Očala lahko dobite tudi »na recept«

anonimni uporabnik, 21. november 2012
Ostalo
ocala na recept

Na ZPS so pozvali 186 optikov, pogodbenih dobaviteljev ZZZS, da jim posredujejo informacijo o ponudbi okvirjev za tovrstna očala.

Ljubljana, 21. november 2012 – V času krize, ko vsak evro še bolj skrbno porabimo, še vedno preredko potrošniki izkoristijo možnost, da korekcijska očala dobijo na »recept«. Pravica do pripomočka za vid je namreč pravica iz zdravstvenega zavarovanja, tako da 10 % stroška standardnega pripomočka za vid  krije obvezno zavarovanje, 90 % pa dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Na ZPS so pozvali 186 optikov, pogodbenih dobaviteljev ZZZS, da jim posredujejo informacijo o njihovi ponudbi okvirjev za tovrstna očala. Odgovore je resda posredovala le slaba polovica, vendar ti ponujajo občutno širšo paleto tovrstnih okvirjev kot večina ponudnikov v letu 2010.

ocala na receptZveza potrošnikov Slovenije je na spletnem portalu www.zps.si objavila pregled ponudbe optikov, pogodbenih dobaviteljev ZZZS. Objavljena preglednica predstavlja pregled ponudbe okvirjev za očala “na recept” brez doplačila za skoraj 50 % pogodbenih dobaviteljev pripomočkov za vid. Preglednico je ZPS prvič pripravila jeseni 2010  in jo redno dopolnjuje s podatki, ki jih o svoji ponudbi pošiljajo optiki. ZPS vabi vse pogodbene dobavitelje ZZZS, da pošljejo podatke preko obrazca na spletni strani ZPS, in s tem zagotovijo potrošnikom korekten in celovit pregled nad ponudbo.

Omenjene optike je ZPS povprašala tudi o tem, med koliko okvirji lahko izbirajo zavarovane osebe, tako otroci kot odrasli, ki se oglasijo pri njih z naročilnico ZZZS in za očala ne želijo ničesar doplačati. Povprašali so jih tudi o drugih ugodnosti za zavarovance, ali potrošnik ob naročilu očal prejme npr. brezplačno krpico, etui… Glede na prejete odgovore optikov, lahko otroci pri njih izbirajo med 1 in 100 okvirji, odrasli pa med 2 in 115 okvirji. »Podatki kažejo, da naj potrošnike skromna izbira pri prvem ponudniku ne odvrne od namere, da izberejo očala na »recept«, zato jim svetujemo, naj preverijo ponudbo tudi pri drugih pogodbenih partnerjih ZZZS,« je poudarila Breda Kutin, predsednica ZPS in dodala: »ZPS se je namreč odločila za takšen pregled ponudbe prav z namenom spodbude potrošnikom, da pri uveljavljanju pravic iz zdravstvenega zavarovanja primerjajo ponudbo, saj rezultati kažejo, da se ponudba t. i. očal “na recept” od ponudnika do ponudnika zelo razlikuje.«

Ponudba je najbolj raznolika in največja v ljubljanski regiji, kjer je tudi največ ponudnikov. Optiki sporočajo, da se ponudba spreminjaocala na recept tudi glede na povpraševanje ali ponudbo izdelovalcev. Kot posebne ugodnosti optiki pogosto navajajo brezplačno krpico in etui za očala, potrošniki pa lahko pri nekaj ponudnikih izkoristijo tudi možnost brezplačne zamenjave vijakov ali nosnikov, prilagajanje in ravnanje očal ter druge ugodnosti.

ZPS poziva potrošnike, da na spletni strani www.zps.si preverijo, ali držijo informacije o ponudbi, ki so jo sporočili optiki, in da sporočijo morebitna odstopanja, razlike med ponudbo pri optikih in podatki v preglednici. Potrošniki svoje izkušnje lahko sporočijo preko spletnega vprašalnika, preko elektronske pošte [email protected] Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. ali preko klasične pošte (ZPS, Frankopanska 5, 1000 Ljubljana). Za sodelovanje v anketi oz. posredovanje izkušenj se vam v ZPS vnaprej zahvaljujejo.

Kako do očal »na recept«?ocala na recept

Potrošniki za pridobitev očal na recept potrebujejo veljavno naročilnico za očala na recept, ki jo zavarovane osebe lahko dobijo pri enem izmed oftalmologov v javni zdravstveni mreži. Čakalne dobe so različne, zato potrošnikom na ZPS svetujejo, da jih predhodno preverijo na spletni strani Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Vendar brez naročilnice, ki jo izda oftalmolog, potrošniki-zavarovane osebe pravice do očal na recept ne bodo mogli uveljavljati.

V letu 2010 je ZPS že preverjala ponudbo očal na recept. Takrat so številni potrošniki, ki so pridobili naročilnico, označili izbiro očal “na recept” kot slabo in/ali nekakovostna, zato so se večinoma odločali za doplačila. Danes je ponudba okvirjev brez doplačila pri optikih, pogodbenih dobaviteljev ZZZS, v večini primerov res pestrejša, vendar si bo ZPS prizadevala, da bo čim prej prišlo tudi do preverjanja kakovosti  očal “na recept”.

Več informacij: www.zps.si

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,432
14.03.2024 ob 18:20
296,668
25.03.2024 ob 19:31
112,966
28.10.2022 ob 14:48
Preberi več

Več novic

New Report

Close