fbpx

Odbit kredit: 2 leti brez obresti!

Življenjski slog

Si za kredit s padajočo obrestno mero?

Toliko želja imam, ki bi si jih želela izpolniti, a kaj, ko mi, kot vsem drugim, roke vedno zaveže mesečni dohodek, ki pa ga za vse želje ni nikoli dovolj. Prijateljica, ki je komitentka v Gorenjski banki me je opozorila, da si lahko sedaj brez skrbi uresničim marsikatero željo, od nakupa nove garderobe in počitnic, do trajnejših dobrin, kot sta nakup novega avta ali prenova stanovanja.

Tisto, kar me je v njeni pripovedi najbolj privabilo, je bilo, da gre za prvi kredit na našem trgu, pri katerem se v času rednega odplačevanja pogodbeno znižuje obrestna mera in s tem tudi mesečna obveznost. Zadnji dve leti lahko obrestna mera pade na 0, da, nič odstotkov!

Padajoča obrestna mera? Uh, sliši se tako dobro, da se zdi komaj resnično, pa vendar zapisano drži. Kar me je najbolj razveselilo, pa je, da t.i. ‘Odbit kredit’ v Gorenjski banki odobrijo tudi nekomitentom in to brez dodatnih zavez. V primeru popolne dokumentacije mi bodo posojilo odobrili celo že v roku enega dneva. Znesek kredita mi bodo nakazali na osebni račun, lahko pa se dogovorimo tudi za namensko porabo.

Kredit s padajočo obrestno mero

Tako me je prijateljica po naključju seznanila s prvim kreditom na našem bančnem trgu, pri katerem se mi v času rednega odplačevanja pogodbeno znižuje obrestna mera (OM) in s tem tudi mesečna obveznost. Zadnje dve leti lahko torej OM pade celo na nič odstotkov.

Natančneje sem si ogledala razpredelnico, ki mi jo je pokazala prijateljica. Po kakšni obrestni meri ter s kakšnimi anuitetami bi morala odplačevati, če bi si recimo izposodila od Gorenjske banke 15.000 evrov za nakup novega avtomobila. Izračunali so mi primer kredita za 15 tisoč evrov na 8-letno dobo odplačevanja, ki je zavarovan s poroštvom.

Sama sem hitro ugotovila, da posebnih razlik med komitentom in nekomitentom ni, višji sta le EOM in povprečna obrestna mera, odvisna tudi od namenske porabe. A kot nekomitenta me kredit na koncu vseeno stane 640,66 evrov več, kot pa komitenta Gorenjske banke. V vsakem primeru se splača biti njihov komitent, zato bom pred najetjem kredita zanesljivo razmislila o spremembi banke. Navsezadnje si z razliko dobrih 640 evrov lahko kupim čudovito dizajnersko torbico znanega oblikovalca! Vzeti kredit bom zavarovala s porokom, s plačilom zavarovalne premije pri zavarovalnici ali s kakšno od drugih oblik zavarovanja, ki jih bomo dorekli z bančnim svetovalcem, ki mi ga bodo dodelili v Gorenjski banki.

Nagrada za skrbne in redne plačnike

Odbit kredit je potrošniški kredit, kjer se v primeru rednega odplačevanja mesečnih obveznosti obrestna mera na vsaki dve leti leti znižuje in zadnji dve leti celo pade na 0,0 odstotka. Tako Gorenjska banka nagradi komitentovo ali pač nekomitentovo redno odplačevanje mesečnih obveznosti – z znižanjem obrestne mere na vsaki 2 leti. In kaj bi se zgodilo, to omenjam zgolj hipotetično, saj sama zagotovo ne spadam med ljudi, ki ne plačujejo redno svojih obveznosti, če kreditojemalec kredita ne bi odplačeval v skladu s pogodbo? V tem primeru bi se mu obrestna mera vrnila na izhodiščno. Skratka, nič nagrade, ampak čisto običajen kredit…

Odbit kredit je zakon, tako zdaj tudi sama svetujem in širim dobro izkušnjo naprej prijateljicam ter prijateljem, ki imajo še kakšno neuresničeno željo, želijo adaptirati stanovanje ali končno zamenjati zastareli vozni park z novim jeklenim konjičkom. Ko slišijo pridevnik ‘odbit’, najprej mislijo, da gre za nekaj res odbitega in norega, a le, dokler jim ne pokažem zgornje razpredelnice in potem sami ugotovijo, kakšno ‘odbitost’ semi mela v mislih. Na koncu pa se vsi strinjamo, da je ponudba za naše razmere res ‘odbita’ in to zgolj v pozitivnem smislu. Le kdo ne bi z veseljem najel odbitega kredita pri banki, ki razmišlja drugače, širše, bolj vizionarsko in zanesljive ter zveste plačnike na koncu odplačevanja kredita celo nagradi z ničelno obrestno mero?

Kako sem prišla do odbitega kredita?

Komitent mora zgolj obiskati najbližjo poslovalnico in s seboj prinesti potrebno dokumentacijo, v roku enega dneva že prejme sredstva na svoj osebni račun. Potrebuje veljaven osebni dokument s sliko, potrdilo delodajalca o zaposlitvi, dokumentacijo za ugotavljanje odplačilne sposobnosti kreditojemalca, to so zadnje 3 plačilne liste (zaposleni) ali potrdilo o izplačilu pokojnine ZPIZ (upokojenci).

Izpisek prometa iz TRR za zadnje 3 mesece potrebujejo nekomitenti, zaposleni v velikih podjetjih in v javnih ustanovah, za zadnjih 6  mesecev pa nekomitenti, zaposleni v malih in srednjih podjetjih. Prav tako za nekomitente veljajo enaki pogoji, obrestno mero pa si lahko, kot sem že omenila, znižajo tako, da odprejo račun pri Gorenjski banki. In to je bil moj prvi korak do ne le ene, ampak celo dveh uresničenih želja!


Sledite nam