Odhodi iz otroške kardiologije

Obvestila

Težave z obravnavo otrok s prirojenimi srčnimi napakami so se v UKC Ljubljana začele že več kot pred desetletjem. Od takrat so jih skušali rešiti tako vodstva UKC Ljubljana kot tudi ministri za zdravje.  

Vodstvo UKC Ljubljana je seznanilo Ministrstvo za zdravje o razmerah in napovedanih odhodih zdravnikov na otroški kardiologiji. Zagotovili so, da kljub odpovedim zdravljenje otrok še vedno poteka varno, kar je najbolj pomembno. Zagotovili so tudi, da bo za varno obravnavo otrok poskrbljeno do 1. julija, ko bo začel delovati Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni (NIOS).

Ministrstvo za zdravje se od leta 2014 intenzivno ukvarja z reševanjem tega problema. Ministrstvo je po posvetovanjih s stroko in po pogovorih s starši otrok ugotovilo, da so težave tako kulminirale, da jih je nemogoče rešiti v okviru obstoječe organiziranosti. Zato je ministrstvo predlagalo ustanovitev samostojnega Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni.

Vlada je center s sklepom ustanovila 21. decembra lani, januarja pa za v.d. direktorice imenovala dr. Aleksandro Stjepanović Vračar. Javni zdravstveni zavod NIOS bo začel delovati 1. julija 2018. Danes je vlada imenovala tudi svoje predstavnike v svetu NIOS: To so: mednarodno priznani kirurg Igor D. Gregorič, ki vodi priprave za ustanovitev NIOS, Andrej Robida, dr. med in Tina Jamšek, vodja sektorja za dostopnost zdravstvenega varstva na Ministrstvu za zdravje.

Priprave za začetek delovanja NIOS potekajo intenzivno, izbrani so prostori v okviru UKC Ljubljana, določena je oprema, prav tako potekajo pogovori z domačimi in tujimi kirurgi, ki bodo delali v centru, in dogovori s tujimi centri o zagotavljanju strokovne podpore. Prav tako je v priprave za začetek delovanja NIOS-a vključeno tudi vodstvo UKC Ljubljana.

Na ministrstvu za zdravje soo v skrbi za dolgoročno zagotavljanje varne obravnave otrok s prirojenimi srčnimi napakami v preteklih letih večkrat pozvali tudi Zdravniško zbornico Slovenije, da v svojih vrstah spregovorijo tudi o profesionalnosti medsebojnih odnosov, ki nikoli ne bi smeli iti v škodo pacientov.

RSS Ustavi se!

 • Najboljše zdravilo za strah je bližina drugega
  Anka je imela diagnozo neozdravljive bolezni in čas njenega odhoda se je nezadržno približeval. S tem pa je rastel tudi njen strah.
 • Kako sem se in se soočam s svojimi strahovi
  Z znanjem za življenje in vsakodnevnim delom na sebi sem se uspela osvoboditi tudi največjih frustracij in strahov
 • Vonj oceana, nežen vetrič in mir – 5-minutni odklop
  V mnogih literaturah je stresni odgovor zložen v predalčke – stopnja ena, dva, tri itd. Vendar to je le teoretična interpretacija stresnih reakcij, ki pa se od posameznika do posameznika razlikuje.
 • C4
  Takratna izguba službe in nenadna smrt očeta so me pretresli do temeljev. V vrtincu zame že tako prehitrega življenjskega tempa, ki me je pogoltnil, in dodatnega šoka nisem mogla več dihati ...
 • Potlačen strah nezavedno prenašamo na potomce
  Zavedanje širšega družinskega konteksta vzorca potlačenja strahu nam daje možnost notranje biološke in psihološke osvoboditve ter omogoča, da potlačenega strahu ne prenašamo na naslednje potomce.