.

In zakaj se je pomembno truditi za nepoškodovan presredek? Res, le zakaj, ko je še pred nekaj leti v Sloveniji veljalo, da epiziotomijo (prerez presredka) naredijo 54 % žensk (raziskava Porodnišnice za današnji čas, 2005). In bi tako pomislili, da je epiziotomija nekaj, kar očitno spada zraven, ter obenem ni nekaj, kar bi pomembno vplivalo na ženske. (Naj povem, da je priporočilo Svetovne zdravstvene organizacije 10–20 %. )

Na tem mestu bi rada poudarila, da je epiziotomija poseg, ki pomembno zaznamuje žensko in ja, posledično celo družino. Zagotovo okrne doživljanje prvih dni materinstva, mnoge pa pričujejo o posledicah, ki jih čutijo še leta: pri spolnih odnosih, pred poslabšanjem vremena … Zato poskrbite in naredite vse, kar je v vaši moči, da presredek ostane cel. Govorimo sicer v nosečnosti, vendar samo namig: zelo pomemben je seveda tudi porodni položaj – ležeč na hrbtu je pač najslabši.

Več o brezplačnih predavanjih za starše in nosečnice ter jogici za otroke in dojenčke si lahko preberete na facebook.com/otroskajogica in citypark.si.

Vabimo vas tudi naforum Nosečnost, kjer si lahko izmenjate mnenja in izkušnje na to temo.


Sledite nam