fbpx

Ob svetovnem dnevu osteoporoze rešite test tveganja

Bolezni, Dogodki, Zdravje

Zveza društev bolnikov z osteoporozo Slovenije bo ob letošnjem svetovnem dnevu izdala glasilo Sončnica in s svetovalnim servisom bodo gostovali na Prvem programu Radia Slovenija. Mednarodna organizacija IOF je ob tej priložnosti objavila tudi test tveganja za nastanek osteoporoze v slovenščini Rešite ga.

“Če bi živeli v običajnem letu, bi se ob svetovnem dnevu osteoporoze srečali v Hrastniku“, pravi predsednica tamkajšnjega društva Silva Centrih, ki se je s svojo ekipo na ta dogodek pripravljala že leto dni. A je načrte na koncu prekrižala epidemija covida-19.

Zato bo Zveza društev bolnikov z osteoporozo Slovenije ob letošnjem svetovnem dnevu izdala glasilo Sončnica in s svetovalnim servisom bodo gostovali na Prvem programu Radia Slovenija.

Mednarodna organizacija IOF je ob tej priložnosti objavila tudi test tveganja za nastanek osteoporoze v slovenščini.

Vabljeni na pogovor s strokovnjaki za osteoporozo

Na svetovni dan osteoporoze, 20. oktobra, bodo slovensko javnost opozorili na breme te naraščajoče svetovne težave: osteoporozni zlomi prizadenejo vsako tretjo žensko in vsakega petega moškega, starejša od 50 let. Vabljeni k spremljanju spletne novinarske konference. Več informacij >

Vabljeni k spremljanju spletne novinarske konference o resničnem bremenu osteoporoze, ki bo v torek, 20. oktobra 2020, ob 11. uri, na spletni platformi Slovenske tiskovne agencije STAvživo.

Sporočilo letošnjega svetovnega dneva za osteoporozo

Letošnji svetovni dan osteoporoze sicer poteka pod geslom To je osteoporoza in opozarja, da ima tiha bolezen zelo konkretne posledice: zlome, bolečine in izgubo samostojnosti. Prav zaradi slednjega poleg bolnika močno prizadene tudi njegovo okolico, predvsem družinske člane. Družina je največkrat tista, ki nase prevzame vso skrb za nego bolnika, njegovo okrevanje po zlomu in uspešno rehabilitacijo. Ob skrbi za svojca pa pozabi nase, na svoje zdravje in začaran krog se nadaljuje.

Svetovno sporočilo svetovnega dne tako tokrat nagovarja tudi družine obolelih, naj se dovolj zgodaj zavejo pomena zdravega načina življenja, ki je edina prava preventiva proti osteoporozi.

Preverite tveganje za osteoporozo

Vabljeni, da na spletnem vprašalniku preverite, ali pri vas obstaja tveganje za osteoporozo in kako visoko je. Obiščite spletno strani in izpolnite interaktivni vprašalnik IOF Risk Check.


Sledite nam