fbpx

Od spočetja do otroka – Priprave na zanositev

Človeško telo, Novice, Zanimivo, Zdravje otrok, Žensko zdravje, Življenjski slog

Zanositev je edinstveno obdobje v življenju vsake ženske, zato naj bo spontano in sproščeno.

Odločitev in načrtovanje otroka je eden od največjih življenjskih prelomnic in skupna odločitev para. Nekateri pari se za svojega potomca odločijo spontano, nekateri pa po tehtnem premisleku in načrtovanju. Načrtovanje povečanja družine velikokrat zahteva tudi spremembe življenjskih in prehranskih navad ter fizične in psihične kondicije, ki so ključni dejavniki za uspešen začetek, potek in zaključek nosečnosti.

Skrb za zanositev in zdravje ploda se začne že pred otrokovim spočetjem. Če zanositev načrtujete pa si s tem lahko povečate možnosti za čimprejšnjo zanositev.

Zdrava in uravnotežena prehrana

Pomembno je, da ste pozorni na zdravo in uravnoteženo prehrano, saj vse kar jeste in pijete lahko vpliva na plodnost in samo zanositev. Jejte zdravo, čim manj predelano in raznoliko hrano, če je mogoče lokalno pridelano, s katero telesu zagotovite hranilne snovi za zdrav potek nosečnosti. Obroki naj vsebujejo čim več sveže zelenjave in sadja, kakovostnih beljakovin, polnozrnatih žit in čim manj maščob. Izogibajte se hitri, predelani in ocvrti hrani ter zmanjšajte vnos sladkorja.

V času načrtovanja zanositve je priporočljivo uživati tudi dovolj železa (zelena zelenjava, suho sadje, jagodičevje, perutnina, temno rdeče meso, ribe), saj lahko pomanjkanje železa prispeva k težavam z ovulacijo, kar pomeni težjo zanositev.

Pozorni bodite tudi na zadosten vnos tekočine, najboljše vode.

Redno gibanje

Redna telesna vadba izboljša fizično pripravljenost in ohranjanje zdrave telesne teže. Če ste fizično aktivni pred zanositvijo, se boste lažje spoprijeli z morebitnimi težavami, ki se lahko pojavijo v času nosečnosti. Znano je, da z gibanjem odpravljate tudi stres, ki je lahko negativno vpliva na zanositev. Čezmerna telesna teža med nosečnostjo lahko vpliva na povišanje krvnega tlaka in nosečniško sladkorno bolezen.

Ste vedeli?   V obdobju 2005–2007 je kar 40 % porodnic v nosečnosti pridobilo več kot 15 kg telesne teže, večinoma mlajše.

Ovulacija

Poznavanje svojega telesa in spremljanje menstrualnega ciklusa lahko zelo pomaga pri načrtovanju nosečnosti, saj tako približno veste tudi, kdaj so vaši najbolj plodni dnevi. Če veste, kako dolgi so vaši ciklusi (redni na 28 dni) in prepoznate spremembe in znake za ovulacijo, lahko določite, kdaj je najugodnejši čas za zanositev. Za večino žensk je najbolj optimalen čas za oploditev okoli 14. dneva od prvega dne menstruacije. Če se cikel podaljša za nekaj dni, se zamakne tudi ovulacija. Vendar ni vse odvisno samo od dneva ovulacije, pomembna je tudi kakovost semenske tekočine ter splet drugih okoliščin.

Ste vedeli?   Med ovulacijo imejte spolne odnose na vsakih 48 ur. Pogostejši odnosi niso primerni, semenska tekočina pa se bo tako okrepila. Jajčece je zmožno oploditve v roku petih dni. Semenska tekočina pa v ženskem organizmu lahko preživi do tri dni, tako je v tem času možna tudi oploditev.

Plodnost napovedujejo rahlo povišana telesna ali bazalna temperatura, prisotnost sluzi in višji položaj materničnega vratu. V zadnjem času pa je na voljo tudi veliko testov za ovulacijo, ki lahko z različnimi metodami dodatno pomagajo določiti najbolj plodne dneve.

Redni spolni odnosi

Prvi mesec po odločitvi za povečanje družine je vse razburljivo. Načrtovani spolni odnosi so še razburljivi in oba partnerja sta v veselem pričakovanju in upanju, da sodita med 20 odstotkov parov, ki spočnejo otroka v prvem mesecu. Če ne pride do zanositve v prvem mesecu, pa navdušenje kmalu izzveni in se spremeni v zaskrbljenost in stresne situacije. Stres je eden od pomembnejših dejavnikov, ki lahko ovirajo zanositev, še posebej, če traja dlje kot pričakovano.

Redni spolni odnosi na dva do tri dni povečajo možnosti za zanositev, saj tako zagotovo »ujamete« plodne dni. Največja verjetnost za zanositev je, če imate spolni odnos v približno enem dnevu do ovulacije.

Partnerja pa se zavedajta, da ob velikem trudu in poskušanju zanositve, vajini spolni odnosi ne postanejo zoprna rutina in breme.

V času načrtovanja zanositve je priporočljivo, da se izogibate vlažilnim gelom, ki ne vplivajo dobro na semenčice in jajčeca.

Ste vedeli?   Za zanositev so sicer spolni odnosi ključnega pomena, pomembno pa je, da se spremenite tudi slabe navade (kajenje, alkohol, ponočevanje, uživanje nedovoljenih substanc).

Prenehajte s kajenjem, omejite uživanje alkohola in kave

Nezdrav življenjski slog ženske (kajenje, alkohol, kofein) ima pomemben vpliv na zdravje ženske in  ploda ter izid nosečnosti tako pri materi kot pri plodu, saj se poveča tveganje za razvoj mnogih bolezni.

Kajenje je razvada, ki zelo negativno vpliva na zanositev in precej zmanjša možnosti zanositve. Pri ženskah zmanjša plodnost za tretjino, pri moškem pa upočasni proizvodnjo, kakovost in hitrost semenčic. Hkrati pa ima zelo slab vpliv na zdravje in razvoj nerojenega otroka. Škodljivo je tudi posredno kajenje. Pri kadilcih je večje tveganje za splav ali prezgodnje rojstvo, pri njihovih otrocih pa obstaja večje tveganje za nizko porodno težo, sindrom nenadne smrti dojenčka (SIDS) in težave z dihanjem v prvih 6 mesecih življenja.

Ste vedeli?   Raziskave so pokazale, da se v primeru, če ste kadilec, čas za zanositev podaljša povprečno za dva meseca. Če sta kadilca oba partnerja, je ta čas še daljši.

Z načrtovanjem zanositve popolnoma prenehajte uživati alkohol in se ga izogibajte ali pa ga vsaj čim bolj omejite. Tudi moški naj zmanjša količino zaužitega alkohola, saj lahko le-ta vpliva na kakovost semenčic.

Zmanjšajte ali opustite dnevne količine kofeina, saj prevelike količine lahko negativno vplivajo na plodnost, tudi moškega.

Ob načrtovanju nosečnosti se pogovorite z ginekologom

Posvet z ginekologom morda ne bo odveč že na začetku načrtovanja družine.

Če par v enem letu ne spočne otroka, ginekolog opravi preglede in teste za morebitne težave z neplodnostjo ali hormonsko neravnovesje.

Če torej načrtujete zanositev, se posvetujte z osebnim zdravnikom, v primeru, da obstajajo ovire na poti do zanositve ali imate kakšne dlje časa trajajoče zdravstvene težave, da se lahko opravijo potrebni testi in cepljenja. Dodatno obravnavo boste potrebovali, če jemljete zdravila in/ali ste bolni.

Ste vedeli?   Povprečna starost ženske ob rojstvu otroka je v zadnjih desetih letih zrasla za več kot dve leti in je dosegla že 30 let.

Sprostite se

Načrtovanja nosečnosti se nekateri pari lotijo kot projekta, kar povzroča stresne občutke obveze in pritiska in ne zabavne in spontane dogodivščine ustvarjanja družine.

Stres lahko resno vpliva na poželenje in količino spolnih odnosov. Hujši stres pa lahko povzroči zmanjšano nastajanje semenčic, kar pomeni manj verjetnosti za zanositev. Bodite sproščeni tako v postelji kot v vsakdanjem življenju. Vsako obremenjevanje in spraševanje, zakaj še niste zanosili, je v prvih mesecih popolnoma odveč.

Prizadevajte si, da vsak dan najdete trenutke časa zase in za sproščanje. Pomirjujoče lahko delujejo blagodejne masaže, nekaj minut meditacije ali joge, ali pa dobra knjiga.

Folno kislino uživajte dnevno

Svoje telo pripravite na nosečnost, tako da že pred zanositvijo jemljete vse potrebne vitamine in minerale, priporočljivo je tudi redno jemanje folne kisline.

Folna kislina prepreči, da bi se otrok rodil z okvaro nevralne cevi, ki povezuje hrbtenico in možgane. Svojemu organizmu zagotovite dovolj folne kisline že pred spočetjem, kar je osnova za zdravo rast in razvoj vašega malčka.

Največ folne kisline vsebuje zeleno-listnata zelenjava kot so špinača, brokoli, avokado, šparglji, pomaranče, visoko vsebnost pa ima tudi leča ter fižol.

Zdrav življenjski slog

Morda se zdi samoumevno, vendar se vse premalo zavedamo, da je za zanositev potreben zdrav, močen imunski sistem in dobro delujoč organizem, kar je najbolj optimalno okolje tudi za zdrav potek nosečnosti.

Pred zanositvijo je dobro poskrbeti za brezhibno ustno higieno, zato obiščite svojega zobozdravnika.

Predvsem moški naj se v času zanositve izogiba vročine, savni, vročim kopelim in posledično pregrevanju mod, saj je to zanje škodljivo.

Ste vedeli?   Regeneracijski ciklus semenske tekočine traja približno 74 dni.

Zdrava in uravnotežena prehrana, primeren življenjski slog, ustrezna in redna vadba, predvsem pa normalna telesna teža ženske in dovolj spanja so torej ključni dejavniki za zdravo zanositev, nosečnost in zdravje novorojenčka.


Sledite nam