fbpx

Zdrava in odgovorna spolnost

Družina, Odnosi, Zanimivo

Spolnost je izredno močna pozitivna sila, vendar le, če je doživljanje spolnosti povezano s pozitivnimi čustvi.

Spolnost je vse, kar je povezano z doživljanjem samega sebe kot spolnega bitja. Spolnost je zasebna stvar vsakega posameznika in jo vsak zase doživlja na svoj način. Za nekoga je spolnost tesno povezana s čustvi, za drugega je lahko užitek in rekreacija, za tretjega pa morda le razmnoževanje.

Vsak po svoje čuti svojo spolnost in vsak jo doživlja na svoj način. Odnos do spolnosti se začne oblikovati že v zgodnjih letih, najbolj opazno pa v obdobju pubertete, v obdobju najhitrejšega spolnega in telesnega dozorevanja. Vsekakor je doživljanje spolnosti najburnejše pri mladostnikih, ki prestopajo iz sveta otroštva v svet odraslih.

Ljubezen, spolnost, spolni odnos

Pri oblikovanju svoje spolne identitete se mladostniki soočijo s postavljanjem meja lastne identitete, zaznavanjem meja drugih ljudi in z medsebojno privlačnostjo. Zaljubljenost in tesnejši intimni stiki so del osebnostnega dozorevanja mladih. Mladi si predvsem želijo priznanja vrednosti, predvsem pa doživetje in potrditev občutka, da jih oseba, v katero so zaljubljeni, sprejema. V spolnosti iščejo predvsem nežnost, pozornost, varnost in izkazujejo naklonjenost. Spolnost pa seveda ni samo spolni odnos, prav tako pa ljubezen do drugega lahko izkazujemo tudi drugače, ne le s spolnimi odnosi. Mladi lahko naklonjenost in ljubezen pokažejo tako, da z ljubljenim počnejo skupne stvari (poslušanje glasbe, šport, ples, zabava, …), z objemi, poljubi in z nežnostjo, pozornostjo. Za spolne odnose pa naj se odločijo šele takrat, ko so pripravljeni prevzeti odgovornost za morebitne neželene posledice spolnih odnosov oz. ko so jih sposobni preprečiti, tako da lahko pozitivno doživljajo spolne odnose.

Spolnost je izredno močna pozitivna sila, vendar le, če je doživljanje spolnosti povezano s pozitivnimi čustvi – veseljem in zadovoljstvom – in ne s strahom, krivdo. Zato je prav, da je spolnost zdrava.

par spolnost

Kaj je zdrava spolnost? Zdrava je takšna spolnost, ki nam pomaga uživati pozitivne strani spolnosti. Do zdrave spolnosti pridemo le tako, če poznamo tudi njene slabe strani in poti, kako se slabim stvarem izognemo. Katere so slabe strani spolnosti? Največ nevarnosti je povezano s spolnimi odnosi. Prav je, da mladi vedo, kakšno tveganje lahko prinesejo spolni odnosi in da že v naprej vedo, kako bodo ravnali, ko se bodo odločili za ta korak. Zavedati se morajo, da ob spolnih odnosih lahko pride do neželene nosečnosti ali pa do okužbe s spolno prenosljivimi boleznimi, zaradi katerih se kasneje lahko pojavi neplodnost, aids ali rak na materničnem vratu ali penisu. Odločitev za spolni odnos naj bo premišljena tako, da se mladi ob tem zavarujejo z zanesljivo kontracepcijsko metodo za preprečevanje zanositve (tabletke, kondom) in da se zaščitijo pred prenosom spolno prenosljivih bolezni (kondom).

Spolno vedenje mladostnikov

Kakšno pa je spolno življenje mladostnikov? V nedavni obsežni raziskavi med slovenskimi srednješolci smo ugotovili (povprečna starost srednješolcev je bila 17 let), da so skoraj vsi slovenski srednješolci že bili zaljubljeni. Zmenek je že imelo osem izmed desetih srednješolcev, poljubljalo se je sedem izmed desetih srednješolcev, božalo pa šest izmed desetih srednješolcev. Petting (ljubkovanje prek obleke) je izkusilo 43 % srednješolcev, spolne odnose je že imelo 38 % vseh srednješolcev.

V starosti 16 let je imelo spolne odnose 20 % srednješolcev in srednješolk, pri sedemnajstih letih 32 %, pri osemnajstih letih 44 % ter pri devetnajstih letih 55 %. Več kot polovica slovenskih osemnajstletnikov še ni imela spolnih odnosov.

Mladi se za prvi spolni odnos odločijo največkrat zaradi ljubezni, naključja in radovednosti. Redkeje se za prvi spolni odnos odločijo zaradi občutka odraslosti, želje, da je “to” čimprej za njimi, vpliva alkohola ali drog ali zaradi drugih razlogov. Kljub temu mladi menijo, da bi morala kot najustreznejši motiv za spolne odnose prevladati ljubezen. Imajo izoblikovana stališča o ljubezni kot najprimernejšemu razlogu za prvi spolni odnos, v realnem življenju pa se kljub temu ne uspejo obnašati v skladu s svojimi prepričanji, saj jih skoraj polovica vstopa v spolno življenje manj premišljeno, zaradi naključja, radovednosti in drugih razlogov.

V razvitih deželah ugotavljajo, da današnji mladostniki pogosteje povezujejo spolnost z ljubeznijo kot mladostniki v 70. letih, v obdobju seksualne revolucije. Seksualna revolucija je detabuizirala spolnost, pogovori o spolnosti so postali bolj odprti. V osemdesetih letih smo se zaradi aidsa začeli odkrito pogovarjati tudi o odgovorni spolnosti. Tako je seksualna revolucija 60. in 70. let prešla v 90. letih v seksualno evolucijo, ki večini mladostnikov odpira pot k zdravi in odgovorni spolnosti.

“Vsi vemo, da je seks edina pot do tega, da lahko na svet prijokajo nove Slovenčice in Slovenčki. Lahko bi rekli: nujno zlo. Ali pa tudi ne. Kdo bi vedel? In ravno zato, ker smo pubertetniki radovedni in želimo vsako stvar spoznati natančno, se mnogi spuščajo v spolno življenje. Potem se pa zgovarjajo, češ da mami pa oči pa lahko, jaz pa ne. Hej – stop! Spomni se, koliko si star (in koliko sta stara mami in oči) in koliko življenja imaš še pred sabo! Saj svoji punci ali pa fantu lahko pokažeš tudi drugače, da ga/jo imaš rad. (Skrivnost za fante: punce “padamo” na rožice in plišaste igrače, otrok si pa še ne želimo nakopati na glavo.) P.s.: Uživajmo mladost in čim pozneje v svet odraslih, ker čisto gotovo ni tako odštekan kot najstniška leta.”

Mojca, 14 let

kontracepcija

Kontracepcija

Edini način, da se izognemo neželeni nosečnosti in spolnim boleznim, je redna uporaba kontracepcije. Mladi lahko izbirajo med nekaj vrstami kontracepcije. Najbolj primerni metodi sta kontracepcijska tableta in kondom.

Kontracepcijske tablete so ena izmed najbolj učinkovitih metod kontracepcije, saj je zaščita bistveno večja kot pri uporabi kondoma. Najbolj primerna in odgovorna odločitev je, da se dekle posvetuje o uporabi tabletk z ginekologom že pred prvim spolnim odnosom. Ginekološki pregled v teh primerih ni potreben. Za zaščito pred spolnimi boleznimi je najprimernejši kondom, ki ga je potrebno uporabljati vedno, ob vsakem spolnem odnosu. Tisti najbolj odgovorni mladostniki pa ob spolnih odnosih uporabljajo hkrati kontracepcijske tabletke in kondom.

Mladi imajo pravico, da se odločijo (tudi v spolnosti) in za svoje odločitve odgovarjajo. Vedno imajo pravico reči “NE” in tudi dolžnost, da vodijo svojo pot, saj se lahko le sami izognejo neprijetnostim! Odločitev za uporabo kontracepcije in zaščite pred spolno prenosljivimi boleznimi kondom ne bo znak nezaupanja, ampak znak skrbi in odgovornosti za sebe ter svoje telesno in duševno zdravje.

“Seks in vse, kar je povezano s spolnostjo, je za najstnike vedno aktualna tema. Okoli 12. leta se po navadi navezuje na bolj ali manj bedaste šale, z leti in dozorevanjem pa postajajo pogovori o tem resnejši, dokler udeleženci pogovorov drug za drugim tega res ne izkusijo.
Kdaj je torej pravi čas za spolnost? Menim, da je to zelo odvisno od posameznika. Vsak si pač postavi svoje moralne meje, konec koncev pa si vsi ljudje pri enaki starosti še zdaleč niso enako zreli. Ker sta za izgubo nedolžnosti pač potrebna vsaj dva, je pomembno, da si to oba tudi zares želita. Seveda ni nujno, da se ljubita iz dna srca in se v kratkem mislita poročiti, nujna pa je ljubezenska strast, četudi minljiva. Prav tako ne smeta preveč pričakovati, kajti stvari, ki jih počnemo prvič, po navadi ne uspejo najbolje. Vse preveč je namreč punc, ki se vdajo želji, po navadi starejšega tipa, po možnosti pa se ga zraven še napijejo ali se “zadanejo”.
Seks in sploh vse oblike spolnosti, ki so vse preveč skomercializirane, so stvari, ki bi jih morali jemati odgovorneje, bolj odprto in bolj strpno. Tako bi v njih lahko tudi veliko bolj uživali.”

Vid 15 let

Vir: Revija Za srce
 Po izboru uredništva

Sledite nam