fbpx

Obvezno dotikanje – Žuželke za slepe in slabovidne

Zdravje in bolezni

Razstava je namenjena slepim in slabovidnim, ki se želijo seznaniti s skrivnostnim svetom žuželk. Kaj pa videči, veste, kako slepi in slabovidni prepoznavajo vizualne podobe?

Razstava, ki jo v Mestnem muzeju predstavlja društvo Kaverljag, je namenjena slepim in slabovidnim, ki se želijo seznaniti s skrivnostnim svetom žuželk. Kaj pa videči, veste, kako slepi in slabovidni prepoznavajo vizualne podobe?

Razstava reliefnih grafk Obvezno dotikanje – Žuželke za slepe in slabovidne in knjiga taktilnih piktogramov Žuželke od blizu sta plod desetletja prizadevanj društva Kaverljag, ki je lansko poletje k sodelovanju povabilo študente in mentorje likovnih akademij iz Italije, Poljske, Madžarske in Slovenije. Na delavnici so sodelovali s strokovnjaki s področja oblikovanja vizualnih komunikacij, biologije, predvsem pa s slepimi in slabovidnimi, katerim so želeli približati žuželke. Prav žuželke si slepi in slabovidni namreč težko predstavljajo, saj se živih ne morejo dotikati.

7CF3FD6C-7A59-11E1-B327-4FAE65B94067

Postavitev razstave v Mestnem muzeju Ljubljana je delo študentov seminarja 110 Akademije za likovno umetnost in oblikovanje, oddelka za oblikovanje vizualnih komunikacij iz Ljubljane.

Razstava nazorno prikazuje, kako se v procesu izdelave tipnih podob število podatkov o vizualni podobi motiva zmanjšuje, izpostavljene so le bistvene vizualne lastnosti, ki pomagajo pri prepoznavanju posamezne žuželke.

D07AA402-7A5B-11E1-AF8E-4FAE65B94067

Hkrati pa z izvirno postavitvijo tudi videčim ponuja edinstveno izkušnjo drugačnega načina dojemanja sveta okoli nas, ki kljub prekipevanju življenja v njem ni samoumeven – ne v svoji pojavnosti niti v svojem obstoju …

Razstava reliefnih grafik in taktilnih piktogramov bo na ogled v Mestnem muzeju Ljubljana od 3. aprila do 27. maja 2012.

Kakšne so dileme, vprašanja in izkušnje oseb s sposebnimi potrebami ter njihovih bližnjih preberite na forumu Otroci s posebnimi potrebami.


Sledite nam