fbpx

Odgovarjamo na vprašanja o raku dojk

Bolezni, Človeško telo, Žensko zdravje

Vsaka oblika raka poteka drugače, z različno hitrostjo rasti in širjenja. Ista vrsta raka pri različnih ženskah ne poteka enako, temveč lahko tudi popolnoma drugače. Zato mora biti vsaka ženska deležna posebne pozornosti, edukacije in pomoči.

Večina celic v našem telesu lahko raste, se množi in deli. Te lastnosti so zelo pomembne za normalno delovanje organizma, ker omogočajo nadomeščanje predhodno odmrlih celic z novonastalimi. V normalnih razmerah so ti procesi strogo genetsko nadzorovani, nekateri genetski ali okoljski dejavniki pa lahko sprožijo nenadzorovano razmnoževanje celic in nastanek tumorjev. Ti pritiskajo na bližnje zdrave celice in tkiva ter onemogočajo opravljanje njihovih funkcij. Tumorska masa se lahko razširi tudi na oddaljene dele telesa. Takrat govorimo o metastatski obliki raka, ki jo je težje zdraviti. Rak dojk je ena najpogostejših malignih bolezni žensk v razvitem svetu.

 

Kakšna je razlika med benignim in malignim tumorjem dojk?

Benigni tumor rase mnogo počasneje od malignega in je lokalno omejen, medtem ko se maligni hitro vrašča v okolno zdravo tkivo. Poleg tega se maligni tumor rad vrašča tudi v krvne in limfne žile in se širi v druge dele telesa, zaradi česar je zelo agresiven. Maligni tumor je zato zelo težko popolnoma odstraniti.

 

Kateri so najpogostejši dejavniki tveganja za nastanek raka dojk?

Med najpogostejše dejavnike tveganja spadajo genetska predispozicija, prisotnost raka dojk v družini, pozna nosečnost in kratkotrajno dojenje. Raziskave kažejo, da je tveganje za razvoj raka dojk pri ženskah, ki so prvega otroka rodile pred 25. letom starosti, dvakrat nižje, pa tudi dojenje, ki traja več kot leto dni, manjša tveganje za nastanek te bolezni. Dolgotrajno uživanje hormonskih nadomestkov (dlje kot pet let) povečuje tveganje za obolelost. Med dejavniki tveganja je tudi višja starost, vendar pa to ni pravilo, saj lahko za rakom dojk zbolijo tudi mlade ženske.

 

Lahko z izogibanjem dejavnikom tveganja preprečimo nastanek raka dojk?

Dokazano je, da je pri ženskah, pri katerih so prisotni dejavniki tveganja, verjetnost nastanka raka dojk večja. Izogibanje dejavnikom tveganja sicer ne pomeni, da ne boste zboleli za to boleznijo, pomeni pa, da boste imeli, če zbolite, več možnosti za uspešno zdravljenje.

 

Lahko rak katerega drugega organa sproži razvoj raka dojk?

Na žalost lahko. Raziskave kažejo, da je tveganje za raka dojk pri ženskah, ki so prebolele endometrialni karcinom ali raka jajčnikov, dvakrat večje.

 

Kateri so prvi simptomi raka dojk?

Začetni stadij raka dojk ima malo opaznih simptomov. Najpogosteje gre za vozel ali zatrdlino v dojki ali pod pazduho, za občutljivost dojke in spremembe na bradavici.

 

Ali rak dojk boli?

Bolečina v dojki za raka dojk ni značilna, vendar se je o tem dobro prepričati in obenem preveriti, ali gre za kakšno drugo resno bolezen, zato je ob bolečinah v prsih najbolje obiskati zdravnika.

 

Ali dolžina reproduktivne dobe vpliva na nastanek raka dojk?

Da. Raziskave so pokazale, da je tveganje za nastanek raka dojk večje pri ženskah, ki so dobile prvo menstruacijo pred dvanajstim letom, in pri tistih, ki so vstopile v menopavzo po 55. letu starosti.

Je rak dojk povezan z jemanjem oralne kontracepcije?

Predsednica slovenskega združenja za boj proti raku dojk Europa Donna prim. Mojca Senčar, dr. med., odgovarja, da ”kontracepcijske tablete nekoliko zvišajo možnost obolenja za rakom dojk. Strokovnjaki priporočajo redne ginekološke preglede vseh žensk, ki jemljejo kontracepcijske tablete, prav tako redno mesečno samopregledovanje”. Prav tako svetuje, da ženske po desetih letih rednega jemanja kontracepcijskih tablet začasno prekinejo to kontracepcijo, saj v obdobju prekinitve povečana ogroženost izzveni.

 

Kdaj je treba začeti s samopregledovanjem dojk?

Čeprav tveganje za rak dojk s starostjo narašča, je samopregledovanje priporočljivo že od mladih let. Tako ženske spoznajo svoje prsi in lažje opazijo abnormalne spremembe. Ker skozi menstrualni cikel v dojkah prihaja do raznih sprememb, je treba samopregled izvesti med šestim in desetim dnevom cikla, saj so takrat najmanj napete. Treba je poudariti, da samopregledovanje dojk ne zagotavlja zgodnjega odkrivanja raka dojk, saj manjših vozlov pri tem ne zatipamo.

 

Je mamografija stoodstotno zanesljiva metoda zgodnjega odkrivanja raka dojk?

Ne. Nobena metoda ni popolna. Če mamografski pregled pokaže prisotnost tvorb v dojki, je treba opraviti še druge preiskave, kot so biopsija, citološke punkcije, ultrazvočni pregled in magnetna resonanca. S tem natančno potrdimo, ali gre za maligni tumor ali ne.

 

Lahko ženska sama zaprosi za mamografijo?

Mamografija je danes del nacionalnega presejalnega programa za zgodnje odkrivanje raka dojk (DORA) in se zaradi specifične sestave tkiva dojke priporoča vsem ženskam, starejšim od 50 let. Pregled se lahko na zahtevo pacientke in priporočilo splošnega zdravnika opravi tudi prej, če so prisotni simptomi, ki kažejo na možnost tega obolenja.

 

Kateri načini zdravljenja raka dojk so danes na voljo?

Zdravljenje se običajno začne s kirurško operacijo, glede na stadij in obliko raka pa se uporabljajo tudi kemoterapija, obsevanje, biološka in hormonska terapija.

 

Je rak dojk popolnoma ozdravljiv, če ga pravočasno odkrijemo?

Zdravniki ocenjujejo, da lahko ozdravi nad 90 odstotkov žensk z rakom dojke, če je ta dovolj zgodaj diagnosticiran in ustrezno zdravljen. Zato se izobražujte, bodite pozorni na znake, ki vam jih pošilja vaše telo, in se odzovite vabilu na mamografijo v okviru nacionalnega programa za zgodnje odkrivanje raka dojk.

 

Foto: Pexels, Pixabay

 


Sledite nam